вторник, 10 май 2011 г.

Класически палачинки




         Знам, че има страшно много рецепти за палачинки, също така знам, че могат деа се направят и "на око", но ще ви предложа рецептата за най-тъничките и упадъчно вкусни палачинки, които някога съм яла. Тайната им може би е в двата вида масло в тестото, в спазването на точния грамаж на продуктите или пък в престояването на сместа преди употреба...незнам точно, но знам, че палачинки вече ще правя само по тази рецепта.


                                              

Продукти за 20 бр с диаметър 18 см:
250 гр брашно
250 мл прясно мляко
250 мл вода
3 големи яйца                                                                   
2 щипки сол
1 с.л. пудра захар
1 ванилия
1 с.л. олио
20 гр разтопено краве масло                  



          Брашното се пресява в дълбок съд. В кладенче се изсипват яйцата, предварително разбити, и половината от смесеното с водата мляко.. Разбива се с миксер на ниски обороти за 2-3 минути, докато се получи гладка смес. Прибавят се солта, пудрата захар, олиото, маслото и ванилията. Добавя се и останалото мляко и се разбива добре. Съдът се покрива с кърпа и сместа се оставя да престои 30 мин преди употреба.
          Палачинките се пържат по класическия начин.






  *Ако искаме да приготвим много фини палачинки - разбиваме на сняг белтъците и много внимателно ги прибавяме най-накрая към сместа.
 

 





















6 коментара:

  1. Абе може да има страшно много рецепти за палачинки,но аз срам не срам признавам,още не съм правила по нито една.А твоите изглеждат вълшебно!Вече си имам и аз рецапта :),само остава да я пробвам!Благодаря ти,скъпа!

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета, изглеждат страхотно! Взимам си веднага едничка! :) А аз оставям тестото направо цяла нощ в хладилника, и намирам, че наистина престоят му се отразява добре.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Траяна, благодаря ти, много си мила, винаги намираш време и добра дума за моите нещица!Еликсир, тогава с нетърпение ще чакам да пробваш и да кажеш дали са ти харесали.
    Мира, да, явно нещо толкова обикновено като палачинките също си има своя тайна.
    Хубав ден на всички!

    ОтговорИзтриване
  4. Пробвах рецептата - вече 2 пъти! Мноого вкусни! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Нели, радвам се, че са ви харесали, наистина стават страхотни!

    ОтговорИзтриване