четвъртък, 25 август 2011 г.

Торта "Франклин и приятели"

          Днес нашият малък прекрасен син има рожден ден - става на цели 4 години! Като че вчера се роди - голямо /над 4 кг/ бебе - бяло, оформено, с красиви сини очи - дойде на бял свят само за 2 часа, нищо, че баща му се беше заредил с кафета в колата под прозорците на родилното и като му звъннах да му кажа, че вторият му син е на гърдите ми, в първият момент измърмори, че видите ли, мача дето слушал по радиото още не бил свършил. А аз през цялото време се молех "Божичко, тая паника отдолу дано не запали цигара..." - беше ги отказал преди 4 години - е, мача не изслуша докрая, но и цигара не запали и до днес...
         Отплеснах се...Андриан е едно неспиращо да говори, любопитно и любознателно дете, нашият глезанчо /предполагам всички изтърсаци са такива/. Както и батко му от всичко най-много обича книжките - има купища, негови си, пази ги много - няма скъсани или надраскани книжки, обожава да ги разглежда и пита ли, пита...любимите му приказни герои са Мечо Пух и костенурчето Франклин - повярвайте ми - чела съм десетките книжки с тях стотици пъти, знам ги наизуст и не му омръзват.
          Та когато преди два-три месеца /нали ме знаете колко съм луда на тема торти с история :) / започнах да обмислям тортата му,  Мечо Пух отпадна - толкова  много торти има с него, нямаше да е тръпка нито за мен да я направя, нито за него да я види /още повече, че за 3-ия му рожден ден за градината занесохме такава торта - е, колко е торта от сладкарница вие си знаете, но заради сертификатът, който искат няма как да занеса моя торта, та се прежалих, ама чак не искам и да си я спомням.../ и изведнъж ми дойде на помощ любимият Франклин - рових, рових, торта в нета с героите от книжките не намерих. И по-добре, никак не обичам да копирам.
          И ето ме, разположила цяла сергия с книжки на масата, с огромно удоволствие моделирам Франклин и неговите приятели - мечето Рошко, видрата Шуши /която според мен си е точно бобър, но явно преводачът не е нещо в час/, Зайо и Лиско - какво могат да правят приятелите, освен да се забавляват. Август е месецът, в който детските градини почиват и всеки ден сме в парка - Андриан обожава да си играе в пясъчника, да се люлее на люлките, да си кара тротинетката - нямаше и миг съмнение - тортата ще ни отведе на детската площадка при Франклин и неговите приятели - не чувате ли глъчка и детски смях?
      







           А  иначе вкусово - какаови блатове, захарен сироп, два вида крем - ванилово-сметанов и орехово-карамеления крем на Буболинката /Бубе, благодаря - страхотен е!/







           Два чифта блесна очи /нищо, че Калоян е вече голям - половината книжки за Франклин са негови, като по-малък и той много си ги харесваше/, две глави, заврени в хладилника, викове на удивление и радост - най-сладката награда за моя труд!
          
                          Честит рожден ден! Расти здрав, щастлив и добър, сине!

23 коментара:

  1. мм, дочаках я! :) Откога съм се въоръжила с нож и вилица, ако знаеш ...
    Честит рожден ден на Андриан! Нека расте здрав, безгрижен и все така обичан! Весел празник!
    А тортата ... много ми харесва! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит рожден ден на синчето ти,Мариетка!
    Много здраве и прекрасно детство с любимите герои му пожелавам от сърце!
    Да нацелуваш и двамата от мен!
    Тортата е приказна,толкова истинки са фигурките,до най-малката чертичка и гънка!Аплодисменти за майсторството ти за пореден път!

    Поздрави и весел празник на цялото семейство,мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ви е жив и здрав Андриан, Мариета!
    Детството му да бъде безгрижно, а вас да радва всеки ден!

    Тортата ти е прекрасна, всяко животинче е изпипано, все едно е излязло от анимационното филмче, а нежност и радост полъхват от зелената полянка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит рожден ден на сина ти Мариета!
    Толкова хубави животинчета си спретнала ,че все едно са живи.Тортата е прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ви е жив и здрав, Мариетка!
    Прекрасна торта. И моята дъщеря много харесваше Франклин.

