петък, 6 януари 2012 г.

Печен шаран на фурна



Продукти:
пресен шаран - 1,5-2 кг
3 големи глави лук
1 лимон
100 мл бяло вино
50 мл олио
щипка-две захар
сол, черен пипер, дивесил на вкус

          Почистваме шарана от люспите, хрилете и вътрешностите. Измиваме обилно с течаща вода, отцеждаме и посоляваме отвън и коремната кухина. Оставяме да престои 30 мин.
Лука нарежете на полумесеци, от лимона отрежете 3-4 кръгли резенчета. застелете тава с алуминиево фолио и покрийте с по-голямата част от лука. Поставете отгоре шарана и напълнете коремната кухина с останалия лук и резенчетата лимон. Овкусете с прясно смлян черен пипер и стрит дивесил. Полейте рибата с олиото, поръсете със захарта и 1 с.л. лимонов сок. Излейте бялото вино в тавата и изпечете за 45 мин на 170 градуса.




          Тъй като този шаран беше приготвен по повод освещаването на нашия дом ще ви покажа и питката за ритуала.




По идея на Ив.Звездев

4 коментара:

  1. Шаранът не е сред любимите ми риби, но пък твоят изглежда много апетитно, Мариета! И от питката виртуално си отчупих. Много любов, топлота и хармония в новия ти дом да има! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много щастливи моменти и положителни емоции ви желая в новия ви дом, Мариетка!! От здраве, щастие и любов, както се казва, да не се отървете :)!!! А в питката ти ми останаха очите - ПРЕКРАСНА е!!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариетка, така се бях наточила за тази толкова вкусно изглеждаща риба, а то се оказа шаран :(( Нещо не съм му фен, но мисля, че с тази разкошна питка и малко шаранче мога да си похапна :))
    Пожелавам ви безброй прекрасни моменти в новия дом и още много вкусни ястия, приготвени в новата кухня! Сигурна съм, че е много уютен!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз не обичам шаран, но от този бих си хапнала, а за питката нямам думи.
    Много щастливи моменти в новия ви дом.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване