Продукти:
500 гр брашно
20 гр жива мая*
300 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 каф. л. сол
За заливката
80 гр. краве масло
2 с.л. с връх брашно
1 с.л. свинска мас**
2 с.л. студена вода
1 яйце
3 с.л. олио за овалване на топчетата
пудра захар за поръсване
Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и оставете да шупне. Пресейте брашното със солта, добавете олиото и маяната смес и замесете меко тесто. Оставете го да втаса на топло, докато удвои обема си./ако разполагете с хлебопекарна - използвайте програма Тесто/.
Намазнете и поръсете с брашно тава с диаметър около 35 см. От тестото откъсвайте топчета, малко по-големи от орех, оваляйте ги хубаво с намаслени длани и наредете на разстояние в тавата. Оставете на топло да втасват.
Когато милинките са втасали наполовина, разтопете на тих огън кравето масло и маста, добавете водата и брашното и разбъркайте до получаване на гъста каша. Залейте с нея милинките и оставете да втасат още малко.
Намажете внимателно с разбитото яйце и изпечете в предварително загрята фурна докато се зачервят /за около 30 - 35 мин/.
Преди сервиране поръсете обилно с пудра захар.
*Автентичните сливенски милинки в миналото се приготвяли с нахутова мая, която им придавала неповторим, специфичен вкус и аромат. Ако разполагате с нахутови зърна - можете сами да си я приготвите. За горните продукти са ви необходими 20 броя. Зърната се счукват и трият между дланите, за да се отстранят люспите. Поставят се в шише и се заливат с вряла вода, която веднага се излива. Отново се заливат с вряла вода, към която се прибавя щипка сол, и се оставят 8-10 часа при темпертаура 35-37 градуса, докато спре отделянето на пяна и разтворът се избистри.
**Ако не сте любители на свинската мас или не разполагате с такава - може да я пропуснете.
Източник: Българска национална кухня, Земиздат, 1983 г
Дразниш ли дразниш! Ама и аз ще направя, няма само да се облизвам....Очите ми останаха в твоите снимки. Само от гледането им се пренатъпках....
ОтговорИзтриванеИ в случая коя е изкусителката, че не ми стана ясно?
Лек и спорен ден
Нора
Нора, незнам кой изкушава, обаче знам колко са вкусни...и как бързо стават, така че - не чакай, заслужават си!
ОтговорИзтриванеХубав следобед ти желая!
Много вкусни са,Мариетка!
ОтговорИзтриванеАма ти верно си ги науми и ги направи!
И ние в събота бяхме на милинкена вълна :).
Чудесни снимки и покривчици!
Хубава вечер!
Аха, не мирясвам аз като ми влезе нещо в главата!
ИзтриванеСърдечни прегръдки, мила!
Еее, супер, много обичам милинки, а сливенските са ми любими. Любовта ми към тях разпали единия от дядовците ми, който винаги така планираше пътуванията ни с влак, че на Сливен да имаме прекачавне и да похапнем от вкусните сливенски милинки! И понеже не ме бива много в тестените неща, все съм си мислила, че ще е много трудно и сложно приготвянето на милинки. Благодаря ти, че ми отвори очите! Съвсем скоро ще ги направя! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, че мили спомени...да кажеш после дали вкусът им е същият.
ИзтриванеХубава вечер!
Прекрасни са, Мариетка! Не помня откога не съм яла, а много обичам, затова вземам от твоите:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна! Спокойна вечер и на теб!
ИзтриванеЧудно пухкави-така както са си сливенските :)
ОтговорИзтриванеДругия път е мой ред да ги спретна:)
Хайде, ще чакам и твоите /за да се облизвам пак:)/. Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЕй, няма да мирясам докато не ги направя тези пухчета!Чудесни са, Мариетке!
ОтговорИзтриванеАйде, още една зарибена...така е, мнооого са вкусни, пак ще се правят, видяло се е...
ИзтриванеПрегръдки и хубава вечер, Гуинет!
Мариетка, страхотни са!
ОтговорИзтриванеИ идеята за нахутената мая ми е интересна!
Прегръдки и хубава вечер!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеА тази вечер съвсем случайно открих нахут в един плод-зеленчук, така че следващия път ще се опитам да направя нахутова мая, да видим какво ще се получи...
Хубава вечер и на теб!
Съвършени - пухкави, пръхави, меки и невероятно вкусни! Взимам си една. Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ева, толкова си мила!
ИзтриванеСърдечни поздрави от мен!
Ах тези милинки ме изкушиха направо.
ОтговорИзтриванеМариета много пухкави са станали и рецептата ми хареса.
Хубава и приятна вечер!
Милинките са изкушение на което не се устоява :) Прекрасни са! Аз си ги хапвам без пудра захар, че съм повече по соленичкото.
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли Мариетка, че в моя блог сливенските милинки се оказаха най-четената рецепта от всички, които съм качвала. Твоите са толкова изкусителни, че не се съмнявам как ще съберат тълпа почитатели за отрицателно време.
Сърдечен поздрав и хубав утрешен ден!
Разкошни милинки!
ОтговорИзтриванеЗаповядай при мен за две нградки. Поздрави!
Мариетка, тези милинки ме дебнат отвсякъде! Много са пухкави и така хубаво си ги презентирала:)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обещават да са много вкусни!
ОтговорИзтриванеМилинките винаги ми напомнят за дома и мама!
Благодаря за споделената рецепта!
А нахутова мая звучи интересно!
Прекрасни снимки и стайлинг!
Хубав и усмихнат ден!
Зиче, Лети, Маги, Зорница, Леви, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеХубав снежен следобед ви желая!
Разкошни милинки!!! Вземам си за утрешната закуска:)))
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер!
Разкошни! Обожавам всякакви тестни закуски :)
ОтговорИзтриванеДиана, Еос, благодаря ви, дами!
ОтговорИзтриванеСпокойна, снежна и уютна вечер ви желая!