неделя, 29 януари 2012 г.

Филипински питки с поръска



          Още когато ги видях в много красивия и вкусен блог на Ди_ани Опитайте... знаех, че това са следващите питки, които ще приготвя. А знаейки колко бързо изчезват в гладните усти на мъжете ми подобен род тестени изделия не се поколебах и удвоих продуктите. Още една разлика ще откриете между рецептата на Ди_ани и моята - не изчаках тестото да отлежава една нощ в хладилника, а приготвих питките веднага след втасването му - пак се получиха много мекички и пухкави.




Ще дам точната рецепта на Ди_ани и в курсив - грамажа на продуктите при мен:

Тесто за 6 питки:                     
1 ч.л. инстантна мая - 1 пакетче - 7 гр
2- 2 ¼  ч. чаши брашно - 550 гр
1 яйце - 2 броя1 -2 с.л. олио - 4 с.л.
½ ч. чаша мляко - 250 мл
½ ч.л. сол - 1 равна ч.л.
1 с.л. захар

За поръска:
1 ч.чаша галета - беше ми достатъчна по-малко от половин ч.ч.

1 ч.чаша =240 мл. 

          Замесих тестото в машината за хляб / при мен програма Тесто е с продължителност 1:30 ч, от които 30 мин месене и 1 час втасване/. Извадих втасалото тесто, премесих на набрашнен плот, оформих цилиндър и поръсих с галета.


Оставих на толо 30 мин и след второто втасване нарязах леко по диагонал на 10 питки:



Поръсих щедро всяка с галета:



И изпекох върху пекарска хартия за 10-12 мин в предварително загрята до 170 градуса фурна:











Ди-ани, благодаря за прекрасната рецепта!


С днешната публикация ще ви покажа и две награди, която получих от Яна, Маги и The Witch .
 Вече съм отговаряла на въпросите на подобна награда в тази публикация, а и тя от доста време се върти из блоговото пространство, затова няма да я предавам на конкретен човек - нека всеки, който не е отговарял,  да я приемe с моите най-искрени почитания!

The Versatile Blogger Award




12 коментара:

  1. Ех, че са красиви и апетитни, Мариета!
    Благодаря за избора и доверието, прекрасни са станали твоите питки по филипински.Много се радвам, че са ти харесали, а бързата технология е още един вариант за рецепта.
    Чудесно снимки и нови награди, да са ти честити!
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, не само че ни харесаха, Диани, страхотни са и честичко ще ги правя. Смятам да обогатя поръската и с различни семена следващия път път.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Мариетка, питките ти са чудесни, толкова са пухкави и примамващи... Комплименти!
    Желая ти прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила!
      Хулав, и малко по-усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  3. Мариета, много апетитно изглеждат тези питки!А тази, начупената, направо ми взе ума:))).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Изкусителки сте и двете с Диана! Прекрасни са! Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни питки, страхотни снимки!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Еее,най-после ги видях в целият им блясък,Мариетка!
    Страхотни хлебчета и чудесно нагледно обяснение за нарязването,много полезно е,благодаря!
    А снимките-направо ми скри шапката,уникални!
    Определено има нещо ново при тях,но със сигурност към мнооого по-добро!

    Прегръдки,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еликсирче, много мила, както винаги! За снимките - благодаря, старая се доколкото мога със средсатвата, с които разполагам в момента...голяма ми е тръпка, надявам се все по-добре да се получават нещата.
      Топли прегръдки в тази студена зимна вечер ти изпращам!

      Изтриване