вторник, 25 януари 2011 г.

Домашна извара

Когато сиренето вече беше нарязано, осолено и пренесено в огромните тави в мазата, идваше ред и на изварата.
Мама запалваше огъня в огнището пред голямата пещ, слагаше една голяма ламарина на саджака и върху нея, за да не загори изварата, огромната тава, в която есенно време варяхме лютеницата. Ако все пак това със загарянето се случеше - най-щастливи бяха котките, които и без това още от предишния ден обикаляха с влажни погледи, вперени  във всичките изпоцапани млечни съдини, и които винаги "намазваха" топло млечице в купичките си :) . Тавата побираше всичката отделена суроватка /а в добрите години това беше суроватката от 50 - 60 л мляко/, посоляваше я и чакахме да кипне.
После следваше прецеждането и в тензухеното цедило. И резултатът от цялата тази работа беше едва 1-2 кг извара - но това е най-вкусната, пухкава и нежна извара, която може да си представите. Вечерята, естествено, беше топяща се в устата баница с купичка гъсто кисело мляко.

Ето как може да си направите извара /количеството е нищожно малко, но пък си струва - заради истинския вкус/:


Продукти:
Отделената при отцеждането на сиренето суроватка
1/2 ч.л. сол

Сложете в широка тава /за да е на възможно най-тънък слой/ суроватката, посолете съвсем малко и оставете да заври. В никакъв случай не разбърквайте. Пяната ще се надигне в голям, пухкав калпак - когато средата му се пукне, изварата е готова.
Внимателно загребете изварата и я преместете в тензух, през него прецедете и всичката течност. Оставете няколко часа да се отцеди добре.

7 коментара:

  1. Благодаря. Опитвала съм безрезултатно, но никога в тава. Сега вече ще зная :)
    Приятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай така следващият път - със сигурност ще се получи.
    Лека и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Извара не обичам, но имах доста суроватка и реших да пробвам. Е, мога да кажа че вече ям и извара, но задължително домашна. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Искам да попитам дали се слага лимонена киселина или нещо подобно за да помогне на пресичането

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, не съм съвсем сигурна дали това, което имам е точно такава суроватка, за която говорите. Направих си кашкавал като посолих и пресекох с лимонтозу 4 литра домашно мляко. Прецедих си течността и си прибрах кашкавалчето да отлежава, ама тази суроватка сега? Много е и е солено- киселка. Какво да я правя? Знам, че за месене на хляб става, но е доста все пак. Дали ще стане извара?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Нищо не пречи да опитате и да споделите после резултата.
      Поздрави!

      Изтриване