петък, 7 януари 2011 г.

Богоявленска погача

Никой не е по-голям от хляба е казал народът.

Започвам новата година с хляб - за да е пълна и сита, благодатна за всички ни!

След доста тесто, преминало през ръцете ми, трайно се спрях на тази рецепта - тя се получава винаги, бухва много, дели се "на конци" и се топи в устата като  памук.
 Дали ще е във вид на дъхава погача,  рогчета със сирене или кифлички с мармалад - гарантирам ви, че няма да я опитате студена, защото свършва още преди да успее да изстине.

Продукти:
800 гр брашно
200 гр кисело мляко
200 мл топла вода
1 яйце
1 белтък
50 мл олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая

1 жълтък за намазване

60 гр краве  масло

В пресятото брашно се прави кладенче и се поставят яйцето и белтъкът, киселото мляко, водата, олиото, солта и захарта. По ръба на брашненото кладенче се сипва маята. Замесва се меко и еластично тесто и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на три части. Всяка се разточва на кора, намазва се с мекото масло и се навива на руло. Рулото се нарязва на парчета и те се подреждат в кръг с отреза нагоре в намазана с масло дълбока тава. В центъра се поставя топче от тестото.
Питката втасва втори път, намазва се с разбития жълтък, по желание може да се поръси със сусам или мак.
Изпича се в умерена фурна до зачервяване /около 35-40 мин./
Изважда се и веднага се намазва с масло.

*Количеството на продуктите е адаптирано за хлебопекарна - ако използвате такава, програмата е Тесто, следва оформяне на погачата, второ втасване и изпичане във фурната.

2 коментара:

  1. ФАНТАСТИЧНА погача!! Страшно ми харесва!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!
    Снимката е ужасна, но така и не се научих да снимам на изкуствено осветление, в действителност беше още по-красива.

    ОтговорИзтриване