И така след преглед на наличностите в хладилника, изстрелях големия ми син до магазина за масло и започнах. Тук е мястото да вметна, че от години правя козунаците по една и съща рецепта. Четейки по форумите установих, че тя се различава съвсем малко от рецептата на Венетта и този път реших да се водя по нея - т.е. да увелича количеството на млякото за сметка на маслото. За още по-голям разкош /и за огромна радост на преобладаващото мъжко народонаселение вкъщи/ добавих мноооого течен шоколад и за да доставя все пак някаква наслада и на моята особа - захаросани портокалови корички, опиянени не от нежния дъх на разцъфналите бадемови клонки, а от...чаша силно уиски.
Смело мога да твърдя, че тази година Великден вкъщи ще ухае на шоколад, портокалови корички, уиски и малко бадеми за разкош.
Опитайте, няма да съжалявате!
Продукти за 2 козунака по около 350-400 грама:
1 пакетче суха мая /7 гр/
120 гр захар
170 мл прясно мляко
60 гр краве масло
20 мл олио
2 яйца + 1 белтък
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
*1 ч.л. течен подсладител за любителите на по-сладкото
Пълнеж:
100 - 150 гр течен шоколад
40 грама /непълна ч.ч./ захаросани портокалови корички/
50 мл уиски
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
няколко капки олио
захар и филирани бадеми за поръсване
/тук е мястото да вметна как всеки път ахкам по едрите гранули
захар, с които Вени поръсва козунаците и които за огромно съжаление все още не мога да открия при нас.../
Замесвам и втасвам веднъж козунаците в хлебопекарната. Ако не разполагате - работете на ръка според общовалидните правила.
Яйцата и млякото се разбъркват леко с вилица, добавя се течният подсладител и се изсипват в контейнера на машината. Брашното се пресява, смесва се със захарта, настърганата лимонова кора и ванилиите. Изсипва се върху млечната смес, отгоре се добавя маята и машината се пуска да работи. Маслото се разтопява, смесва се с олито и лъжица по лъжица се добавя към замесващото се тесто.
При звуковия сигнал за добавки се прибавят накиснатите няколко часа преди това в уискито и добре отцедени портокалови корички.
След втасването в машината козуначеното тесто се изважда и разделя на две части.
Всяка част се разделя на 3 и съвсем леко с ръце се оформя на правоъгълници с размери 40/10 см. В средата им щедро се разпределя течен шоколад и краищата се слепват, зза да се получат фитили и шоколадът да не изтече при печенето. От тях се сплита козунак "на плитка". Така се получават два козунака, които се поставят в добре намазнени форми и се оставят да втасат втори път, докато удвоят, че дори и утроят обема си. /Когато е по-студено това второ втасване извършвам във фурната при включен само долен реотан/.
Втасалите козунаци се мажат с помощта на четка с разбития с млякото и олиото жълтък, поръсват се със захар и филирани бадеми и се пекат за около 40 мин на 180 градуса или до суха клечка.
*в началото на печенето покривам отгоре, за да не прегорят.
Вени, това скромно цветче е за теб и чудесните неща, които правиш и споделяш с нас! Благодаря!
Мариета , прекрасни козунаци си приготвила!
ОтговорИзтриванеА начина по който си ни ги поднесла е направо ,ммм ..
Поздрави!
Мариета,определено ще направя козунак по твойта рецепта.Само моля да кажеш в тестото освен подсладителя кристална захар не се ли слага и колко грама.С удоволствие чета блога ти и не само.Благодаря,че те има,водолейче.Бъди здрава и обичана.
ОтговорИзтриванеМариета,както винаги страхотни козунаци с много конци си направила!Аз също правя по рецептата на Вени и я харесвам!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!!
Надето, Еликсир, благодаря!
ОтговорИзтриванеДиде, бягам да редактирам - има естествено и кристална захар...
Страхотен козунак!
ОтговорИзтриванеТраяна,Мариета е страхотна с вкусните си и сполучливи рецепти.Да е жива и здрава.
ОтговорИзтриванеМариета, фантастично изглежда!!Облизвате си пръстите, сигурна съм:)))
ОтговорИзтриванеНаправо ми се дояде и на мен..
Ооо, Ани, отдавна ги облизахме.
ОтговорИзтриванеТакова нещо вкъщи не се задържа - изяде се на мига.
Тъкмо да имам повод скоро пак да направя...
Великолепно изглеждащ козунак, с перфектни конци и супер апетитно изглеждаща коричка! :) И декорацията с бадемовите клончета е толкова свежа...
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Доверих се 100 процента на рецептата-разкошна е!Благодаря!Стана от раз-точно за Великден!Много е сполучлива!Имаме си прекрасни козунаци за утре!Още веднъж благодаря за рецептата-просто като го видях как изглежда тук-и си знаех,че ще е сполучлив!:))))Поздрави!
ОтговорИзтриванеДиди, радвам се, че козунакът се е получил и ви е харесал.
ОтговорИзтриванеМалко по-рано, но - честито Възкресение Христово! Много здраве, щастие, обич и благополучие на теб и близките ти!