вторник, 29 март 2011 г.

Пъстърва с лук и бадеми

Продукти:
по 1 прясна пъстърва на порция

червен лук
лимон
филирани бадеми
магданоз
краве масло
сол, черен и бял пипер





          Измийте пъстървата и я осолете. В коремната кухина на всяка риба поставете нарязан на едри полумесеци червен лук, резенчета лимон, стръкчета магданоз и филирани бадеми. Подправете с двата вида пипер. Завийте стегнато всяка пъстърва в алуминиево фолио и печете 25 мин в умерена фурна, като последните 5 мин разтворите фолиото, за да се зачерви леко отгоре.





събота, 26 март 2011 г.

Рицарска торта

          Всичко започна преди почти 5 години...

         Това жените, сме много суетни същества, ще знаете. Способни сме на  всичко, само и само да се харесаме не само на околните, но най-вече в собствените си очи. Да флиртуваме с огледалото е една от основните ни цели и обикновено я преследваме с всички средства и докрай.
         Преди 5 години няколко дами с подобна цел превърнахме грижата за визията си не в тегоба, а в приятно и  преди всичко ползотворно сътрудничество. Постепенно темата, събрала ни във виртуалното пространство, се превърна в любимото ни местенце. Сутрин си пиехме кафето пред компютъра, споделяхме плановете си, търсехме помощ и подкрепа, пожелавахме си успех. Неусетно се сближихме толкова, че без да сме се виждали наживо , вече се познавахме и усещахме. Вече бяхме толкова близки, че дори най-съкровените ни тайни първо споделяхме там, в нашата си темичка. На всеки паднал духом подавахме ръка, за да стане и продължи напред, като истински рицари. Така съвсем естествено се появи онова "Рицарки на бялото кантарче", което с гордост носи днес всяка една от нас.
        Малкият ми син беше заченат, износен и "роден" в тази тема - той беше нашето първо малко Рицарче. Вече имаме няколко и както е тръгнало не само ще порастнат, но и ще ги изучим, оженим, че и внуци ще дочакаме заедно. И не защото не сме постигнали перфектната визия, а защото сме свързани завинаги - в силно, искрено и истинско приятелство.
        
          Рицарките сме голяма сила. Казвала съм това много пъти, но по-важното е, че и съм го усещала. Когато ми е било най-трудно, сякаш ангелски криле ме обгръщаха и аз знаех, че те, моите приятелки, са до мен, че ми подават ръка да изляза от дупката, че ме понасят на ръце през изпитанията. Сигурна съм, че всяка една от нас, когато е имала нужда, е усещала същото...
        
         Поредната Рицарска среща. И торта за нея, естествено.






          Не се учудвайте нито на показанията на бялото кантарче, нито на китката магданоз - наши, стари си закачки, мили, но емблематични спомени...и тъй като всеки един режим позволява отвреме навреме парченце черен шоколад, тортата е "режимна" - и как не, с 800 грама  черен шоколад ...


  



          Хайде, стига толкова. Време е да тръгвам. Чакат ме моите спътници, моите верни приятели. Тези, които могат да влязат там, където друг не може, за да са до теб в тежък миг; тези, които с часове могат да разговарят с теб, докато намериш покой за изтерзаната си душа, тези, които първи научават моите радости и болки...тази вечер ще мога да им благодаря за всичко това лично и да им напомня част от нашата приказка -

                                                        "Аз успях! Можеш и ти!"
















неделя, 20 март 2011 г.

Козунак с пияни портокалови корички и шоколад

          С наближаването на пролетта и Великден в ума ми все по-често минават еретичните мисли за сладък, дъхав и делящ се на конци козунак. Опитвах се дълго да отбивам атаките им, но минавайки тази сутрин край едно разцъфнало бадемово дръвче, не се стърпях. Незнам защо винаги свързвам първите цъфнали клонки с Великден - може би защото, отивайки на гости за празника в родния си дом, при моите родители, винаги украсявам кошницата с шарени яйца и козунаците с цъфнали клонки и пролетни цветя.


