неделя, 10 март 2013 г.

Сълзици

          Нещо много любимо, лесно за приготвяне и разбира се - много вкусно - сълзици от бутертесто, приготвени ала Пепчо.




Продукти:
бутертесто
кристална захар
1 белтък


          Извадете бутертестото от фризера да се отпусне малко. Поръсете щедро с кристална захар плота и сложете отгоре листа бутер тесто. Леко го разточете с точилката, за да полепне захарта. Намажете горната страна с леко разбития белтък и наръсете обилно със захар /може да използвате и кафява захар/. Отново прокарайте точилката няколко пъти, за да полепне захарта. Обърнете листа тесто, така че страната с белтъка да остане отдолу. Навийте на руло по дългата страна до средата. Повторете и с другата половина, така че двете навити страни да се срещанат в средата. Разрежете полученото тесто с остър нож на парчета с дебелина около 1 см, наредете в тава върху хартия за печене, оставяйки разстояние между сълзиците.
         Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса докато се зачервят от карамелизиращата се захар. Извадете, охладете и отлепете от хартията.







6 коментара:

  1. Обожавам тези сладки, просто са страхотни.
    Само веднъж съм правила, но без белтък - не знаех, че се слага и това.
    Поздрави, Мариета, чудесно изглеждат твоите сълзици!

    ОтговорИзтриване
  2. Домашните сълзици са прелетни! Много красиво са ти се получили, Мариета! И снимките са много нежни! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариетка, ама си подстрекателка :) И аз съм от обичащите тези сладки, но някак си все си мислех, че се правят по-трудно :) Сега май-май ще ги правя за ... вечеря ;) Поздрави и усмихната, пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ети,ако знаеш колко ги обичам и все забравям да си ги направя,добре ме подсети.
    А твоите са страхотни,както и снимките!Толкова са слънчеви!
    Прегръдка и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Слънчеви снимки на тези нежни и вкусни сълзици!

    ОтговорИзтриване
  6. Лесно, просто и много вкусно! Толкова да ги обичам тези "ушички", а не съм навивала може би две години! Аз слагам и едно пликче ванилия в захарта, а една приятелка винаги я смесва с мак.
    Мариета, направила си ги перфектни, мила, тънки и идеално изпечени! Черпя се няколко... хм, май цялата купичка ми се иска! :)))
    Поздрави и много, много усмивки!

    ОтговорИзтриване