сряда, 12 юни 2013 г.

Тиквички със зеленчуци и тофу




Продукти:
4 млади тиквички
2 глави пресен лук
5 скилидки пресен чесън /ако нямате - 2 скилидки стар/
100 г консервирана царевица
шепа пресен грах
шепа пресен зелен боб
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка*
връзка пресен копър
150 г тофу **
зехтин, сол
по желание - кисело мляко за сервиране




          Измийте тиквичките и ги разрежете по дължина, за да получите ладийки. Издълбайте ги и отрежете ивичка от дъното, за да стоят стабилно. Посолете и оставете да се отцедят.
         Нарежете зеленчуците - морковите, лука и чушките на кубчета, пресните скилидки чесън обелете и смачкайте с нож, почистете граха от шушулките, зеления боб нарежете на парчета.
         В дълбок тиган загрейте 2-3 с.л. зехтин и запържете за кратко лука. Щом стане стъклен добавете чесъна, разбъркайте и добавете морковите и чушките, след тях - граха и боба и накрая - отцедените зърна царевица и вътрешността на една от тиквичките, нарязана на кубчета. Задушвайте зеленчуците 4-5 мин като ги разбърквате непрекъснато.Посолете и прибавете шепа наситнен пресен копър. Отстранете от огъня и добавете нарязаното на едри кубчета тофу.
          Наредете в тава ладийките и ги напълнете със зеленчуковата смес. Полейте с тънка струйка зехтин, покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете в загрята фурна за 50 мин на 180 градуса. В края на печенето отстранете фолиото и запечете отгоре.
          Сервирайте тиквичките охладени, поляти с още малко зехтин или със сос от кисело мляко с чесън и копър.




*Може да заместите пресните зеленчуци с пакет замразен зеленчуков микс. В този случай задушете всички зеленчуци наведнъж за 2-3 минути.




**Ако разполагате с прясно овче, краве или козе сирене - може да замените тофуто с него, получава се много вкусно и леко ястие за вегетарианци, които консумират млечни.


3 коментара:

  1. За мен ще са с прясно козе,въх,каква вкусотия ще стане!Великолепно лятно предложение,Ети!Усмихната сряда! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И за всички нас, които всичко си хапваме, но сме ценители на вкусната храна. Много хубаво предложение, Мариетка, хареса ми и ще се възползвам някой път.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Започна сезона на тиквичките и много им се радвам защото и ги харесвам независимо как са приготвени.
    Мариетка твоите са така пъстри и апетитни ,и много ми хареса рецептата ти!
    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване