четвъртък, 2 юни 2011 г.

Питка "Рози"

          Днес е Спасовден - празник на хлебарите и сладкарите. Аз май още не мога да реша към коя категория да се причисля - и двете са ми еднаква слабост...и понеже днес вече изпекох блатовете за тортата за кръщенето на племенницата ми в събота, ще взема да ви покажа питка, и без това тортата - плодова пита "Неделя" вече я показвах.
         Тестото за питката е моето любимо, няма да се спирам на него, а искам да ви покажа оформлението, което някога някъде видях. Става бързо и лестно, а едновременно с това и много ефектно - като венец от разцъфнали рози.


           Разделете втасалото веднъж тесто на две части, едната два пъти по-малка от другата. От нея оформете топка и поставете в центъра на намаслена тава. Другата част разточете на кора с дебелина 7-8 мм и с подходящ ринг изрежете кръгове. Всеки кръг разрежете на 4 места.В центъра му поставете топче тесто.


Леко завийте четирите части навътре, придавайки форма на роза. Наредете розите около тестото в центъра на тавата.         Оставете питката да втаса втори път. Намажете с жълтък и изпечете в умерена фурна за 35 мин или до суха клечка. Извадете от фурната и веднага намажете с краве масло.
6 коментара:

 1. Чудна питка,Мариета!Както винаги!И ново оформление,ще си го запиша за правене някой ден!
  Прави ми впечатление,че винаги спазваш празниците и традициите,свързани с тях!

  Поздрави,мила!

  ОтговорИзтриване
 2. Ах, Мариета! Вчера направих сладоледа, сега питката ли да почвам! Разкошна е!

  ОтговорИзтриване
 3. ухаа, Мариет, като "порасна искам да мога и аз такива да ги въртя:)

  ОтговорИзтриване
 4. Еликсир, да, старая се да спазвам традициите, някаква вътрешна потребност чувствам, а и смятам, че така оставаме аз и семейството ми свързани към корените си...
  Павлети, благодаря за доверието към моите рецепти!
  Солчице, ще се научиш, ще помагам щом трябва, пък и може уроци на живо да преподавам, знаеш къде съм:)

  ОтговорИзтриване
 5. Много е красива питката Мариета!
  Много ми хареса оформянето, непременно ще направя и аз една такава красота!

  ОтговорИзтриване