сряда, 1 юни 2011 г.

Ванилов сладолед и честит празник на всички малки, големи и порастнали деца!

          Детство мое...детство мое, реално и вълшебно...помните песента, нали? Помните и си припомняте днес, отразен в звънкия смях на децата ви, чудния свят на безгрижните, волни игри, на летящите по прашните и жежки летни улици велосипеди, звън на счупено с топка стъкло, начертана на асфалта дама, пъстроцветни сапунени мехури, шепа откраднати през оградата още неузрели череши, скрито зад гърба улично котенце, което така или иначе пак ще се върне там, въпреки молбите и едрите сълзи, чаша жълта лимонада, захарен памук и сладолед...дааааа, някак си винаги стигаме до там.
          Има ли дете, което не обича сладолед? Поне аз не познавам. И като че ли лично за мен мерило за това доколко сме съхранили детското в себе си е насладата, с която ние, възрастните, продължаваме да го ядем.
         Класически ванилов сладолед, домашен, с истинско мляко, сметана и яйца, не с някакви незнайни Е-та - струва си да подарим за днешния празник един миг ледена наслада на децата си. И на себе си. Да затворим очи, да оставим ледената сладост да се разтопи в устата ни...и ще чуем звънците на летящите велосипеди, мяукането на котенцето, звънтящото счупено стъкло...



Продукти за 4 порции:

4 жълтъка
100 гр захар
250 мл прясно мляко
250 мл сметана
1 капсула ванилова есенция



          Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Сложете млякото да кипнете, прибавете жълтъчния крем и бъркайте докато леко се сгъсти. Свалете от огъня и охладете. Добавете сметаната и ваниловата есенция. Изсипете сместа в машина за сладолед и оставете около 30 мин или докато се замрази. Прехвърлете сладоледа в кутия и доохладете във фризера.

*Ако не разполагате с подобна машина - просто изсипете в кутия и сложете във фризера. Периодично изваждайте и разбивайте с миксер сладоледа, за да се получи гладка консистенция, а не едри кристалчета лед.






          Честит празник на всички - малки, големи и порастнали вече деца! Нека светът се оглася от неспирен детски смях, нека ние, възрастните, се оглеждаме по-често в детските очи и се вслушваме по-често в звънките гласчета. Тогава всяко коте ще си има дом и детството на децата ни ще е вълшебно...





          Днес реших да стартирам и моят Проект 365. За него научих от Лулу и макар че нямам нейния фотографски талант, ще се постарая да събера в снимки една година от моя живот. Избрах 1 юни като старт на проекта, защото най-вероятно фокусът на моят обектив ще е насочен предимно към  децата ми. Надявам се след година да ви покажа чудната фотокнига, наречена просто "Детство"...

         Освен всичко казано дотук днес ще предам и прекрасната награда "За добър приятел и кулинар"


, която получих от Зиче на:

Лулу - Something...
Ирина - Кулинарни рецепти от Ирина Купенска
Ваня - Culinary with me
Милена - Sweet Kingdom
Вероника - Ginger Cookies

6 коментара:

  1. Честита награда, Мариетка - абсолютно заслужена!! И сладоледът ти е така нежен и съблазнителен - супер е!!

    ОтговорИзтриване
  2. Първата доза сладолед изядена, сега заапочвам втора. Накупих фунийки, пурички, а топинга ще е от ягодовата супа на Мина!
    Всичко най- хубаво ви желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Малко закъсняла реакция от моя страна, но за това пък сърдечни благодарности за вниманието и наградата!
    А сладоледът е наистина нещо, без което дори и ние "големите" деца не можем и за щастие не се и лишаваме от него :-) Прелестен е твоят сладолед!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Напоследък съм много отвеяна, извини ме. Благодаря ти за хубавата награда, закичвам се веднага.:)))))

    ОтговорИзтриване
  5. Няма проблеми, дано поне малко да съм те зарадвала!
    Слънчев и прохладен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване