сряда, 11 януари 2012 г.

Кюфтенца по цариградски

          Едва ли ще изненадам някого с тази публикация - рецептата на това ястие е толкова прозаична, че може дори да не й обърнете внимание. Предлагам ви обаче вариант в кулинраната обработка - кюфтенцата са печени /при всяка възможност се старая да избягвам пърженето / и каймата е с преобладаващо телешко месо. Надявам се да ви хареса.



За кюфтенцата:
400 гр телешки шол
100 гр крехко свинско месо
1 яйце
1 глава лук
1 филия сух хляб
100 мл прясно мляко
сол, черен пипер, ронена чубрица на вкус

За картофеното пюре:
1 кг картофи
100  - 150 мл прясно мляко
40 гр краве масло
сол на вкус



          Смелете двата вида месо /ако не разполагате с машинка за мелене - използвайте блендер/. Омесете каймата с подправките, яйцето, предварително накиснатата в млякото среда на филията хляб, ситно нарязания лук. Оставете да се овкуси за час. Застелете с алуминиево фолио тава за печене, леко го намазнете. От каймата оформете малки кюфтенца, подредете в тавата и изпечете в загрята фурна за 30 мин. По средата на печенето ги обърнете.
          Пригответе по обичайния начин картофеното пюре - обелете картофите, нарежете ги на едри парчета и ги сварете до готовност в подсолена вода. Излейте я, добавете маслото и горещото мляко и намачкайте до гладко и пухкаво пюре. Ако е необходимо - добавете още мляко.
          Сервирайте кюфтенцата топли върху канапе от картофено пюре.

14 коментара:

  1. Мариета, тривиално, тривиално, колко да е тривиално! Не веднъж съм чувала за прословутите кюфтета по цариградски, ама да си призная честно не съм ги опитвала. Причината е точно в пърженето. Едно, че се старая да го избягвам и второ, че най-омразното ми нещо е да пържа кюфтета (това за ужас на мъжа ми, който все за такива мрънка).
    Много вкусно и стилно поднесено! Скоро ще трябва да ги пробвам, ако не ти дойда на гости за вечеря днес :))

    Поздрави! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Поднесла си ги, като в петзвезден ресторант, Мариета! Много вкусно, и красиво! Поздрави с пожелания за хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мариета, мен ме изненада, защото май съм позабравила тази рецепта. Страхотно поднесени!
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариетка, много вкусно звучат кюфтенцата. Поднесени са красиво и човек дори и да избягва пърженото, някак няма да може да им устои.
    А сега ми липсва онзи дребен шрифт, когато човек желае да "напише"/каже нещо на ухо ;)))). Та това, което не разбирам е, как се появиха тези кюфтенца тук, след като аз ти отмъкнах цялата чиния във Facebook Или ти ги показа първо тук??? ;)))))))

    ОтговорИзтриване
  5. Таня, ако ще идваш - побързай! Предполагам можеш да си представиш как такива ню-ню кюфтенца изчезват в гладните мъжки усти...
    Ева, благодаря, макар че съм на светлинни години във фотографията след теб.
    Елена, благодаря и на теб!
    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Хахах, Вени, тази чиния е скрита за фотосесията, дълбока резерва един вид.

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна рецепта и орогинално оформление! Браво!

    ОтговорИзтриване
  8. Много стилно поднасяне на ястието! Просто наслаждение за очите :) А тези кюфтенца съм ги похапвала, но не и приготвени от мен, така че си записвам рецептата за проба! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Това с прясното мляко никога не съм опитвала,много интересна!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариетче, ...по вълшебен начин си сервирала кюфтенцата! И да няма апетит човек....веднага огладнява като ги гледа! И картофеното пюренце е много атрактивно! Много ми хареса публикацията ти! Желая ти прекрасна и хармонична вечер, изпълнена с много кулинарни удоволствия и наслади! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Траяна, много си мила!
    Габи, надявам се да ти харесат!
    Нели, много вкусно се получава с мляко.
    Албена, благодаря ти, прекрасна вечер и на теб!
    Поздрави на всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Мариетка,много вкусно!А най-много ме впечатлява факта,че си шприцовала пюрето,което аз не бих се наканила да направя дори и за фотосесия.

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте,

    чудесен блог,поздравления ! Вече си принтирах доста рецепти и ще ги пробвам,а тези кюфтенца,с пюрето-още тази вечер. Много ми хареса как сте шприцовала пюрето,но аз не разполагам с нищо ,някакви идеи как да го направя по-различно с подръчни материали.

    Още веднъж -поздравления.
    Еми

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, Еми!
    Радвам се, че моето местенце Ви харесва! За мен ще е удоволствие да "присъствате" тук!
    За пюрето - мисля си с найлоново пликче с отрязано крайче, но пък няма да се получат листенцата на розичка...или да изрежете полукръг от капачка на буркан тип "Омния", да оформите зъбчета там, където ще е отвора, и да свиете на фунийка - мисля, че ще се получи.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване