понеделник, 4 декември 2017 г.

Шоколадова торта "Наполеон"




Честит рожден ден на човека до мен! 
На съпруга, бащата, приятеля, спътника в моя живот! 
Моята опора, моята сила, моята вяра и надежда!  
Чакат ни много нови пътища и гледки, ще ги видим заедно; ще бъде така, както е било!
Обичам те!

***



Продукти:
800 г/ 1 кг бутер тесто
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
125 г краве масло
3 яйца
1/2 ч.ч. тъмно какао
7 с.л. брашно
1 ванилии
100 г натурален шоколад
2 банана

за гарниране
1 банан
50 г натурален шоколад


          Разточете бутер тестото разделете го на 4 еднакви кори. Поставете върху хартия за печене и надупчете с вилица. Изпечете на 170 градуса до порозовяване и охладете.
         Пригответе крема. Кипнете 800 мл от млякото със захарта и маслото. С останалото мляко разбийте яйцата, прибавете какаото и брашното. Сипете на тънка струйка в млякото и бъркайте крема до сгъстяване. Дръпнете от огъня и прибавете начупения на парчета шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи. Ароматизирайте с ванилията и охладете, покривайки съда с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка.


          Сглобете тортата. В подходящ поднос сложете една кора и покрийте с крем. Наредете резенчета банан, сложете втора кора. Редувайте до изчерпване на корите. Отгоре и отстрани измажете тортата с крем. Охладете за 12 часа в хладилник.
         Преди поднасяне гарнирайте тортата с резенчета банан и шоколадов ганаш.




1 коментар:

  1. Мариетка, ти знаеш - всички пътища и гледки, които са споделени с любимия човек са истински изживени и пълноценни!
    Желая ви го от сърце - бъдете винаги заедно и все така отдадени един на друг!

    ОтговорИзтриване