сряда, 29 юни 2011 г.

Шоколадов сладолед




Продукти за 6 порции:
300 мл течна сметана
100 мл прясно мляко
30 гр сметана на прах
100 гр натурален шоколад
1 с.л. Бейлис или шоколадов ликьор



          Изсипете в дълбок съд двата вида сметана и прясното мляко. Разбийте за кратко с миксер до консистенцията на палачинково тесто, не по-гъсто. Добавете разтопения на водна баня шоколад и Бейлис-а /ликьора.
          Прехвърлете в машината за сладолед и охладете. Изсипете в куjия и съхранявайте във фризер. Извадете и преместете в хладилник 30 мин преди сервиране. По желание гарнирайте със стърготини шоколад.




неделя, 26 юни 2011 г.

Кекс "Тропикана"


Продукти:
200 гр краве масло
250 гр захар
4 яйца
150 мл кокосово мляко*
250 гр брашно + 1 ч.л. бакпулвер
150 гр озахарени тропически плодове /папая, ананас, банан, манго/
10-тина коктейлни череши
1-2 с.л. Пина Колада - кокос или кокосов ликьор
2 ванилии

Глазура:
50 гр краве масло
2 с.л. пудра захар
цветни кокосови стърготини

*може да се замени с обикновено прясно мляко

  


          Разбийте мекото масло със захарта. Едно по едно добавете яйцата и след всяко бъркайте, докато се усвои напълно от сместа. Добавете млякото и брашното. Разбърквайте леко, колкото да се хомогенизира и да не останат гранулки. Ароматизирайте с ликьора и ванилите, добавете нарязаните на кубчета озахарени плодове и коктейлните череши - на две.
          Изпечете до суха клечка в умерена фурна за около 30-35 мин.
          За глазурата разбийте маслото и захарта. Намажете охладения кекс и посипете с цветните кокосови стърготини.



четвъртък, 23 юни 2011 г.

Сладолед с череши и шоко бисквитки


Продукти за 4 порции:
150 гр почистени от костилките череши
200 мл сладкарска сметана
100 мл прясно мляко 1 ванилия
2-3 шоколадови бисквити

*по желание - 1-2 с.л. пудра захар



          Пасирайте почистените от костилките череши. Прибавете ги към сметаната и прясното мляко. Ако желаете - добавете пудра захар до желаната от вас сладост. Ароматизирайте с ванилията.
          Изсипете сместа в машина за сладолед и замразете. Прехвърлете в кутия, добавете 2-3 натрошени шоколадови бисквитки и разбъркайте. Съхранявайте във фризер. Преди сервиране извадете за 30 мин. в хладилника.





вторник, 21 юни 2011 г.

Огретен с тиквички


Продукти:
1 кг тиквички
1 глава лук
2 с.л. зехтин
пресен копър, сол и черен пипер на вкус

За заливката:
250 гр кисело мляко
4 яйца
150 гр краве сирене
2 с.л. брашно



          Измийте и почистете тиквичките от дръжките. Разрежете ги на четири по дължина и после - на парченца с дебелина 7-8 мм. Изсипете ги в тавичка, добавете зехтина, нарязания на полумесеци лук и наситнен копър. Овкусете със сол и черен пипер. Налейте 150-200 мл топла вода. Покрийте тавичката с алуминиево фолио и печете в умерена фурна 40 мин.
          Разбъркайте продуктите за заливката. Махнете фолиото и залейте тиквичките. печете на горене реотан до приятна червенина.
          Сервирайте огретена охладен.




неделя, 19 юни 2011 г.

Трайфъл с череши


Продукти за 6 порции:

1 готов какаов блат за торта
2 с.л. ликьор
300 гр череши без костилките

За крема:
500 мл. прясно мляко
3 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. брашно
150 гр захар
1 ванилия

За гарниране:
200 мл течна сладкарска сметана
30 гр филиране бадеми
няколко коктейлни череши



          Нарежете готовия блат на кубчета. Напръскайте го с ликьора и няколко мл от отцедения при почистването на черешите от костилките сок.
           За крема кипнете млякото. Разбъркайте жълтъците със захарта, нишестето и брашното. Излейте на тънка струйка млякото при жълтъчната смес, върнете на огъня и бъркайте до сгъстяване. Ароматизирайте с ванилията и охладете.
          В подходящи стъклени /прозрачни за по-голям ефект/ чаши или купички изсипете на пластове - кубчета блат, череши, крем. Редувайте в същата последователност още веднъж. Покрийте чашите / купичките с фолио за свежо съхранение и охладете 2 часа в хладилник.
          Преди сервиране гарнирайте с разбита сметана, филирани бадеми и коктейлни череши.

събота, 18 юни 2011 г.

Торта "Розова феерия"

          Какво ли чувства една майка, когато не е на 18-ия рожден ден на дъщеря си? Ще ми се никога да не узная. Затова веднага приех молбата на една моя позната да направя тортата за този толкова важен ден в живота на Вики. Майка й заминавеш в Англия и искаше да е сигурна, че в този ден тя ще има най-красивата торта.
         На срещата видях едно толкова нежно и очарователно момиче, че ми се искаше тортата за нея да е такава - нежна, очарователна, феерична.
         Вики избра весел дизайн с цветя и кръгчета, а молбата и беше да е розова и да включа и сърчица в композицията.
         Е, надявам се мама поне на снимките да хареса тортата за своето порастнало момиче. А тя мисля, че се получи точно такава, каквато желаех:














И във варианта със сърчица:



петък, 17 юни 2011 г.

