неделя, 16 октомври 2011 г.

Лучена тарта


За основата:
175 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
25 гр студено масло
100 гр кисело мляко
щипка сол



За пълнежа:
4-5 глави червен лук
2 с.л. олио*
2 яйца
200 мл готварска сметана
30 гр твърдо сирене**
1 ч.л. прясна мащерка
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус





          В купа изсипете брашното, бакпулвера и солта. Добавете нарязаното на парченца масло и стрийте с ръце, за да стане на трохи. Добавете киселото мляко и месете докато съберете трохите в топка. Не прекалявайте с месенето.
          Прехвърлете топката тесто върху набрашнен плот и леко разточете в кръг.
          Застелете с хартия за печене дъното на тортена форма /22 см/ с откопчаващ се борда и преместете тестената кора. Оформете борд от тестото върху стените на формата /около 2 см/.
          Разрежете лука на две по дължина и го нарежете на полумесеци. Задушете го в мазнината за около 15 мин докато омекне и се карамелизира. Дръпнете от огъня и охладете.
          Разбийте яйцата и добавете сметаната. Овкусете.
          Разстелете половината от лука върху тестената кора. Поръсете с половината от мащерката и половината от сиренето. Залейте с яйчно-сметановата смес. Разпределете отгоре останалия лук и отново поръсете с мащерката и сиренето.
          Изпечете за 20 мин /или докато плънката стегне, а кората се зачерви/ в предварително загрята фурна. Откопчайте борда веднага след изваждане на формата от фурната. Охладете 10 мин и сервирайте тартата топла.



*Може да замените с краве масло
**Аз използвах пармезан, предполагам ще се получи добре и с кашкавал.



По идея на сп. Good Food

8 коментара:

  1. Ммммммммммного апетитна! Много обичам такива тарти!
    Със сиренце, за мен ако може едно парче :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много изкусителна! Особено ако съпруга ми я види, ще трябва да започвам да я правя веднага :)
    Хубави есенни дни, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  3. Много примамлива торта!
    Този червен лук направо ме изкушава,в къщи много се харесват такива неща.
    Хубава вечер Мариета!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошотия си приготвила отново,Мариетка!
    Толкова е сочна,със сигурност е била мнооого вкусна,личи си!
    И хубава презентация си й спретнала,харесват ми снимките много!

    Сърдечен поздрав и лека нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, че красива е станала, разкошна направо!
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  6. Запленена съм, много мой вкус!
    Записвам я !
    Хубава вечер, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  7. Толкова вкусна солена торта,как съм я пропуснала до днес?!Превъзходна идея ,много обичам термично обработен лук. Чудна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусно и лесно за приготвяне.Върху блата може да се добавя практически всичко според вкуса.Благодаря

    ОтговорИзтриване