    ОтговорИзтриване
  6. Честит рожден ден на малкия Адриан :)
    Да расте здраво и безгрижно дете и да радва мама и тати!
    А тортата е чудесна, с толкова добре изпипани детайли!
    Поздравления, Мариета и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Да са живи и здрави и двамцата:)Тортата е невероятна, точно копие на животинките!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник!Пожелавам на малкия ти син прекрасно и безоблачно детство,а на вас да сте живи и здрави,много щастливи и да се радвате на безброй празници заедно!
    Тортата е като приказка-истинско детско царство!
    Весел празник с много подаръци за малкия:)

    ОтговорИзтриване
  9. Много добра е станала тортата! Едно към едно със снимките!
    Приятен ден
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  10. Да ви е жив и здрав малкия юнак и все така любознателно да върви през живота! Тортата е невероятна!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. МАРИЕТА, При мен те чака награда ,заповядай да си я получиш.
    ПОЗДРАВИ!
    http://zi4e57.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  12. Много весела торта ! Страхотна е !

    ОтговорИзтриване
  13. Мариетка, с малко закъснение, но от сърце - Честит празник на детенцето ти и на цялото ви семейство!Пожелавам ви много здраве и много такива красиви мигове!
    Тортата е много весела :)

    ОтговорИзтриване
  14. Мариета, каква чудесна торта с много история и любов си сътворила. Да ти е жив и здрав малчо, да расте радостен и щастлив. Прииска ми се и аз да съм дете и да имам рожден ден! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Да ти е живо и здраво слънчицето, Мариетка - и много да му се радвате!! Божествена е тортата - да и се възхитя и тук :)!! Личи си с колко и каква невероятна любов си я правила!! И разреза е супер :)
    Прекрасна нова седмица ти желая!!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря на всички за прекрасните пожелания за моето порастнало момче! Стоплихте ми душата и ме убедихте за пореден път колко може да е силно виртуалното приятелство!
    Сърдечни поздрави и пожелания за прекрасна седмица на всички!

    ОтговорИзтриване
  17. Колко весела торта си приготвила! Тя е само за гледане :))
    При мен има една награда за теб, заповядай да си получиш!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, поздравления за прекрасни блог. Има страхотни рецепти и снимки. Всички ваши торти са невероятни. Бихте и споделили рецептата на орехово-карамеления крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Радвам се, че нещата, които правя, Ви харесват. Рецептата за този крем е на Буболинката, ето:
      •1 чч. захар
      •1 чч. прясно мляко
      •1 ,1/2 ч.ч смляни орехи
      •300- 350мл. сметана
      •1/3чч захар
      •1 пак. желатин
      •50мл. вода

      Към карамелизираната захар да прибавя горещото мляко, след разтварянето на карамела се добавят орехите и сместа се оставя да поври няколко минути. Когато кремът се поохлади, към нея се прибавят желатина (накиснат във водата и разтворен на водна баня) и разбитата сметана.

      Изтриване
  19. Благодаря много за бързия отговор. Тук мога да намеря страхотни идеи и рецепти. Чакам с нетърпение вашите нови рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за бързия отговор. Извинявам се за многото въпроси, но 1ч.ч захар се карамелизира, след това се прибавя към млякото и когато се охлади се добавят орехите. Сметаната трябва да се разбие с 1/3ч.ч захар или трябва да е течна отварска сметана без разбиване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захарта се карамелизира и се залива с млякото /тук се внимава, защото пръска и кипи много/. Бърка се енергично, докато карамелът се стопи. Изсипват се орхите, смлени много ситно, разбърква се няколко пъти и се сваля от огъня. Охлажда се. Разбива се подсладена течна сладкарска сметана до твърди връхчета/няма нужда от допълнителна захар/ и внимателно се съединява с напълно изстиналата орехово-карамелена смес.

      Изтриване