събота, 8 октомври 2011 г.

Сладко от грозде


Продукти:
3 кг гроздови зърна от бял десертен сорт /Болгар, Надежда, Италия, Плевен, Брестовица, Русенско едро/
1 кг захар*
1ч.л. лимонена киселина /1 с.л. прясно изцеден лимонов сок/

по желание - 2 ванилии**



           Подберете добре узрели, но със здрави и твърди зърна чепки грозде. Оронете зърната, отстранете меките или с напукана кожица. Измийте в дълбок съд, сменяйки няколко пъти водата, за да падне налепът от зърната и остатъците от цвета.
         Прехвърлете в дълбока тава, в която ще варите, и засипете със захарта. Приберете за една нощ в хладилник.
          На сутринта сложете на много слаб огън за заври. Варете 20 мин като отстранявате отделящите се семки с решетъчна лъжица. Свалете от огъня и охладете за няколко часа. Повторете процедурата още два пъти.
          В края на третото варене сладкото придобива приятен медно-златист цвят и сиропът трябва да се е сгъстил - капната капка на студена порцеланова чиния да запазва формата си и да не се разлива. Преди да отстраните от огъня*** добавете лимонената киселина /прясно изцедения сок/ и по желание ароматизирайте с ванилиите.
          Разсипете в сухи бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу, за да вакуумират. За по-голяма сигурност стерилизирайте за 5-8 мин.



*Тази година гроздетето ни е с много висок процент захарност затова сложих половината от предивденото в рецептата количество захар - 500 гр - и се получи достатъчно сладък вкус.

** Белите десертни сортове са много ароматни, затова може да не използвате допълнителен аромат - получава се конфитюр с изключително плътен и приятен гроздов аромат.

***Като вариант малко преди да свалите от огъня може да добавите 1 - 2  каф.ч. едро нарязани и леко запечени орехови ядки.





10 коментара:

  1. Никога не съм яла сладко от грозде, а изглежда толкова съблазнително.
    Ети, личи , че реколтата е била добра.Снимките и представянето на рецептата са отлични!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. рецептата е много точна и наистина сладкото от грозде толкова вкусно колкото и изглежда

      Изтриване
  2. Новата ми страст са сладката, а това изглежда изключително изкушаващо! Ще го пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  3. Това прекрасно нещо непременно трябва да се пробва! Още повече, че наскоро правих от червено грозде и се получи страхотно с изненадващ аромат на боровинки. Тъкмо се чудех как ще е с бяло и тази рецепта идва съвсем навреме!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,какво е лъскаво и примамливо,Мариетка,това твое сладко!Плодовете тази година са много сладки,че беше сушаво лято,и много ароматни.След красивите круши сега ни представяш и това сладко,разкошно е!

    Пожелавам ти хубави есенни дни и поздрави на дечицата!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  5. И аз, като Вили не съм опитвала сладко от грозде, но пък след като има вече изпробвана и вкусна рецепта, защо ли да не опитам? Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички за ласкавите коментари!
    За тези, които не са опитвали или правили - заслужава си. Не е никак сложно за приготвяне, а вкусът е много запомнящ се, със силен и същевременно нежен аромат. Сега е сезонът на гроздето, тази година е едро и сладко - с две думи - грабвайте лъжиците.
    Хубава вечер на всички!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно сладко, много ми хареса и има разкошен цвят.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. :))) сега вече ми се изясни от къде са ти познанията за всички тези сортове грозде:)))
    Поздрави за великолепното сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Отчитайки факта, че и сестра ми е агроном...съвсем ти се изясни, нали!
    поздрави и успешна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване