неделя, 20 март 2011 г.

Козунак с пияни портокалови корички и шоколад

          С наближаването на пролетта и Великден в ума ми все по-често минават еретичните мисли за сладък, дъхав и делящ се на конци козунак. Опитвах се дълго да отбивам атаките им, но минавайки тази сутрин край едно разцъфнало бадемово дръвче, не се стърпях. Незнам защо винаги свързвам първите цъфнали клонки с Великден - може би защото, отивайки на гости за празника в родния си дом, при моите родители, винаги украсявам кошницата с шарени яйца и козунаците с цъфнали клонки и пролетни цветя.


           И така след преглед на наличностите в хладилника, изстрелях големия ми син до магазина за масло и започнах. Тук е мястото да вметна, че от години правя козунаците по една и съща рецепта. Четейки по форумите установих, че тя се различава съвсем малко от рецептата на Венетта и този път реших да се водя по нея - т.е. да увелича количеството на млякото за сметка на маслото. За още по-голям разкош /и за огромна радост на преобладаващото мъжко народонаселение вкъщи/ добавих мноооого течен шоколад и за да доставя все пак някаква наслада и на моята особа - захаросани портокалови корички, опиянени не от нежния дъх на разцъфналите бадемови клонки, а от...чаша силно уиски.



    Смело мога да твърдя, че тази година Великден вкъщи ще ухае на шоколад, портокалови корички, уиски и малко бадеми за разкош.
          Опитайте, няма да съжалявате!



Продукти за 2 козунака по около 350-400 грама: 




500 гр брашно
1 пакетче суха мая /7 гр/
120 гр захар
170 мл прясно мляко
60 гр краве масло
20 мл олио
2 яйца + 1 белтък
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
*1 ч.л. течен подсладител за любителите на по-сладкото

Пълнеж:
100 - 150 гр течен шоколад
40 грама /непълна ч.ч./ захаросани портокалови корички/
50 мл уиски

За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
няколко капки олио

захар и филирани бадеми за поръсване
/тук е мястото да вметна как всеки път ахкам по едрите гранули
 захар, с които Вени поръсва козунаците и които за огромно съжаление все още не мога да открия при нас.../


Замесвам и втасвам веднъж козунаците в хлебопекарната. Ако не разполагате - работете на ръка според общовалидните правила.

Яйцата и млякото се разбъркват леко с вилица, добавя се течният подсладител и се изсипват в контейнера на машината. Брашното се пресява, смесва се със захарта, настърганата лимонова кора и ванилиите. Изсипва се върху млечната смес, отгоре се добавя маята и машината се пуска да работи. Маслото се разтопява, смесва се с олито и лъжица по лъжица се добавя към замесващото се тесто.
При звуковия сигнал за добавки се прибавят накиснатите няколко часа преди това в уискито и добре отцедени портокалови корички.



След втасването в машината козуначеното тесто се изважда и разделя на две части.
Всяка част се разделя на 3 и съвсем леко с ръце се оформя на правоъгълници с размери 40/10 см. В средата им щедро се разпределя течен шоколад и краищата се слепват, зза да се получат  фитили и шоколадът да не изтече при печенето. От тях се сплита козунак "на плитка". Така се получават два козунака, които се поставят в добре намазнени форми и се оставят да втасат втори път, докато удвоят, че дори и утроят обема си. /Когато е по-студено това второ втасване извършвам във фурната при включен само долен реотан/.


Втасалите козунаци се мажат с помощта на четка с разбития с млякото и олиото жълтък, поръсват се със захар и филирани бадеми и се пекат за около 40 мин на 180 градуса или до суха клечка.
*в началото на печенето покривам отгоре, за да не прегорят.

Вени, това скромно цветче е за теб и чудесните неща, които правиш и споделяш с нас! Благодаря!


11 коментара:

  1. Мариета , прекрасни козунаци си приготвила!
    А начина по който си ни ги поднесла е направо ,ммм ..

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета,определено ще направя козунак по твойта рецепта.Само моля да кажеш в тестото освен подсладителя кристална захар не се ли слага и колко грама.С удоволствие чета блога ти и не само.Благодаря,че те има,водолейче.Бъди здрава и обичана.

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета,както винаги страхотни козунаци с много конци си направила!Аз също правя по рецептата на Вени и я харесвам!
    Поздрави сърдечни!!

    ОтговорИзтриване
  4. Надето, Еликсир, благодаря!
    Диде, бягам да редактирам - има естествено и кристална захар...

    ОтговорИзтриване
  5. Траяна,Мариета е страхотна с вкусните си и сполучливи рецепти.Да е жива и здрава.

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета, фантастично изглежда!!Облизвате си пръстите, сигурна съм:)))
    Направо ми се дояде и на мен..

    ОтговорИзтриване
  7. Ооо, Ани, отдавна ги облизахме.
    Такова нещо вкъщи не се задържа - изяде се на мига.
    Тъкмо да имам повод скоро пак да направя...

    ОтговорИзтриване
  8. Великолепно изглеждащ козунак, с перфектни конци и супер апетитно изглеждаща коричка! :) И декорацията с бадемовите клончета е толкова свежа...
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Доверих се 100 процента на рецептата-разкошна е!Благодаря!Стана от раз-точно за Великден!Много е сполучлива!Имаме си прекрасни козунаци за утре!Още веднъж благодаря за рецептата-просто като го видях как изглежда тук-и си знаех,че ще е сполучлив!:))))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Диди, радвам се, че козунакът се е получил и ви е харесал.
    Малко по-рано, но - честито Възкресение Христово! Много здраве, щастие, обич и благополучие на теб и близките ти!

    ОтговорИзтриване