           И така след преглед на наличностите в хладилника, изстрелях големия ми син до магазина за масло и започнах. Тук е мястото да вметна, че от години правя козунаците по една и съща рецепта. Четейки по форумите установих, че тя се различава съвсем малко от рецептата на Венетта и този път реших да се водя по нея - т.е. да увелича количеството на млякото за сметка на маслото. За още по-голям разкош /и за огромна радост на преобладаващото мъжко народонаселение вкъщи/ добавих мноооого течен шоколад и за да доставя все пак някаква наслада и на моята особа - захаросани портокалови корички, опиянени не от нежния дъх на разцъфналите бадемови клонки, а от...чаша силно уиски.



    Смело мога да твърдя, че тази година Великден вкъщи ще ухае на шоколад, портокалови корички, уиски и малко бадеми за разкош.
          Опитайте, няма да съжалявате!



Продукти за 2 козунака по около 350-400 грама: 




500 гр брашно
1 пакетче суха мая /7 гр/
120 гр захар
170 мл прясно мляко
60 гр краве масло
20 мл олио
2 яйца + 1 белтък
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилии
*1 ч.л. течен подсладител за любителите на по-сладкото

Пълнеж:
100 - 150 гр течен шоколад
40 грама /непълна ч.ч./ захаросани портокалови корички/
50 мл уиски

За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
няколко капки олио

захар и филирани бадеми за поръсване
/тук е мястото да вметна как всеки път ахкам по едрите гранули
 захар, с които Вени поръсва козунаците и които за огромно съжаление все още не мога да открия при нас.../


Замесвам и втасвам веднъж козунаците в хлебопекарната. Ако не разполагате - работете на ръка според общовалидните правила.

Яйцата и млякото се разбъркват леко с вилица, добавя се течният подсладител и се изсипват в контейнера на машината. Брашното се пресява, смесва се със захарта, настърганата лимонова кора и ванилиите. Изсипва се върху млечната смес, отгоре се добавя маята и машината се пуска да работи. Маслото се разтопява, смесва се с олито и лъжица по лъжица се добавя към замесващото се тесто.
При звуковия сигнал за добавки се прибавят накиснатите няколко часа преди това в уискито и добре отцедени портокалови корички.



След втасването в машината козуначеното тесто се изважда и разделя на две части.
Всяка част се разделя на 3 и съвсем леко с ръце се оформя на правоъгълници с размери 40/10 см. В средата им щедро се разпределя течен шоколад и краищата се слепват, зза да се получат  фитили и шоколадът да не изтече при печенето. От тях се сплита козунак "на плитка". Така се получават два козунака, които се поставят в добре намазнени форми и се оставят да втасат втори път, докато удвоят, че дори и утроят обема си. /Когато е по-студено това второ втасване извършвам във фурната при включен само долен реотан/.


Втасалите козунаци се мажат с помощта на четка с разбития с млякото и олиото жълтък, поръсват се със захар и филирани бадеми и се пекат за около 40 мин на 180 градуса или до суха клечка.
*в началото на печенето покривам отгоре, за да не прегорят.

Вени, това скромно цветче е за теб и чудесните неща, които правиш и споделяш с нас! Благодаря!


понеделник, 14 март 2011 г.

Какаови кексчета

Продукти за 12 броя: 
125 гр краве масло
200 гр захар
4 яйца
4 с.л. какао
50 мл сметана
250 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

50 гр шоколад за глазурата






Разбийте мекото масло със захарта и какаото. Едно по едно прибавете яйцата като изчаквате всяко да се поеме от сместа.  Добавете сметаната и пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркайте съвсем леко, за да не остане на бучиците и ароматизирайте с ванилията.
Изепечете в подходящи формички за 25 мин на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Гарнирайте с разтопения шоколад.


петък, 11 март 2011 г.

Спаначена супа със сирене

Замириса на пролет и ни се приядоха зелении...бърза, лесна, вкусна и най-важното - много здравослова супа е днешното ми предложение. От цялата работа най-пипкаво е почистването на спанака - ако не ви се играе ползвайте замразен, но вкуса на пресния е съвсем друг.



