сряда, 26 март 2014 г.

Мъфини-банички



Продукти за 12 броя:
4 яйца
100 г кисело мляко
1/2 каф.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио
100 г сирене

6-7 листа кори за баница/ предварително извадени за няколко часа от пакета, за да се изсушат/




          Разбийте с вилица яйцата. Добавете киселото мляко със содата, солта, олиото и натрошеното сирене. Натрошете в сместа корите за баница и разбъркайте добре.
          Напълнете до 3/4-ти от обема им гнездата в силиконови форми за мъфини и изпечете на 180 градуса до готовност.


четвъртък, 20 март 2014 г.

Домашно крема сирене



 


Продукти:
2 л сурово краве мляко
3 с.л. високомаслено кисело мляко
10 капки мая за сирене
1 равна с.л. сол„





         Сварете прясното мляко. Охладете го до темепература за подквасване / като топнете кутрето си в млякото да можете да го задържите няколко секунди/. Разбъркайте киселото мляко в няколко лъжици от прясното и го добавете. По същия начин добавете маята, накрая сложете солта. Завийте с одеяло или дебел пуловер съда с млякото и го оставете за 2-3 часа. Пресипете в тензух и оставете да се отцеди за 12 ч /една нощ/. Получава се 700 - 800 г превъзходно крема сирене.

 
 
С огромни благодарности към Илиана от Щъркелово гнездо за споделената рецепта!

събота, 8 март 2014 г.

Декорирани сладки за празници

Честит празник, жени и майки!
 
 
 
 Осъзнаваш ли колко си хубава?
И колко си истинска. Без да знаеш това!
Създадена до болка да бъдеш обичана.
Макар и понякога да си безкрайно сама.
От най-нежното цвете, с най-красивите думи,
Творецът е в теб ЛЮБОВ въплътил
И пролетна свежест, с поглед чист на кошута.
Своя малка богиня чрез теб е открил.
Но си поела на съдбата си тежкото бреме,
да бъдеш любима и майка - ЖЕНА
Всички други да дирят у тебе утеха!
Да се радваш с децата си, а да тъгуваш сама
И да страдаш обичайки, дори неразбрана,
но в живота си труден да не свеждаш глава!
Бъди просто ВЕЧНА,ДОБРА, и ЖЕЛАНА!
И ангелски хубава и СВЯТА ЖЕНА
 
 
 
Благодаря за чудесния стих на моята най-добра приятелка Диди!
 
***
 
 
 
Част от сладките, които направих с много любов и старание:
 
 
 

 

 
 
 
 


 
 
 
 
 

 

 
 
 
 

събота, 1 март 2014 г.

Кифлички с халва



За тестото:
600 г брашно
10 г суха мая
300 мл топло мляко
150 мл олио
2 яйца /единия жълтък се отделя за намазване на кифличките/
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол

Пълнеж:
180 г тахан халва

Програма "Тесто" за месене в хлебопекарна




          Ако ще месите на ръка пресейте брашното в дълбока и направете кладенче. В него изсипете топлото мляко, цялото яйце и другия белтък, захарта и олиото. По ръба на брашното сипете солта и маята. Замесете много меко тесто и оставете да втаса, покрито с кърпа.
          Втасалото тесто разделете на 6 равни части. Всяка разточете на кръг с диаметър 20 см и разрежете на 6 триъгълника. В широкия край на всеки триъгълник поставете парче от халвата / разтрошете го леко с пръсти/ и завийте кифлички. Подредете в тава върху хартия за печене, намажете с разбития с малко вода жълтък /може да поръсите и с малко захар/  и изпечете в загрята фурна на 180 градуса докато кифличките се надуят и се зачервят.




четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Кашкавалки На Йоли

          Днес най-лъчезарната, най-чаровната, най-нежната блогърка, най-добрата готвачка сред музикантите и най-добрата музикантка сред готвачите, единствената българка със собствено телевизионно предаване по канала 24 Kitchen или просто "нашата Йоли" има рожден ден!

Мила Йоли,
 нека усмивката никога не слиза от лицето ти,
нека искрящите пламъчета в очите не загасват,
нека ведрото ти и невероятно позитивно отношение към живота никога не изчезва!
Благодаря ти за невероятно вкусните и изтънчено поднесени рецепти,
за милите думи, които винаги намираш време да ни дариш,
за готовността винаги да помогнеш!
Бъди благословена!
 
 
Една от любимите ни твои рецепти е моят принос към инициативата "На Йоли", с която всички ние, кулинарните блогъри, искаме да ти честитим празника.
 
 
 
 
 
Продукти за 8-10 броя:
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л. разтопено краве масло
220 г брашно
1/2 ч.л. сол
100 г едро настърган кашкавал
2 с.л. ситно нарязан пресен лук
1 с. л. нарязани пресни подправки по избор или 1 ч.л. сухи
 
 
 
 
          Разбийте яйцата, прясното мляко и маслото. Добавете брашното и солта и внимателно разбъркайте, докато сместа стане гладка и без бучици. Добавете настъргания кашкавал и наситнените лук и подправки. Оставете за 30 мин в хладилник.
 
 
 
 
           Загрейте фурната на 180 градуса. Сложете в нея тава за мъфини с 8-12 гнезда да се загрее. Разсипете кашкавалената смес в горещите гнезда като ги пълните догоре. Върнете във фурната и изпечете докато кашкавалките бухнат и порозовеят приятно. Извадете ги от гнездата още топли.
 
 
 
 
Още вкусни рецепти с красиви снимки ви очакват във Вкусно с Йоли
 
 
 

 
 

 


събота, 22 февруари 2014 г.

Спанак с крем сирене и яйца на фурна

          Днес ви представям една от многото вкусни рецепти, които можете да откриете в едно мое много любимо кулинарно местенце - Храна за душата.
                                                Нели, благодаря за тази вкусотия!




Продукти:
4 яйца
800 г пресен /500 г бланширан замразен спанак/
60 г масло
2 скилидки чесън
200 г крем сирене*
2 пресни домата / или 1 ч.ч. отцедени от консерва/
сол и черен пипер на вкус




          В дълбок тиган разтопете маслото и пуснете нарязаните на тънки пластини скилидки чесън. Разбъркайте и добавете нарязания на ивици пресен спанак и 1-2 с.л. вода /ако ползвате замразен - оставете го малко да се размрази и тогава гответе/. Разбъркайте докато спанака омекне и добавете крем сиренето. Овкусете със сол и черен пипер.
         Намажете подходяща тава с масло и пресипете в нея спаначната смес. Заравнете и разпределете отгоре нарязаните на кубчета пресни домати или отцедените консервирани. С помощта на лъжица направете 4 плитки гнезда, в които счупете яйца. върху всяко сложите бучица масло. запечете в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до готовност на яйцата.
         Сервирайте ястието с лъжица кисело мляко.




* може да замените с извара

събота, 15 февруари 2014 г.

Торта Мини маус

          Днес на леля слънчицето става на цели 5 годинки! Разбира се, леля направи с много любов желаната торта - след Хеллоу Кити, тортата с кукла, Маша и мечока и кучето  с лалета дойде ред и следващия любим анимационен герой - Мини маус.

 
***
 
Честит рожден ден, Ивче!
Бъди много, много здрава, усмихната и щастлива,
развивай таланта си, преследвай целите си!
Много те обичаме и се гордеем с теб!