Есента изпълни въздуха с аромати - на опадала шума, хризантеми и зрели ябълки. Застудя и все по-често търсим топлината на камината, чаша горещ чай или ароматно кафе с нещо сладичко за разкош. Топлината на чашата между дланите, искрящите светлинки от огъня в камината стоплят и душата. И се сещаш за други такива мигове, прекарани на чашка ароматно кафе в обляната от ранното есенно слънце Варна.
Една кошница дребнички, но пък много ароматни ябълки, ми дадоха повод да извикам тези спомени. Един дъхав ябълков кекс с орехи и канела допълва моето следобедно кафе в един разкошен, нежен и стилен поднос, подарък от много скъп приятел - прекрасната дама и страхотен кулинар Еликсир. Роси, благодаря ти за прекрасния подарък и за нещо още по-ценно - нашето приятелство!
Продукти:
3 големи яйца
220 гр захар
200 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
120 мл олио
225 гр брашно
3-4 дребни, леко кисели ябълки
100 гр дребно нарязани орехи
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване
Разбийте захарта с яйцата на пухкав крем. Добавете млякото, предварително разбъркано със содата, олиото и канелата.
Почистете и обелете ябълките. Настържете ги на едро ранде и прибавете към кексовата смес. Нарежете на дребно орехите и добавете и тях. Пресейте брашното над сместа и разбъркайте всичко с телена бъркалка до гъсто кексово тесто.
Изсипете в намазнена и набрашнена форма и изпечете в предварително леко загрята фурна на 160 градуса за 30-35 мин или до готовност. Извадете когато боднатата суха клечка излезе влажна, но не лепкава от ябълките в тестото /кексът става леко влажен, сочен и мек/.
Оставете да се охлади и едва тогава извадете от формата. Поръсете обилно с пудра захар.
Мариета, много пухкаво това кексче:).Много ми допада рецептата, благодаря ти , че я сподели с нас!
ОтговорИзтриванеПодносът е разкошен!
Поздрави и прекрасен уикенд!
Прекрасен, пухкав кекс, с плодове и ядки - от най-най-любимите ми! Задължително ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеПодносът от Роси е много красив и нежен!
Хубава вечер!
Ооооо,Мариетка,как ме зарадва,мила,с тази публикация-топли думи,хубави спомени за няколко часа прекарани в сладка раздумка,а и толкова хубаво си пресъздала с въведението картината на есента с нейните характерни аромати!
ОтговорИзтриванеКексът е страхотен,много любим у дома,с аромат на ябълки и канела-фантастично!С чаша чай е нещо разкошно!Покривката ти е невероятно нежна и подчертава подноса.Много красиви снимки!
Непременно ще направя тази рецепта!
Топли прегръдки за теб и семейството ти,мила!
Мариета,
ОтговорИзтриванеразкошен подарък,
чудесно приятелство и
много ароматен кейк :)
Поздрави и усмихната неделя!
Мариета, много вкусно кексче ни представяш, с ябълки и канела...чудо. И подаръкът е много красив:)
ОтговорИзтриванеМ-м-м,чуден!Копирам рецептата и ще се приготвя,няма начин!
ОтговорИзтриванеКомбинацията ябълки с орехи е една от любимите ми. Ще го приготвя още тази седмица! Благодаря за рецептата и честит подарък:)
ОтговорИзтриванеНе се сдържах и го забърках,наистина е много вкусен.Благодаря за чудесното предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за ласкавите коментари!
ОтговорИзтриванеЕха, Нели, много си бърза - радвам се, че ти е харесал!
Еликсир, Роси, удоволствието от срещата ни беше голямо, а прекрасният ти подарък винаги ще ми напомня за нея! Сърдечни поздрави за теб и дъщеричката, за цялото ти семейство! И...до скоро!
Обожавам всичко с ябълки... особено, когато е направено от вече позната дама! Адмирации за всичките ти творения! Ще се радвам да се запознаем и реално!
ОтговорИзтриванеЧудесни!!!-рецепта, поднос, приятелство.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ети!
Бенита, с удоволствие, само да ни се отвори път натам..
ОтговорИзтриванеВили, благодаря, поздрави и на теб!
"на опадала шума, хризантеми и зрели ябълки"
ОтговорИзтриванекъдеее , къде е тази миризма в големия град
отивам да търся цветарски магазин:)
Мариетка, чудно ти е кексчето - много е любима у нас тази комбинация!! А подаръкът ти е приказен :) много вкусни неща да си похапвате от него!!
ОтговорИзтриванеВкусна и успешна седмица ти желая :)