Продукти за 6 порции:    
500 гр пресен спанак
1 глава лук
1 морков
2 с.л. олио
1 каф. ч. ориз
100 гр сирене
сол и черен пипер на вкус

За застройката:
1 яйце
100 гр кисело мляко

Почистете спанака от дръжките и по-грубите жилки, измийте под течаща вода и най-добре накиснете за една нощ или поне няколко часа в студена вода /така ще сте сигурни, че поне част от неизбежните нитрати ще останат във водата.../.
Лука и моркова нарежет наситно. Задушете ги в мазнината и малко вода до омекване. Налейте 1,5 л гореща вода и изчакайте да заври. Отцедете спанака и го нарежете на ивички, пуснете го във врящата вода заедно с ориза. Варете 10-15 мин или докато ориза се свари. Прибавете натрошеното сирене, овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня. Застройте с яйцето и киселото мляко.
Вкусът на пресния спанак е достатъчно богат и няма нужда от други подправки. Ако все пак желаете може да овкусите с малко джоджен.


вторник, 8 март 2011 г.

Честит празник! ...или моите сладки букетчета


         Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.
Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях (предимно колежки) - нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени, и на политическата, и обществени борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.
                                                                       Източник

          Макар че се старая всеки ден да показвам уважението си към жените около мен , все пак този ден е повод да "облека" това уважение в цвят. Освен картичките и живите цветя, днес ще подаря и още едни, сладки букетчета:




С тях ще зарадвам, надявам се, учителките на големия ми син, персоналът в детската градина на малкия, педиатърката на децата, мои колежки и приятелки - жени и майки, даряващи обич и топлина не само на собствените си, но и на моите, на нашите деца.


С тези малки цветни градинки, макар и виртуално, искам да пожелая на вас, моите читателки, много здраве, щастие и успехи във всяко поприще! Нека обичта на децата ви, съпрузите и близките е ваше вдъхновение, с което да създавате около себе си красота!



Кексчетата са приготвени по тази рецепта, с добавка на шоколадови капки, декорацията е от моделираща маса.

събота, 5 март 2011 г.

Пролетна квилинг торта

         Незная за вас, но аз не мога да стоя, както казват възрастните хора - със скръстени ръце. Ако не държа миксера или черпака, то ще държа иглата или куките за плетене. Скоро завърших последния си гоблен и докато чакам да пристигне новият, се ориентирах към друга, нова до този момент за мен, дейност - квилинг. Това е вид приложно изкуство, при което от тънки лентички разноцветна хартия се създават прекрасни картички, украсяват се кутии за бижута, сувенири и всичко, каквото можете да се сетите. С такива картички смятам да зарадвам приятелките си и учителките на децата за 8 март.
          Когато Деси се свърза с мен, за да поръча торта за рождения си ден, идеята да свържа тортата с новото си увлечение плахо надничаше зад гърба ми. Рано на другата сутрин вече бях разточила захарното тесто и пробвах. Деси ми се довери и смятам, че си заслужаваше.
          Искаше лилава торта с цветя и пеперуди. Бегло нахвърлях идеята върху тази картичка, която подарих на рожденичката: 


Тази торта си беше истинско предизвикателство - работата по нея е бавна и пипкава, но пък се получи невероятно красота.


Всяка тънка ивичка захарно тесто се навива на кръгче, прищипва се в определена форма, залепя се за тортата, за да разцъфне в красиви, ярки пролетни цветя. Над тях кръжат пеперуди:






Тортата е с ванилови и какаови блатове, пухкав ванилов крем с парченца банани.



За децата на Деси на правих тези весели кексчета - допълнение към тортата:



И  заедно с вдъхновението за нея:





Мисля, че целият двудневен труд си струваше. Аз страшно си я харесвам, надявам се да ви хареса и на вас.
А сега, сега е време за заслужена почивка.
До следващото ново предизвикателство, което току виж пак пресъздам в торта.




сряда, 2 март 2011 г.

Спаначена запеканка с извара

Продукти за 4 порции:     
500 гр пресен спанак
150 гр извара
6 яйца
100 гр кашкавал
2-3 скилидки чесън
30 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус






Почистете спанака от дръжките, накиснете го във вода и после го измийте. Нарежете го на ивици. Загрейте зехтина, сложете нарязаните на тънки пластини скилидки чесън и разбъркайте. Добавете спанака. Задушавайте около 5 мин и отстранете от огъня.
Разбъркайте яйцата с изварата. Добавете спанака, овкусете. Изсипете сместа в подходяща огнеупорна тавичка и изпечете във фурната за около 20 мин . Посипете с настъргания кашкавал и върнете във фурната докато се разтопи.