неделя, 30 октомври 2011 г.

Кавърма по манастирски

         Когато си изморен от път, от преживявания и спиращи дъха гледки, едно топло и вкусно ястие, поднесено под сенките на вековни дървета и придружено от клокоченето на прохладната река, ти се услажда толкова, че вкусът му остава сякаш на небцето ти...




Продукти за 6 порции:
800 гр пилешко филе
400 гр печурки
2 червени чушки
2 зелени чушки
4 големи глави лук
1/2 стрък праз
1 патладжан
1 морков
200 мл доматен сок
4 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
ронена чубрица
сол и черен пипер на вкус


         Нарежете зеленчуците - лука на полумесеци, чушките на ивички, праза на шайби, моркова и патладжана на кубчета, гъбите на пластинки. В дълбок тиган сгорещете олиото и изсипете зеленчуците/без гъбите/. Запържете докато променят цвета си. Прибавете гъбите и пържете докато леко омекнат. Прибавете нарязаното на хапки пилешко месо и пържете докато се запечата. Овкусете със сол, пипер и чубрица. Добавете доматения сок и малко топла вода.



         Разпределете кавърмата в 6 гювечета. Похлупете и печете 1 час в умерена фурна.
         Разбийте яйцата с прясното мляко и разпределете върху гювечетата. Върнете ги във фурната без капак, докато яйчната смес стегне.


         
          Сервирайте кавърмата гореща.






11 коментара:

  1. Мариетка, изглежда фантастично. Много обичам такъв тип ястия. Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, много вкусно! Обичам кавърма, но отдавна не съм приготвяла:-) Благодаря, че ми напомни!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно ястие! Още утре ще го изпробвам, точно по 90дневната ми е:)

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам каварма, а твоята е чудесна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ееее,браво!И тук се носят чудни аромати,и тук домашна гозбица се е ширнала на снимките!
    Разкошна е ,Мариетка!Има защо да ти е останала спомен,който си се постарала да приготвиш и у дома,и то великолепно вкусно!

    Хубава нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно, и няма как щом е в глинен съд :)
    Поздрави от мен, Мариетка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Това си го запазвам на челно място в списъка с вкусотиите, които си умирам да приготвя!! Приготвила си го и си го поднесла уникално, Мариета - поздравления за фантастичната комбинация от вкусове и представяне!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Мариета, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета, страхотно изглежда и, не се и съмнявам, че е много вкусна! Много обичам ястия в гювечета и твоата кавърма силно ме изкушава :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ние много обичаме гюведжета,от твоите наново огладняхме :)
    Това с прясното мляко много ми допадна,непременно ще го пробвам.

    ОтговорИзтриване
  11. Гювечетата са любим гост на нашата трапеза, рецептата ми хареса много и със сигурност ще я изпробвам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване