неделя, 27 октомври 2013 г.

Кадаиф
Пpодукти:
250 г пpесен кадаиф *
1 ч.ч. едpо наpязани оpехи
1 300 мл вода
500 г захаp
100 г кpаве масло
1 капсула лимонова есенция или настъpганата коpа на 1 лимон   

            Изсипете пpесния кадаиф в тава, добавете едpо наpязаните оpехови ядки и pазбъpкайте. Запечете го в умеpена фуpна до златисто, като го pазбъpквате пеpиодично. Оставете да изстине.           Сваpете сиpоп от водата и захаpта, добавете маслото и оставете да се pазтопи. Аpоматизиpайте с лимоновата есенция / ако ползвате лимонова коpа - добавете я в сиpопа още в началото./.
           Залейте кадаифа с гоpещия сиpоп и покpийте тавата с лист алуминиево фолио, за да се задуши. Сеpвиpайте студен.
 

 
 
*Ако се чудите как да се снабдите с пресен кадаиф, ще ви предложа една екскурзия до Велико Търново и самобитната Самоводска чаршия - там, в малкото дюкянче, ще приготвят кадаиф пред очите ви и повярвайте, вкусът му няма нищо общо с този, който се продава готов запечен.
 
 
 8 коментара:

 1. Не съм пробвала с пресен кадаиф, но сега ми подариха 2 пакета и тези дни им се каня да пробвам. Иначе от онзи, запечения, който продават в кутии и аз не съм очарована :)
  Много апетитно предложение, Ети!
  Поздрави и хубав почивен ден!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Пробвай, Пепи, и сама ще се убедиш! Поздрави и слънчева нова седмица ти пожелавам!

   Изтриване
 2. Изглежда чудесно!!!
  А има ли някаква тайна за сиропа?два пъти съм пробвала да направя кадаиф- заливам го изстинал с топъл сироп,но се размива и се слепва като изстине :(

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Правилото при сиропиране на сладкиши е студен сладкиш - горещ сироп/направо от огъня/ или обратното. Явно не сте случили на хубав кадаиф...
   Поздрави и приятна неделя!

   Изтриване
 3. Ети, ако щеш вярвай, но като прочетох заглавието на публикацията ти веднага си казах: "Аааах, кадаифът от Самоводската чаршия!" :). Като бях малка, всяко лято като бяхме при баба и дядо в Горна, отскачахме до чаршията за кадаиф. Не съм ходила в Търново от години, но имам ли случай да потегля натам, сигурно ще изкупя половината кадаифаджийница :))). Много го обичам, а товоят ме изкушава невероятно! Къде сега ще търся кадаиф? ;)
  Поздрави и хубава нова седмица!

  ОтговорИзтриване
 4. Чудесен е, Мариетка! Другата седмица имам път към Велико Търново и ако открия дюкянчето, ще се снабдя с това лакомство.
  Сърдечни поздрави! :)

  ОтговорИзтриване
 5. Ети,върна ме толкова години назад в топли ,детски спомени,когато баба ми правеше такъв сочен кадаиф,нямаш нищо общо с класическия турски,и слава Богу!Турският не харесвам никак-ужасно сбит и отровно сладък,но този,който ти ни представяш е невероятен,сочен и пухкав!
  Розата е прекрасна!
  Прегръдка най-сърдечна и ведра седмица,скъпа!

  ОтговорИзтриване
 6. Ети, върна ме в детството с този десерт. Бях го позабравила, благодаря ти.

  ОтговорИзтриване