Тестото за питката е моето любимо, няма да се спирам на него, а искам да ви покажа оформлението, което някога някъде видях. Става бързо и лестно, а едновременно с това и много ефектно - като венец от разцъфнали рози.
Разделете втасалото веднъж тесто на две части, едната два пъти по-малка от другата. От нея оформете топка и поставете в центъра на намаслена тава. Другата част разточете на кора с дебелина 7-8 мм и с подходящ ринг изрежете кръгове. Всеки кръг разрежете на 4 места.
В центъра му поставете топче тесто.
Леко завийте четирите части навътре, придавайки форма на роза. Наредете розите около тестото в центъра на тавата.
Оставете питката да втаса втори път. Намажете с жълтък и изпечете в умерена фурна за 35 мин или до суха клечка. Извадете от фурната и веднага намажете с краве масло.
Чудна питка,Мариета!Както винаги!И ново оформление,ще си го запиша за правене някой ден!
ОтговорИзтриванеПрави ми впечатление,че винаги спазваш празниците и традициите,свързани с тях!
Поздрави,мила!
Ах, Мариета! Вчера направих сладоледа, сега питката ли да почвам! Разкошна е!
ОтговорИзтриванеухаа, Мариет, като "порасна искам да мога и аз такива да ги въртя:)
ОтговорИзтриванеЕликсир, да, старая се да спазвам традициите, някаква вътрешна потребност чувствам, а и смятам, че така оставаме аз и семейството ми свързани към корените си...
ОтговорИзтриванеПавлети, благодаря за доверието към моите рецепти!
Солчице, ще се научиш, ще помагам щом трябва, пък и може уроци на живо да преподавам, знаеш къде съм:)
Много е красива питката Мариета!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса оформянето, непременно ще направя и аз една такава красота!
Много ефектна !
ОтговорИзтриване