Продукти:
3 кг гроздови зърна от бял десертен сорт /Болгар, Надежда, Италия, Плевен, Брестовица, Русенско едро/
1 кг захар*
1ч.л. лимонена киселина /1 с.л. прясно изцеден лимонов сок/
по желание - 2 ванилии**
Подберете добре узрели, но със здрави и твърди зърна чепки грозде. Оронете зърната, отстранете меките или с напукана кожица. Измийте в дълбок съд, сменяйки няколко пъти водата, за да падне налепът от зърната и остатъците от цвета.
Прехвърлете в дълбока тава, в която ще варите, и засипете със захарта. Приберете за една нощ в хладилник.
На сутринта сложете на много слаб огън за заври. Варете 20 мин като отстранявате отделящите се семки с решетъчна лъжица. Свалете от огъня и охладете за няколко часа. Повторете процедурата още два пъти.
В края на третото варене сладкото придобива приятен медно-златист цвят и сиропът трябва да се е сгъстил - капната капка на студена порцеланова чиния да запазва формата си и да не се разлива. Преди да отстраните от огъня*** добавете лимонената киселина /прясно изцедения сок/ и по желание ароматизирайте с ванилиите.
Разсипете в сухи бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу, за да вакуумират. За по-голяма сигурност стерилизирайте за 5-8 мин.
*Тази година гроздетето ни е с много висок процент захарност затова сложих половината от предивденото в рецептата количество захар - 500 гр - и се получи достатъчно сладък вкус.
** Белите десертни сортове са много ароматни, затова може да не използвате допълнителен аромат - получава се конфитюр с изключително плътен и приятен гроздов аромат.
***Като вариант малко преди да свалите от огъня може да добавите 1 - 2 каф.ч. едро нарязани и леко запечени орехови ядки.
Никога не съм яла сладко от грозде, а изглежда толкова съблазнително.
ОтговорИзтриванеЕти, личи , че реколтата е била добра.Снимките и представянето на рецептата са отлични!
Хубава вечер!
рецептата е много точна и наистина сладкото от грозде толкова вкусно колкото и изглежда
ИзтриванеНовата ми страст са сладката, а това изглежда изключително изкушаващо! Ще го пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеТова прекрасно нещо непременно трябва да се пробва! Още повече, че наскоро правих от червено грозде и се получи страхотно с изненадващ аромат на боровинки. Тъкмо се чудех как ще е с бяло и тази рецепта идва съвсем навреме!
ОтговорИзтриванеОх,какво е лъскаво и примамливо,Мариетка,това твое сладко!Плодовете тази година са много сладки,че беше сушаво лято,и много ароматни.След красивите круши сега ни представяш и това сладко,разкошно е!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти хубави есенни дни и поздрави на дечицата!
Роси
И аз, като Вили не съм опитвала сладко от грозде, но пък след като има вече изпробвана и вкусна рецепта, защо ли да не опитам? Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички за ласкавите коментари!
ОтговорИзтриванеЗа тези, които не са опитвали или правили - заслужава си. Не е никак сложно за приготвяне, а вкусът е много запомнящ се, със силен и същевременно нежен аромат. Сега е сезонът на гроздето, тази година е едро и сладко - с две думи - грабвайте лъжиците.
Хубава вечер на всички!
Страхотно сладко, много ми хареса и има разкошен цвят.
ОтговорИзтриванеПоздрави
:))) сега вече ми се изясни от къде са ти познанията за всички тези сортове грозде:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави за великолепното сладко!
Отчитайки факта, че и сестра ми е агроном...съвсем ти се изясни, нали!
ОтговорИзтриванепоздрави и успешна нова седмица ти желая!