За основата:
175 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
25 гр студено масло
100 гр кисело мляко
щипка сол
4-5 глави червен лук
2 с.л. олио*
2 яйца
200 мл готварска сметана
30 гр твърдо сирене**
1 ч.л. прясна мащерка
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
В купа изсипете брашното, бакпулвера и солта. Добавете нарязаното на парченца масло и стрийте с ръце, за да стане на трохи. Добавете киселото мляко и месете докато съберете трохите в топка. Не прекалявайте с месенето.
Прехвърлете топката тесто върху набрашнен плот и леко разточете в кръг.
Застелете с хартия за печене дъното на тортена форма /22 см/ с откопчаващ се борда и преместете тестената кора. Оформете борд от тестото върху стените на формата /около 2 см/.
Разрежете лука на две по дължина и го нарежете на полумесеци. Задушете го в мазнината за около 15 мин докато омекне и се карамелизира. Дръпнете от огъня и охладете.
Разбийте яйцата и добавете сметаната. Овкусете.
Разстелете половината от лука върху тестената кора. Поръсете с половината от мащерката и половината от сиренето. Залейте с яйчно-сметановата смес. Разпределете отгоре останалия лук и отново поръсете с мащерката и сиренето.
Изпечете за 20 мин /или докато плънката стегне, а кората се зачерви/ в предварително загрята фурна. Откопчайте борда веднага след изваждане на формата от фурната. Охладете 10 мин и сервирайте тартата топла.
*Може да замените с краве масло
**Аз използвах пармезан, предполагам ще се получи добре и с кашкавал.
По идея на сп. Good Food
Ммммммммммного апетитна! Много обичам такива тарти!
ОтговорИзтриванеСъс сиренце, за мен ако може едно парче :)
Много изкусителна! Особено ако съпруга ми я види, ще трябва да започвам да я правя веднага :)
ОтговорИзтриванеХубави есенни дни, Мариета!
Много примамлива торта!
ОтговорИзтриванеТози червен лук направо ме изкушава,в къщи много се харесват такива неща.
Хубава вечер Мариета!
Разкошотия си приготвила отново,Мариетка!
ОтговорИзтриванеТолкова е сочна,със сигурност е била мнооого вкусна,личи си!
И хубава презентация си й спретнала,харесват ми снимките много!
Сърдечен поздрав и лека нова седмица!
Леле, че красива е станала, разкошна направо!
ОтговорИзтриванеТраяна
Запленена съм, много мой вкус!
ОтговорИзтриванеЗаписвам я !
Хубава вечер, Мариета!
Толкова вкусна солена торта,как съм я пропуснала до днес?!Превъзходна идея ,много обичам термично обработен лук. Чудна рецепта!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и лесно за приготвяне.Върху блата може да се добавя практически всичко според вкуса.Благодаря
ОтговорИзтриване