петък, 3 февруари 2012 г.

Ябълкови тиганици

          Миналогодишната ябълкова реколта беше много добра. Толкова, че вече сме февруари, а рафтовете в мазето са пълни. Децата почнаха да се мръщят на по-дребничките, леко сбръчкани и тук-там нагнили ябълки, а мен ми е съвестно да ги хвърлям. След изреждане на каквото се сетите с ябълки - кекс, мъфини, сладкиши с орехи или със стафиди, щрудели, печени с тиква или соло днес се сетих да "обогатя" обикновените тиганици, които често приготвям. В тестото им добавих 2-3 дребни, обелени и едро настъргани ябълки. Получиха се много вкусни, а обилно поръсени с пудра захар станаха чудесна следобедна закуска.



 
          Тиганици правя по една и съща рецепта, от книгата Българска национална кухня, 1983 г  и колкото тя да е трън в очите на някои анонимни посетители на блога ми, ще я споделя, защото е много точна и сполучлива. Четенето на книги все още ми е присъщо и необходимост, за разлика от някого явно...




Тиганици:
/Плевенско/
200 гр кисело мляко
3 яйца
200 гр брашно
1 ч.л. /5 гр/ сода бикарбонат
щипка сол

мазнина за пържене

пудра захар за поръсване

Добавих:
2-3 дребни, почистени от семенниците, обелени и едро настъргани ябълки
2 с.л. пудра захар
1 ванилия









          Разбийте яйцата заедно с киселото мляко. Прибавете брашното, смесено със содата и солта и бъркайте докато тестото стане гладко, без бучици. Прибавете пудрата захар, настърганите ябълки и ванилията.
          Загрейте мазнината и с лъжица сипвайте купчинки в нея. Щом се зачервят отдолу, обърнете тиганиците. Извадете и отцедете върху салфетка излишната мазнина.
          Поръсете обилно с пудра захар и поднесете топли.
          Можете да полеете с мед или сироп, да сервирате със сладко или пък сирене, ако сте почитатели на това съчетание на вкусове.

          И още една блогърска награда ме зарадва тези дни - получих я от ByBy - ако още не сте, погледнете в нейното вкусно царство - ще намерите много вкусни рецепти и вдъхновение.



С огромно удоволствие искам да я предам  на Тони , Бенита , Лети , Мира и Аелис.


19 коментара:

  1. Ох! И аз имам много ябълки. Твоята идея много ми допадна и ще я опитам. Сигурна съм, че децата ще са възхитени. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета, много вкусни изглеждат тези тиганици:).Приличат ми на чудесни ябълкови бухтички - ммм, вкусно...
    Много хубава награда, поздравления - благодаря ти , че я сподели с мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита награда, Мариета! Тиганици не съм правила, време е вече да опитам. Изглеждат много пухкави, меки и сочни. Вкусни, ароматни, истинска наслада за закуска. Прегръдки с пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесни са тиганиците, Мариетка :)
    И с дъх на ябълки са още по-вкусни!
    Честита приятелска награда!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариетче, направила си невероятни тиганици! Изглеждат като много сладки пухкави понички! Сигурна съм , че са и много вкусни с ябълкова аромат! С удоволствие бих си вземала една от тях!!!Нека наградата ти е честита!!! Желая ти прекрасен и хармоничен Уикенд! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглеждат тези тиганички! Утре мисля да закуся с тях :) Много благодаря за идеята, а книгата е наистина хубава. Поздрави и хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариета, много са изкушаващи тези тиганици! Вкъщи също леко сбръчканите и с малки петънца плодове се избутват назад. ПОнякога и по-развалени се намират, ама в някое апетитно сладкишче всичко се изяжда :))
    Честита награда!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариета направо ме зарази с тези тиганици. Тъкмо си мислех за някаква по различна закуска за моите хора.

    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  9. Намеих! Намерих! Намерих си рецептата за утрешната закуска! Благодаря ти мн!

    ОтговорИзтриване
  10. Ох, че пухкави, Мариета! Чудесни са станали!

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубави тиганиците :). Представям си аромата им.
    Хубав уикенд от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ох, представям си колко ще са вкусни с тези ябълки. Обожавам всичко ябълково, а тези тиганици изглеждат много апетитно!

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Хубава идея за добавяне на ябълки;)
    Бих го правила почти навсякъде;)

    ОтговорИзтриване
  14. Мариета,снимките направо ми проговориха!
    Толкова слънчеви и сгряващи!
    А тиганичките са разкош-съблазнителна закуска по всяко време!
    И ябълките ви са чудесни!

    Сърдечен поздрав,миличка и честити награди!

    ОтговорИзтриване
  15. Мариета, прекрасни тиганички, толкова апетитни!
    Благодаря ти от сърце за споделената награда!
    Пожелание за чудесна неделя и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Всичко с ябълки и канела е на преден план у дома!Не съжалявам че минах от тук и си отнасям тиганичка да се подсладя!А снимките са прекрасни!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. леле, мариет, все по хубави снимки; а тази рецепта е просто... ох... каква диета като я гледааам...

    ОтговорИзтриване
  18. Ехаааа, не съм очаквала, че тези простички тиганички ще харесат на толкова много хора!
    Благодаря на всички за ласкавите коментари!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване