петък, 11 март 2011 г.

Спаначена супа със сирене

Замириса на пролет и ни се приядоха зелении...бърза, лесна, вкусна и най-важното - много здравослова супа е днешното ми предложение. От цялата работа най-пипкаво е почистването на спанака - ако не ви се играе ползвайте замразен, но вкуса на пресния е съвсем друг.



Продукти за 6 порции:    
500 гр пресен спанак
1 глава лук
1 морков
2 с.л. олио
1 каф. ч. ориз
100 гр сирене
сол и черен пипер на вкус

За застройката:
1 яйце
100 гр кисело мляко

Почистете спанака от дръжките и по-грубите жилки, измийте под течаща вода и най-добре накиснете за една нощ или поне няколко часа в студена вода /така ще сте сигурни, че поне част от неизбежните нитрати ще останат във водата.../.
Лука и моркова нарежет наситно. Задушете ги в мазнината и малко вода до омекване. Налейте 1,5 л гореща вода и изчакайте да заври. Отцедете спанака и го нарежете на ивички, пуснете го във врящата вода заедно с ориза. Варете 10-15 мин или докато ориза се свари. Прибавете натрошеното сирене, овкусете със сол и черен пипер и дръпнете от огъня. Застройте с яйцето и киселото мляко.
Вкусът на пресния спанак е достатъчно богат и няма нужда от други подправки. Ако все пак желаете може да овкусите с малко джоджен.


4 коментара:

  1. Ох,как я обичам,Мариетка,ама моите не са много фенове на спанака,да взема да намина към вас за една супичка,а:))?!

    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. О, тази супа и на мен ми е любима :-)А не се бях сещала отдавна за нея :-) Добра идея!

    Весел уикенд :–)!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, те и моите уж не обичат, но големият син излапа пълна купичка на обяд...
    Милена, хайде, време и е...
    Слънчеви почивни дни и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен е от любимите!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване