сряда, 1 януари 2014 г.

Торта Египет



За блатовете:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 г смлени лешници
2 с.л. брашно

За жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
250 г меко краве масло
3 ванилии

За белия крем:
500 мл сладкарска сметана

За лешниковия крокант:
200 г захар
5с.л. вода
1 с.л. оцет

За декорация:
150 г захар






За блатовете разбийте белтъците с щипка сол на сняг. На три пъти добавете захарта и разбивайте до получаване на лъскам сняг с твърди връхчета. Смесете смлените лешнци с брашното и ги изсипете при белтъчния сняг. С шпатула много внимателно ги разбъркайте, за да не спаднат. Разделете сместа на три равни части /най-добре претеглете, за да получите равни блатове/. Изпечете белтъчните платки във форма с диаметър 24-26 см, върху пекарска хартия на 180 градуса в предварително загрята фурна до порозовяване. Охладете.
          За жълтия крем разбийте добре жълтъците, захарта, брашното и половината от прясното мляко. загрейте другата половина и при непрекъснато бъркане добавете жълтъчната смес. Бъркайте непрекъснато и когато кремът започне да се сгъстява намалете огъня. Бъркайте до получаване на много гъст крем. Охладете. Добавете мекото масло и ванилите и разбийте отново до получаване на гладък крем. Оставете го в хладилника до сглобяването на тортата.
         Пригответе кроканта. Нарежете лешниците и ги запечете на сух тиган докато леко променят цвета си и се усети аромат на печени ядки. отстранете веднага от тигана, за да не прегорят. Сложете в тиган захарта заедно с вода и оставете на огъня докато започне да се карамелизира. Когато карамелът започне да се сгъстява и придобие характерния си цвят добавете оцета и дръпнете от огъня. Изсипете в него нарязаните лешници, разбъркайте добре и разстелете на тънък пласт върху лист хартия за печене. След охлаждане натрошете на ситни парчета/ след няколко опита установих, че става най-добре с дървен чук за пържоли/.



          За белия крем разбийте сметаната до сгъстяване. Изсипете в нея лешниковия крокант и разбъркайте.
          Сглобете тортата. В подходящ поднос сложете първия блат и около него сложете сладкарски регулиращ се ринг или борда на формата, в която сте пекли. намажете с жълт крем, върху него разпределете щедро количество бял крем, отново блат и повтаряйте докато сложите и третия блат като оставите малко от жълтия крем за измазване страничния борд на тортата. Охладете за 2 ч в хладилник.
          Пригответе карамела за декорирането на тортата като загреете захарта в тиган до получаване на карамел. Изсипете върху лист хартия за печене, разстелете на тънък слой. След втвърдяване натрошете на едри парчета.


          Махнете ринга от тортата и внимателно измажете борда с отделения крем. Посипете с карамела.

 
***
Честита Нова Година, мили приятели!

Нека тя е по-добра и успешна от изминалата!

Нека в нейните дни изобилства от здраве, щастие и късмет!
 
Нека пътищата пред нас ни водят към мечтаните преживявания,
срещат ни с интересни и стойностни хора
и ни откриват света на необятните човешки възможности!
 
Нека хората, които обичаме, са винаги до нас!
 
***
 
 
 


 
 
 
Първоизточникът на рецептата е Palachinka, но за приготвянето на тортата се доверих изцяло на Вероника - благодаря от сърце!


       

11 коментара:

  1. Честита Нова година, Мариета! С пожелания за здраве, щастие, късмет и успехи!!! Тортата е невероятна и вкусът и декорацията с този карамел отгоре, фантазия!

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусна торта, красиво представяне и още по красиво и мило пожелание :)
    Честита да е Новата година Мариетка!
    Нека тя е по-добрата и успешната и за теб и за любимите ти хора!
    Здраве, щастие и благоденствие!

    Сърдечен поздрав :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честита, здрава и успешна да е Новата година, Ети!
    Прекрасна торта си изблрала за новогодишна публикация!
    Поздрави и хубав разтоварващ ден да е на теб :“

    ОтговорИзтриване
  4. За много години, Мариетка :)
    тортата е истинско бижу :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова Година! Да се сбъднат всички желания и мечти!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариетка, Честита Нова година!
    Много здраве и успехи през нея!
    Фантастична торта!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариетка, честита 2014! От сърце ти желая здраве, здраве и за близките ти хора и обич, която винаги да ви свързва!
    Сърдечни поздрави и поздравления за прекрасната торта! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Честита нова година, Ети!
    Да е мирна и благословена,щедра на успехи и сбъднати мечти!
    Да ви донесе много здраве и прекрасни преживявания!
    Мечтани кътчета да ви посрещнат и очароват със своите красоти и изпратят с невероятни спомени!
    Тортата е ох и ах!Преглътнах сто пъти по апетитните снимки,както винаги си я направила невероятна,сочна,креместа и красива!
    Златни ти ръце и нестихващо вдъхновение и през новата година!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. За много години, Ети! Здраве, щастие, късмет и нестихващо вдъхновение през новата година ти желая! Тортата е невероятно творение! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам да хапвам тори и тази наистина изглежда страхотно, единственото което ме учуди в рецептата е лъжицата оцет, но може би с нея ще стане така пухкава.Благодаря за рецептата ще си я препиша и идните почивни дни ще се пробвам да я на правя, макар че с тази декорация се съмнявам че ще постигна такъв красив резултат.Снимките са ужасно вкусни и ми идва да се протегна и да си взема едно парче.Нека да ни е честита новата година и в действителност нека пътищата пред нас ни водят към мечтаните преживявания,и нека да не спираме да мечтаем.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравей Мариета! Почитател съм на твоите рецепти и това е втората торта, която правя благодарение на теб. Само една бележка - в необходимите продукти за кроканта си пропуснала да напишеш количеството лешници. Иначе тортата е невероятна! Благодаря!

    Поздрави,
    Милена

    ОтговорИзтриване