След като закусихме преди малко се сетих, че не съм ви представяла рецептата за баницата, която много често присъства на нашата трапеза - това е най-вкусната, пухкава и топяща се в устата баница, която можете да си представите!
С благодарност към Вивиан за споделената рецепта!
Продукти:
1 пакет фини точени кори за баница
20 гр прясна мая1 ч.л захар
225 мл топла вода400 гр сирене
4 яйца
80 мл олио
Маята се залива с топлата вода, добавя се захарта и се оставя да шупне. Към шупналата мая се добавят леко разбитите с вилица яйца и солта.
В намазнена тава се редят корите за баница като всеки 2 листа се посипват с натрошено сирене. Баницата се нарязва на триъгълници и се залива със сгорещеното олио по разрезите. Полива се с яйчената смес и се оставя за 30 мин .а втаса.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 мин докато се зачерви приятно. Изважда се и тавата се обръща върху две подходящи порцеланови купички /не се притеснявайте - няма опасност да се отлепи и падне/. По този начен баницата остава бухнала и пухкава.
Мариета, страхотна е баницата на Вивиан - и у дома е фаворит:).Твоята изглежда чудна!!!
ОтговорИзтриванеЩе се пробва и у нас - изглежда вкусна! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЧетох за тази баница с мая, но така и не съм пробвала.
ОтговорИзтриванеПри вида на твоята обаче, едва ли дълго ще се чудя дали да пробвам, или не в заливката с мая :))
Много апетитно изглежда, Мариета!
Аелис, така е - само нея правя и децата страшно я обичат. Всеки уикенд искат баница.
ОтговорИзтриванеНели, Пеп-чо, още ли не сте пробвали - сигурна съм, че толкова ще ви хареса, че ще забравите за другите рецепти...
Прекрасни празнични дни ви желая!
Звучи ми доста интересно с прясна мая!Следващият път тя ще е .
ОтговорИзтриванеИнтересна рецепта. Трябва да се пробва задължително. А тавата, в която печем, трябва ли да е специална?
ОтговорИзтриванеЕос, не - най-обикновена правоъгълна тава ползвам, за да редя по-лесно листите.
ОтговорИзтриванеГери, пробвай, сигурна съм, че ще ти хареса много.
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравей! За заливането на мазнинката ще стане ли с масълце или задължително трябва да е с олио? Питам, защото сме големи върли фенове на маслото, та за това :))) И обезателно ще я пробвам още довечера! :)))
ОтговорИзтриванеПредполагам, че няма да има никакъв проблем.
ОтговорИзтриванеАз пека още една в момента - ами не им стига на мъжете ми, искат ден през ден...
Пробвала съм тази рецепта,но нещо не ми се получи по-различна баницата от обикновено.Някъде явно имам грешка,защото твоята изглежда ужасно съблазнителна,и една такава пореста!
ОтговорИзтриванеЧестит празник,Мариетка!
A аз тази вкусотия не съм я пробвала,но сега ще се възползвам от вкусното ти предложение, Мариета! Изглежда фантастично тази баничка-бюрек! Браво!!
ОтговорИзтриванеИ честит празник :)
Чудесно изглежда и аз ще я приготвя тези дни, но не разбрах водата къде се слага, в заливката ли?
ОтговорИзтриванеДа, в заливката при яйцата.
ИзтриванеРолята на маята не мога да разбера,от нея бухва или ?Имамм рецепта за баница само с гореща вода и без набухватели /вода вместо мляко/ и става много бухнала.
ОтговорИзтриванеДа, от маята баницата бухва и не спада след като престои, а остава вътре на шупли. Ако желаете може да споделите и вашата рецепта.
ИзтриванеХубав ден!
Нещо не мога да си обясня как става обръщането върху купичките-просто захлупвате тавата ли?И не изтича ли от мазнината или да се смачка точно там баницата?
ИзтриванеЩе Ви обясня как правя аз - вземам две еднакви порцеланови купички /за супа/ и ги захлупвам върху плота на разстояние една от друга, равно на дължината на тавата с баницата. Изваждам баницата от фурната и внимателно я обръщам с дъното нагоре, така че да я поставя върху купичките - късата страна на тавата ляга в центъра на дъното на купичките. Тавата е достатъчно дълбока, така че баницата не излиза над нея и не се опира в купичките. Мазнина не протича, ако сложите указаното количество, не повече. По принцип вкъщи не обичаме да се прекалява с каквато и да е мазнина, даже понякога изобщо не слагам олио, освен няколко капки на дъното.
ИзтриванеНещо не ми става ясно с обръщането върху купичките-там ,дето се опира баницата няма ли да се смачка и не тече ли олио от тавата като се захлупи?
ОтговорИзтриванеИзползвайте дълбока тава, така баницата няма да опре в купичките. Не, олио не тече, то е достатъчно малко като количество и попива добре.
Изтриванеaz taka vinagi si q pravq no slagam i gazirana voda stava o6te po so4na
ОтговорИзтриване