неделя, 1 май 2011 г.

Пълнен заек 2, по Гергьовски :)


Продукти:
1 заек /домашен/ - около 2 кг
дроба, сърцето и бъбреците на заека
30 гр краве масло
1 ч.л. червен пипер

За плънката:
1 връзка пресен лук
2-3 стръка пресен чесън
3/4 ч.ч. ориз
50 мл олио
прясна мащерка и джоджен /могат да се заменят с изсушени/
сол и черен пипер на вкус



          Заекът се измива много добре. Домашният може и да не се изкисва, но ако желаете - изкиснете го за една нощ в студена вода с малко оцет, бахар и дафинов лист.
          Зя плънката се нарязват на дребно лука и чесънът и  се задушават в олиото. Добавят се нарязаните на дребни парченца дроб, бъбреци и сърце. След като променят цвета си се изсипва и ориз и се запържва до стъкленост. Долива се по малко гореща вода и се бърка до почти пълна готовност на ориза. Посолява се, прибавят се наситнени джоден и мащерка и черен пипер на вкус. Оставя се да се охлади.



         Заекът се отцежда и осолява. коремната кухина се напълва с плънката и отвора се зашива с дел конец. Заекът се намазва от двете страни с масло, поръсва се с червен пипер и се слага в плик за печене.





          Пече се около 1 час в умурена фурна или до готовност. Преди сервиране конецът се отстранява.










          *Плънката за този заек е като плънката, с която се пълнят Гергьовските агнета, а така зачервен от червения пипер наистина може да се обърка с агънце...да ви е сладко!




3 коментара:

  1. Ха така, който няма агънце, ще мине и със заек, нали :)
    А най-обичам ей така, като се пукне по шевовете от плънката :)))
    Честит първи май :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мариета, изглежда адски апетитно и примамливо това зайче!!! Милост нямаш ти :))... Определено бих го предпочела пред агнешкото!! Пак страхотно предложение!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, много апетитно изглежда :)
    А как обичам заек...
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване