събота, 7 януари 2012 г.
Фунийки
Продукти за 60 броя:
3 яйца
225 гр захар
250 гр кисело мляко + 1 каф. л. сода бикарбонат
180 мл олио*
брашно, колкото поеме за умерено твърдо тесто /около 1000 - 1250 гр/
1 пакетче амониев бикарбонат/ амонячна сода/
1/2 капсула лимонова есенция
За крема:
1 л прясно мляко
3 големи яйца
250 гр захар
100 гр брашно
2 ванилии
по желание - няколко капки лимонова есенция
ситно смлени орехи за гарниране
С миксер разбийте яйцата и захарта. Добавете киселото мляко със содата и олиото. Сменете бъркалките с такива за тесто, добавете амонячната сода и ванилиите, лимоновата есенция и започните да прибавяте брашно докато замесите тесто. Прехвърлете на плота и доомесете - получава се плътно, нелепнещо и еластично тесто.
Отрежете част от тестото и разточете на тънка кора /3-4 мм/. Нарежете на ленти - около 30 см дължина и 1,5 см ширина. Съвсем леко намаслете металните фунийки-формички и навивайте лентите спираловидно, започвайки от върха и леко застъпвайки тестото. Оставете част от формичката свободна, за да се извадят тестените черупки по-лесно. Наредете така приготвените фунийки на разстояние в тава, покрита с пекарска хартия. Изпечете за около 10 мин в предварително загрята фурна /на около 180 градуса/ докато отгоре порозовеят. Извадете и веднага махнете металните фунийки. Не забравяйте да ги хващате с кърпа - горещи са. Оставете кухите тестени фунийки да се охладят /не се притеснявайте от натрапчивата миризма на амонячна сода - след като изстинат тя не се усеща/.
За крема кипнете млякото. Разбийте яйцата със захарта и добавете размитото на гъста каша с малко от млякото брашно. Прецедете и излейте яйчената смес при млякото. Върнете на котлона и бъркайте енергично, докато крема се сгъсти и започне да се пука на мехури. Оставете да се охлади като разбърквате периодично, за да не хване кора. В процеса на охлаждане кремът се сгъстява още. Ароматизирайте с ванилиите и лимонова есенция.
С помощта на шприц напълнете фунийките с крем. Потапяйте отвора на всяка в смлените орехи и подредете в плато леко изправени, за да не протече крем. Оставете фунийките най-малко 36 часа, за да омекнат. Лично за мен най-вкусни са след 48 часа.
Преди сервиране може леко да поръсите с пудра захар.
* В оригиналната рецепта, която имам от майка си, мазнината е разтопена свинска мас - 1 ч.ч.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ох, обожавам ги тия фунийки!!! Много елегантни и кокетни си ни ги поднесла, Мариета :) и последната как съблазнително ми се плези :)))
ОтговорИзтриванеМалеее, Мариетка, СТРАХОТНИ са! Обожавам фунийки, ама нещо ме мързи да ги правя... Взимам си няколко от твоите, докато подносчето е все още пълно!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Ооххх как ме връщаш в детството с тях.
ОтговорИзтриванеИ сватбите, и рождените дни от едно време....
Ама сега се пробваме на разни нови, а добри те стари - кога се сетим, кога не.
Чудни си ги докарала, Мариета!
Честит Имен ден на Калоян! Да ви е жив и здрав!
Мина, Таня, благодаря, дами! Вярно е, че са пипкави, но пък си струва, нали?
ОтговорИзтриванеПепчо, точно така, напоследък някаква носталгия ме гони, но пък са вкусни...благодаря за поздравите от името на Калоян!
Хубава вечер!
МАРИЕТА, прекрасни са как ги обичам само но много са трудоемки и нямам време да ги правя.
ОтговорИзтриванеЩе се порадвам на твоите.
Поздрави и хубава вечер.
Взимам си фунийка, да се почерпя за здравето на Калоян! Да ти е жив и здрав!
ОтговорИзтриванеПрекрасни са! Толкова нежно си ги представила!
ОтговорИзтриванеИ аз се върнах назад в годините, майка ми редовно правеше, макар аз да не ги ям, защото не обичам маслен крем:(Помня, че ухаеха разкошно на лимон и млени орехи!
Поздрави!
Зиче, Павлети, благодаря!
ОтговорИзтриванеТраяна, фунийките не са с маслен крем, а с яйчен - пробвай този вариант, може и да ти харесат...
Ох, от кога се каня да си купя фунийки и все не намирам, трябва да потърся наново, защото твоите много ме изкушават. Изглеждат страшно вкусно, а и съм сигурна, че са такива!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Няма нищо по-вкусно от старите изпитани рецепти. Колкото и да надникваме към новите и модерни неща, винаги се връщаме към традиционните и класически сладки. Не съм правила такива фунийки от две години и може би е време да ги приготвя отново. Миналата година се бях настроила да ги правя и събрах един куп капачки от кисело мляко. И ще взема да ги използвам,стига са отлежавали.
ОтговорИзтриванеТвоите са много нежно представени и да не ти се яде ще ти "намигнат" от табличката. Поздравления и ще се почерпя виртуално,докато си спретна!
Правила съм ги пред мноого години-с капачки от стъклените буркани.Иначе са класика.....
ОтговорИзтриванеТвоите са толкова нежни с тази панделка,Мариетка...
Поздрави!
Мариетка и мен ме върна в детството ми. Прекрасни и много съблазнителни са! Ако знаеш само как ги обичам, но да си призная, не съм ги правила никога, макар да имам всичко необходимо за направата им. :))))Хайде да не казвам защо, досети се... ;))))) А като си помисля, че твоите са и с любимия ми крем и поглеждам към страницата на last minute ;)))).
ОтговорИзтриванеЖелая ти една прекрасна неделя, мила Мариета! :hugs:
Петя, Живка, благодаря ви!
ОтговорИзтриванеНинфил, точно така смятам и аз - преди 20-тина години, когато се нароиха сладкарските цехове с масовата продукция, сякаш забравихме, а и по-лесно ни беше да купуваме и ядем готови...но сега, тази масова безвкусица ни върна отново към тези позабравени мамини и бабини рецепти, в които всичко е истинско, вкусно и с прекрасносъчетани продукти...та колкото и да ни е забързано ежедневието, все ще намерим време да приготвим нещо толкова вкусно, навяващо мили спомени от детството и за нашите деца. А да ви призная - моите никак, ама никак не харесват купените сладки и се въртят като котета край паничка мляко, когато ме видят замесила поредните сладости...
...лирично отклонение,простете!
Вени, благодаря ти, мила, прекрасна неделя и на теб!
Ети, в моето детство тези сладки носеха претенциозното име "Есхилови къдрици".Перфектно си ги изпълнила!
ОтговорИзтриванеА когато пораснаха моите момчета, все ме беше страх от дрогата. Те ме успокояваха така:"Кой да ти мисли за дрога, като се надрусаме с канела и ванилия".
Усмихнат неделен следобед!
Вълшебни са!И сладките и снимките са уникални!
ОтговорИзтриванеХубав неделен ден:)
Любими са ми, но за съжаление фунийки нямам...
ОтговорИзтриванеНищо, ще се насладя на твоите, Мариета! Поздрави и пожелания за успешна нова седмица! :)
ТОва е един от любимите десерти вкъщи. Много добре си ги направила и поднесла :)
ОтговорИзтриванеМариетка,тези разкошни фунийки си ги оставих за десерт накрая тази вечер,че да са ми сладки сънищата,защото ги обожавам!
ОтговорИзтриванеИ толкова майсторски си ги направила,сякаш не ги е навивала човешка ръка!
Издай ми от какво си направи фунийки!
Чудесни снимки и аранжиране!
Бягам към кревата скоростно,докато са ми още пред очите!
Лека нощ и хубаво утре!
Такива вкусотийки не съм хапвала от дете :-) Направо ме върна в детството. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеМариета, привет. Никога не съм приготвяла славните фунийки, а още помня неповторимия им вкус от детството си.
ОтговорИзтриванеВърху какво навиваш тестените ленти? Помня, че мама използваше алуминиевите капачки от кисело мляко.
Вили, Катерина, Ева, Зорница, Хриси, благодаря за ласкавите коментари!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, Уич, имам специални метални формички - конусчета, доста от отдавна са, бяха на майка ми и ми ги подари. Скоро наистина не съм виждала по магазините...
Хубава вечер на всички!
Мариета, от кога си търся рецепта за сладки фунийки. Рецептата ти ми дойде дюшеш:)
ОтговорИзтриване