вторник, 12 юли 2011 г.

Кростата с кайсии

За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
2 с.л. захар
3 с.л. леденостудена вода
1 ванилия

За пълнежа:
10-12 кайсии
3 с.л. кайсиев конфитюр
2 обикновени бисквити
3 с.л. захар
3 с.л. натрошени бадеми
40 гр краве масло



          Мекото масло нарежете на парченца и прибавете към брашното. Добавете захарта, ванилията и водата. Омесете ронливо маслено тесто и го охладете за 1 час в хладилник.
          Разточете масленото тесто върху пекарска хартия, оформяйки кръг с дебелина около 5 мм. Намажете го с конфитюра, посипете с натрошените бисквити и разпределете каисиите, нарязани на полумесеци. Смесете захарта с натрошените бадеми и посипете плодовете. Подвийте краищата на кростата навътре върху пълнежа. Разпределете маслото, нарязано на парченца. По желание намажете ръба с жълтък.
          Изпечете до зачервяване в предварително загрята фурна на 200 градуса. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

7 коментара:

  1. Прекрасен десерт! Ако не съм приключила за днес, щях да стана веднага и да го заформя. Но предвид отношението на моите хора към плодови сладкиши си го запазвам за почивните дни, когато няма да готвя само за тях :)))
    И много изкусителни снимки, Мариета!
    Хубава (и дано по-прохладна) вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз да подкрепя Пепчо-наистина прекрасен!
    Тези дни изобилства от тези чудни и хрупкави плодови кростати и галети,а аз все още не съм правила такъв.
    Ето,сега и Мариета изкушава!Чуден е!

    Поздрави и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета десерта е чудесен и снимките са страхотни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна кростата, Мариетка!! Обожавам плодови сладкиши, а ти си съчетала вкусовете фантастично - представям си колко е вкусно!! А снимките са възхитителни!!

    ОтговорИзтриване
  5. Пеп-чо, Еликсир, Елена, Нели, Мина, благодаря ви за милите думи, радват ме страшно много!

    ОтговорИзтриване
  6. Много хубаво сладкишче си приготвила. Хрупкава коричка, сочнен плодов пълнеж отвътре и чудесни снимки!
    Весел ден!

    ОтговорИзтриване