петък, 11 май 2012 г.

Цедено кисело мляко с мед и орехи

           Ще попитате - какво пък му е интересното на този десерт? Не знам дали е интересен, но е много, много вкусен. А приговен с домашно квасено мляко е направо зашеметяващ.
           Отдавна си квася сама млякото. Едва ли има някой, който не знае как става това, но нека все пак да напиша.

           Квасене на мляко

           Използвайте пълномаслено краве /овче, козе/ мляко - купувайте от проверени производители, които предлагат качествено и винаги прясно мляко. Прецедете млякото през ситна цедка или няколко слоя тензух. Излейте го в голяма тенджера /има няколко "трика", за да не загаря, ако като мен ползвате обикновена тенджера, а не млековарка - облейте със студена вода тенджерата или пуснете в млякото една лъжица/. Подварете млякото - изчакайте да се надигне и бухне хубав каймак, да се спука и тогава го дръпнете от огъня. Оставете да изстине до 38-40 градуса /ако нямате готварски термометър, отново като мен :) / - ползвайте ...пръста си - млякото трябва да е малко по-топло от нормалната телесна температура.
          Разлейте млякото в съдовете, в които ще го квасите /ползвам стъклени буркани тип "Омния" с вместимост 800 мл/. За всеки такъв буркан предвидете 1 с.л. с връх закваска /ползвайте марка кисело мляко, за която знаете, че e произведена по БДС - тук си имам мой фаворит - кисело мляко Елена/. Разбъркайте добре закваската с 2-3 с.л. от млякото и разпределете в бурканите. Разбъркайте добре  и затворете с капачки. Ако желаете в част от бурканите може да добавите по 1 с.л. захар - получава се много приятно на вкус мляко, без специфичната киселост /децата предпочитат такова/. Сложете бурканите върху някаква вълнена дреха или одеало, завийте ги добре и оставете за 2,5 - 3 ч.на топло.  Щом млякото се скваси, преместете го веднага в хладилник.
          Няма да учудя никого като кажа, че това мляко няма нищо общо с 90% от марките кисело мляко в търговската мрежа. Приготвянето му, стига да има откъде да се снабдявате с домашно прясно мляко, не е нито сложно, нито трудоемко, за сметка на това пък поднасяте на семейството си натурален, полезен и здравословен продукт.





          За десерта, с който започнах днешната публикация, ви е нужно 1 кг кисело мляко, което трябва да отцедите добре /тук на помощ ми дойде уредът Tefаl Delices , който имах щастието наскоро да спечеля в един кулинарен конкурс/. Остава да сервирате - няколко топки цедено мляко, щедро поръсени с едро натрошени орехи и поляти с мед - семпло, вкусно и полезно.




Вместо мед и орехи може да използвате сладко по ваш вкус - от боровинки, горски ягоди или малини, смокини.


11 коментара:

  1. Еха!Сякаш сме се наговорили да пускаме публикация за киселото мляко!И аз тъкмо я пуснах! :)И да- моето любимо мляко за подквасване е Елена!С него се получава най-добре!
    Не знаех,че може да се слага захар още преди да се е подквасило и задължително ще опитам!:)
    А този десерт с мед и орехи е наистина много,много вкусен!
    А опитвала ли си да добавиш мармалад или сладко към вече подквасеното мляко-например-сладко от боровинки!Получава се страхотно!
    Поздрави от мен и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Диди, ще намина по-късно и при теб да видя!
      А кисело мляко със сладко /каквото има в момента - мармалад, конфитюр или просто мед/ ми е любимият и най-бърз десерт още от детството. И децата го харесват - по този начин парирам всеки опит за посягане в супермаркета към шареното и привлекателно за тях Данонино /може да се приеме за анти-реклама, но си е факт/.
      За другата марка - само хубави неща мога да кажа, доказателство е че на всеки 2 седмици пътуваме до град Елена, за да заредим хладилника директно от мандрата им.
      Хубав днешен ден и прекрасни почивни дни ти желая!

      Изтриване
  2. Ей там е проблемът,от къде да се намери истинското прясно мляко?Иначе и аз съм правила домашно кисело мляко,ама няма да казвам преди колко години,и зная какъв е вкусът му.Не е трудно.
    А десертът ти Мариета е най-вкусният и здравословен десерт,не само за деца но и за възрастни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета,много интересно ми бе да прочета.Аз още не съм квасила сама,защото у наше село все още не съм намерила кравар,дето да заслужава доверие.Единствено се блажа с екстра свежо козе сиренце.
    А цеденото мляко с мед и орехи е десерт,който обожавам!
    Красиви снимки и честито за наградата,млечната ти торта е страхотна,записвам си я!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариета като сладолед е станало млекото.
    Много обичам аз да си квася мляко и да е домашно:)))
    Страхотна рецепта.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Ети, наистина уникално вкусен десерт! И се усмихнах още веднъж през този ден, защото моето кисело мляко се отцежда в хладилника точно за един такъв десерт. Става уникално вкусно и със сладко от боровинки,ммммм!

    ОтговорИзтриване
  6. Охх, обожавам го това мляко, особено домашно...

    ОтговорИзтриване
  7. Класиката в десертите,колкото лесно и просто,толкова вкусно и незабравимо
    взимам си чашка
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  8. Ети, още помня вкусът на киселото мляко, което баба квасеше. :) Вече и тя се "изтарикати" и купува от магазина :D, но наистина вкусът е незаменим. Мислела съм си да опитам да си подквася, но засега съм си само на етап мислене.
    Честита награда! Напълно заслужена!
    Ммм, десертчето е страхотно! Много обичам :)

    Хубава вечер! Слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно вкусен десерт и толкова лесен за приготвяне, Мариета! Прекрасен уикенд ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ети, заболява ме главата от рекламите за вкусното десертче "киндернезнамкаквоси", което може да издържи в магазина месеци.
    Това е истинската храна за децата- мляко от крава, мед от пчелички и сурови ядки!
    Поздрави и успешно завършване на учебната година!

    ОтговорИзтриване