Освен много полезен сиропът от бъз е и ароматен, разхлаждащ и много приятен за вкус. Може да се разрежда и с газирана вода. Поднесен с много лед и лимон е идеалната напитка за летните горещини. Стерилизиран издържа цяла година.
За приготвяне на 1 доза сироп от бъз са необходими:
40 съцветия
3 - 4 лимона
2 л студена вода
10 г лимонена киселина
3 кг захар
Прясно набраните цветове се почистват от дребни насекоми /ако има/ и съвсем леко се измиват с вода / аз потапям леко в дълбок съд пълен с вода и изтръсквам внимателно/. Лимоните се нарязват на тънки резени. В подходящ съд, по възможност стъклен, се подреждат на пластове съцветия и резенчета лимони, които трябва да бъдат и последния пласт. В студената вода се разтваря лимонената киселина и се излива върху бъза и лимоните. Съдът се похлупва и поставя на хладно място за 48 часа, като се разбърква няколко пъти с дървена лъжица.
Полученият извлек се прецежда през марля, най-добре на два пласта като леко се изцежда, за да се отдели и лимоновият сок. Изсипва се захарта и се бърка няколко минути докато се разтопи. Полученият гъст сироп се налива в сухи стъклени бутилки, затваря се с капачките и се стерилизира за 5-7 мин.
Сиропът се разрежда до желания вкус с вода или газирана вода и се поднася с резенчета лимон и лед.
Няма коментари:
Публикуване на коментар