вторник, 11 октомври 2011 г.

Пене ала Путанеска


Продукти за 4 порции:
400 гр сухи пене ригате*
300 гр /2 бр едри/ добре узрели месести домати
1 голяма скилидка чесън
3 с.л. зехтин
смлян лют черен пипер на вкус **
2 филета аншоа в зехтин
30 гр черни маслини без костилки
1 с.л. смес от ситно нарязани магданоз и босилек
сол на вкус

няколко кристалчета морска сол за варене на пастата




           Кипнете 4 л вода в дълбок съд. Добавете няколко кристалчета едра морска сол, изчакайте водата да заври отново и изсипете пастата, разбъркайте и похлупете. Щом отново заври махнете капака и варете до готовност, колкото е указано на опаковката. Не оставяйте да се развари, а да остане "ал денте" - стегната и леко недоварена. Когато пастата е готова я отцедете.

          Обелете доматите, отстранете семките и ги нарежете на дребни парченца. Скилидката чесън също нарежете на много ситно, а филетата аншоа намачкайте с вилица. Отделете костилките на маслините и ги нарежете на парченца.
          В дълбок тиган загрейте зехтина. Добавете чесъна, разбъркайте за кратко. Прибавете аншоата, прясно смлян черен пипер и маслините. Разбъркайте и изсипете нарязаните домати. Оставете сосът да къкри на тих огън докато се сгъсти. Подправете със сол и ситно нарязаните магданоз и босилек, разбъркайте.
          Внимателно, за да не се разкъса, добавете пастата при соса и разбъркайте няколко пъти, за да се смесят добре всички продукти.
          Сервирайте с листенца пресен босилек.
         



Забележка: сосът "Путанеска" е богат на вкусове, произхождащи от малкия остров Ишия, който се намира срещу Неапол. Освен пикантните и солени подправки като аншоа и смлян черен пипер, някой рецепти включват каперси и риган

* винаги предпочитайте паста от твърда пшеница

**Ако не обичате люто може да пропуснете пипера.

10 коментара:

  1. Обожавам италианската кухня, ястието ти изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета, от къде си купи аншоа? В къщи пастата е на голяма почит, а аз все още не съм правила сосове с участието на риба. Време е да променя нещата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва това предложение, Мариета!
    Пък и обичам макаронени, които са с дупчици и попиват повече сос от останалите :)

    Хубава вечер и поздрави на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Зорница, аз също обичам всичко, що е италианско...
    Катрин, донесоха ми мои познати от последната си екскурзия в Италия, специално им бях поръчала.
    Пеп-чо, така е, колкото повече сос, толкова по-хубава...
    Хубава вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно вчера пред мен ядоха такова ястие, а сега го виждам и тук:) ще се прави тези дни явно:)
    Поздрави, Мариета:)

    ОтговорИзтриване
  6. Пене ригате са любимата форма паста на мъжа ми.Ние с госпожицата пък не подбираме формата,обичаме всякаква!:))Разкошна паста,Мариетка!И с много сас,чудесна е!

    Сърдечен поздрав и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дина, Еликсир, поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна рецепта и изглежда много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Харесва ми! Ще опитам този вариант.
    Благодаря,Мариета!

    ОтговорИзтриване
  10. Всичко със сос путанеса е любимо вкъщи :)) може и заради името на соса да е, но ни звучи едно такова - небрежно прелъстително и вкусно!! Пастата ти е страхотна, Мариета - адски вкусна изглежда :)

    ОтговорИзтриване