вторник, 24 януари 2012 г.

Сливенски милинки


Продукти:
500 гр брашно
20 гр жива мая*
300 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 каф. л. сол

За заливката
80 гр. краве масло
2 с.л. с връх брашно
1 с.л. свинска мас**
2 с.л. студена вода
1 яйце

3 с.л.  олио за овалване на топчетата

пудра захар за поръсване







          Разтворете маята в топлата вода, добавете захарта и оставете да шупне. Пресейте брашното със солта, добавете олиото и маяната смес и замесете меко тесто. Оставете го да втаса на топло, докато удвои обема си./ако разполагете с хлебопекарна - използвайте програма Тесто/.
          Намазнете и поръсете с брашно тава с диаметър около 35 см. От тестото откъсвайте топчета, малко по-големи от орех, оваляйте ги хубаво с намаслени длани и наредете на разстояние в тавата. Оставете на топло да втасват.
          Когато милинките са втасали наполовина, разтопете на тих огън кравето масло и маста, добавете водата и брашното и разбъркайте до получаване на гъста каша. Залейте с нея милинките и оставете да втасат още малко.
          Намажете внимателно с разбитото яйце и изпечете в предварително загрята фурна докато се зачервят /за около 30 - 35 мин/.
          Преди сервиране поръсете обилно с пудра захар.



*Автентичните сливенски милинки в миналото се приготвяли с нахутова мая, която им придавала неповторим, специфичен вкус и аромат. Ако разполагате с нахутови зърна - можете сами да си я приготвите. За  горните продукти са ви необходими 20 броя. Зърната се счукват и трият между дланите, за да се отстранят люспите. Поставят се в шише и се заливат с вряла вода, която веднага се излива. Отново се заливат с вряла вода, към която се прибавя щипка сол, и се оставят 8-10 часа при темпертаура 35-37 градуса, докато спре отделянето на пяна и разтворът се избистри.

**Ако не сте любители на свинската мас или не разполагате с такава - може да я пропуснете.



Източник: Българска национална кухня, Земиздат, 1983 г

25 коментара:

  1. Дразниш ли дразниш! Ама и аз ще направя, няма само да се облизвам....Очите ми останаха в твоите снимки. Само от гледането им се пренатъпках....
    И в случая коя е изкусителката, че не ми стана ясно?
    Лек и спорен ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора, незнам кой изкушава, обаче знам колко са вкусни...и как бързо стават, така че - не чакай, заслужават си!
    Хубав следобед ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусни са,Мариетка!
    Ама ти верно си ги науми и ги направи!
    И ние в събота бяхме на милинкена вълна :).
    Чудесни снимки и покривчици!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, не мирясвам аз като ми влезе нещо в главата!
      Сърдечни прегръдки, мила!

      Изтриване
  4. Еее, супер, много обичам милинки, а сливенските са ми любими. Любовта ми към тях разпали единия от дядовците ми, който винаги така планираше пътуванията ни с влак, че на Сливен да имаме прекачавне и да похапнем от вкусните сливенски милинки! И понеже не ме бива много в тестените неща, все съм си мислила, че ще е много трудно и сложно приготвянето на милинки. Благодаря ти, че ми отвори очите! Съвсем скоро ще ги направя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че мили спомени...да кажеш после дали вкусът им е същият.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Прекрасни са, Мариетка! Не помня откога не съм яла, а много обичам, затова вземам от твоите:)

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно пухкави-така както са си сливенските :)
    Другия път е мой ред да ги спретна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, ще чакам и твоите /за да се облизвам пак:)/. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Ей, няма да мирясам докато не ги направя тези пухчета!Чудесни са, Мариетке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде, още една зарибена...така е, мнооого са вкусни, пак ще се правят, видяло се е...
      Прегръдки и хубава вечер, Гуинет!

      Изтриване
  8. Мариетка, страхотни са!
    И идеята за нахутената мая ми е интересна!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      А тази вечер съвсем случайно открих нахут в един плод-зеленчук, така че следващия път ще се опитам да направя нахутова мая, да видим какво ще се получи...
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  9. Съвършени - пухкави, пръхави, меки и невероятно вкусни! Взимам си една. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева, толкова си мила!
      Сърдечни поздрави от мен!

      Изтриване
  10. Ах тези милинки ме изкушиха направо.
    Мариета много пухкави са станали и рецептата ми хареса.
    Хубава и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Милинките са изкушение на което не се устоява :) Прекрасни са! Аз си ги хапвам без пудра захар, че съм повече по соленичкото.
    Знаеш ли Мариетка, че в моя блог сливенските милинки се оказаха най-четената рецепта от всички, които съм качвала. Твоите са толкова изкусителни, че не се съмнявам как ще съберат тълпа почитатели за отрицателно време.
    Сърдечен поздрав и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Разкошни милинки!
    Заповядай при мен за две нградки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Мариетка, тези милинки ме дебнат отвсякъде! Много са пухкави и така хубаво си ги презентирала:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Обещават да са много вкусни!
    Милинките винаги ми напомнят за дома и мама!
    Благодаря за споделената рецепта!
    А нахутова мая звучи интересно!
    Прекрасни снимки и стайлинг!

    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Зиче, Лети, Маги, Зорница, Леви, благодаря ви!
    Хубав снежен следобед ви желая!

    ОтговорИзтриване
  16. Разкошни милинки!!! Вземам си за утрешната закуска:)))
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Разкошни! Обожавам всякакви тестни закуски :)

    ОтговорИзтриване
  18. Диана, Еос, благодаря ви, дами!
    Спокойна, снежна и уютна вечер ви желая!

    ОтговорИзтриване