Бутер тарталетки с череши


Продукти за 12 броя:
400 гр бутер тесто
300 гр череши


За топинга:
100 гр захар
50 гр филирани бадеми
50 гр гранулирана захар





           Оставете бутер тестото да се отпусне на стайна температура. Изрежете ивица с ширината на формичка за тартарети, поставетея върху формичката и притиснете по ръба, за да се отреже необходимото количество. Притиснете с пръсти към дъното и ръба на формата.
           Почистете черешите от костилките. Разпределете върху тестото във формичките и поръсете всяка тарталетка с 1 ч.л. кристална захар, натрошените филирани бадеми и гранулираната захар.


            Изпечете тарталетките в предварително загрята фурна докато тестото се надигне и зачерви по краищата. Извадете и охладете.По желание сервирайте с топка сладолед.





вторник, 7 юни 2011 г.

Ягодов сладолед


Продукти:
300 гр пресни ягоди
100 гр захар
1 с.л. лимонов сок
200 мл сладкарска сметана

          Пасирайте ягодите със захарта. Доблавете лимоновия сок и изсипете ягодовото пюре при сметаната. Разбъркайте леко и изсипете в машината за сладолед да се замрази. Прехвърлете в кутия и съхранявайте във фризера.
          Преместете в хладилник 30 мин преди сервиране.



          *Ако не разполагате с машина за сладолед - сложете сладоледената смес във фризера и разбивайте с миксер 3-4 пъти на всеки 30 мин, за да не се образуват кристалчета лед.






















четвъртък, 2 юни 2011 г.

Питка "Рози"

          Днес е Спасовден - празник на хлебарите и сладкарите. Аз май още не мога да реша към коя категория да се причисля - и двете са ми еднаква слабост...и понеже днес вече изпекох блатовете за тортата за кръщенето на племенницата ми в събота, ще взема да ви покажа питка, и без това тортата - плодова пита "Неделя" вече я показвах.
         Тестото за питката е моето любимо, няма да се спирам на него, а искам да ви покажа оформлението, което някога някъде видях. Става бързо и лестно, а едновременно с това и много ефектно - като венец от разцъфнали рози.


           Разделете втасалото веднъж тесто на две части, едната два пъти по-малка от другата. От нея оформете топка и поставете в центъра на намаслена тава. Другата част разточете на кора с дебелина 7-8 мм и с подходящ ринг изрежете кръгове. Всеки кръг разрежете на 4 места.



В центъра му поставете топче тесто.


Леко завийте четирите части навътре, придавайки форма на роза. Наредете розите около тестото в центъра на тавата.



         Оставете питката да втаса втори път. Намажете с жълтък и изпечете в умерена фурна за 35 мин или до суха клечка. Извадете от фурната и веднага намажете с краве масло.








сряда, 1 юни 2011 г.

Ванилов сладолед и честит празник на всички малки, големи и порастнали деца!

          Детство мое...детство мое, реално и вълшебно...помните песента, нали? Помните и си припомняте днес, отразен в звънкия смях на децата ви, чудния свят на безгрижните, волни игри, на летящите по прашните и жежки летни улици велосипеди, звън на счупено с топка стъкло, начертана на асфалта дама, пъстроцветни сапунени мехури, шепа откраднати през оградата още неузрели череши, скрито зад гърба улично котенце, което така или иначе пак ще се върне там, въпреки молбите и едрите сълзи, чаша жълта лимонада, захарен памук и сладолед...дааааа, някак си винаги стигаме до там.
          Има ли дете, което не обича сладолед? Поне аз не познавам. И като че ли лично за мен мерило за това доколко сме съхранили детското в себе си е насладата, с която ние, възрастните, продължаваме да го ядем.
         Класически ванилов сладолед, домашен, с истинско мляко, сметана и яйца, не с някакви незнайни Е-та - струва си да подарим за днешния празник един миг ледена наслада на децата си. И на себе си. Да затворим очи, да оставим ледената сладост да се разтопи в устата ни...и ще чуем звънците на летящите велосипеди, мяукането на котенцето, звънтящото счупено стъкло...



Продукти за 4 порции:

4 жълтъка
100 гр захар
250 мл прясно мляко
250 мл сметана
1 капсула ванилова есенция



          Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Сложете млякото да кипнете, прибавете жълтъчния крем и бъркайте докато леко се сгъсти. Свалете от огъня и охладете. Добавете сметаната и ваниловата есенция. Изсипете сместа в машина за сладолед и оставете около 30 мин или докато се замрази. Прехвърлете сладоледа в кутия и доохладете във фризера.

*Ако не разполагате с подобна машина - просто изсипете в кутия и сложете във фризера. Периодично изваждайте и разбивайте с миксер сладоледа, за да се получи гладка консистенция, а не едри кристалчета лед.






          Честит празник на всички - малки, големи и порастнали вече деца! Нека светът се оглася от неспирен детски смях, нека ние, възрастните, се оглеждаме по-често в детските очи и се вслушваме по-често в звънките гласчета. Тогава всяко коте ще си има дом и детството на децата ни ще е вълшебно...





          Днес реших да стартирам и моят Проект 365. За него научих от Лулу и макар че нямам нейния фотографски талант, ще се постарая да събера в снимки една година от моя живот. Избрах 1 юни като старт на проекта, защото най-вероятно фокусът на моят обектив ще е насочен предимно към  децата ми. Надявам се след година да ви покажа чудната фотокнига, наречена просто "Детство"...

         Освен всичко казано дотук днес ще предам и прекрасната награда "За добър приятел и кулинар"


, която получих от Зиче на:

Лулу - Something...
Ирина - Кулинарни рецепти от Ирина Купенска
Ваня - Culinary with me
Милена - Sweet Kingdom
Вероника - Ginger Cookies