Продукти за 6 порции
500 г гъсто кисело мляко
400 мл сладкарска сметана
3-4 с.л. захар
1 пакетче лимонова захар/или настърганата кора на един лимон/лимонова есенця/
10 г желатин
За пюрето от кайсии:
5-6 добре узрели кайсии
по желание - 1 с.л. захар
5 г желатин
Смесете киселото мляко, захарта и сметаната. Разбъркайте, за да се разтопи захарта. Ароматизирайте с лимоновата захар/кора/есенция. Залейте пакетчето желатин с малко вода и оставете за 2-3 мин да набъбне. Затоплете докато се разтопи и при непрекъснато бъркане изсипете при млечната смес.
Разпределете крема в 6 чаши и сложете в хладилника за 1 час да стегне. През това време пригответе кайсиевото пюре. Измийте, почистете от костилките и нарежете на едро кайсиите. Сложете ги в касерола, добавете малко захар /ако прецените, че не са достатъчни сладки/ и съвсем малко вода. Варете до омекване и пасирайте. Охладете.
Залейте с малко вода 1/2 пакетче желатин, оставете да набъбне и след това затоплете до втечняване. Добавете към пюрето и го разпределете върху млечния крем. Върнете за няколко часа в хладилник. Сервирайте крем студен.
Може ли чашка и за мен?
ОтговорИзтриване