четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Рачел от тиква


Продукти:
2 кг тиква цигулка
2 кг захар
1 л вода
ванилия или 2-3 листа прясно индрише
1 ч. л. лимонена киселина

150 гр хидратна вар



          Обелете и почистете тиквата от семето. Нарежете я на по-едри парчета и ги сложете да киснат 1, 5 часа във варната вода / пригответе я като в 5 л вода разтворите 150 гр хидратна вар/. Разбърквайте периодично, за да не се утаи варта. Измийте парчетата тиква с обилно количество вода и отцедете.
          Залейте захарта с водата и сложете сиропа да заври. Добавете парчетата тиква и варете рачела 40-45 мин - докато сиропът стане тъмнокафяв на цвят и капка от него, капната върху студена порцеланова чиния, не се разлива. Ароматизирайте, добавете лимонената киселина и дръпнете от огъня. Насипете рачела в чисти, сухи бурканчета, запечатайте и обърнете с капачките надолу, за да се вакуумират.



12 коментара:

  1. Мариета, само ако знаеш колко обичам рачел. Върна ме в детството ми, когато прекарвах ваканции и почивните дни на село при баба ми и тя все от някъде вадеше буркан с рачел. Твоят е страхотен, на всяка цена ще се опитам да го направя. Само кажи как да се сдобия с хидратна вар????
    Поздрави и да ми оставиш парченце от рачела!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Еееее, Мариета, тук вече гледам умно и спокойно :)) защото си имам бурканчета с рачел.
    Много апетитни снимки!

    Хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз имам рачел:) Твоят е станал перфектен!

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, в агроаптеките трябва да има със сигурност, а парченце точно от този буркан вече няма, но от следващия - със сигурност.
    Пеп-чо, Траяна, браво на вас, и вие сте си приготвили...
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Този вкус ми е абсолютно непознат,но баща ми често разказва в какво се е състоял десерта им,когато изобщо са имали такъв-рачел с цвекло,петмез и подобни.
    Много интензивен цвят се е получил,и чудесни снимки отново!

    Сърдечен поздрав и хубаво утре,мила!

    ОтговорИзтриване
  6. Забравих да уточня,че разказите му са свързани с неговото детство на село,т.е. преди близо 70 години.

    ОтговорИзтриване
  7. Обожавам рачел! Твоя изглежда страхотно!Никога не съм опитвал така приготвен, на баба ми и майка ми ставаше все светъл. Един въпрос - от къде си купувате хидратна вар?

    ОтговорИзтриване
  8. Ооо, Еликсирче, какви сладки спомени има татко ти...така е, навремето това е било истински лукс и радост за децата. Хубав, топъл и усмихнат уикенд и на теб, мила!
    Петя, благодаря! Както писах и по-горе хидратна вар има в агроаптеките, тъй като се използва за пръскане на овошките.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря много, уж четох пък съм го пропуснала това, извинявай. Ще потърся там. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. какво ли не бих дала да опитам само едно парче... Изглежда божествен! Хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Eви, не ми трябва много - само адрес:)...

    ОтговорИзтриване
  12. Рачелът не ми се получи така тъмен. Варих го дълго, толкова дълго, че като го разсипвах ми беше трудно да греба с лъжицата, но стана тъмно златист, а не кафяв. Използвах гасена вар и правих двойна доза. Дали няма нещо, пропуснато в рецептата, или снимката е може би от рачел, правен с петмез?

    ОтговорИзтриване