сряда, 16 ноември 2011 г.

Хлебен пудинг


Продукти за 6 порции:
6 филии сух бял хляб
40 гр краве масло
40 гр стафиди
30 мл ром
3-4 с.л. конфитюр от кайсии
3 яйца
100 гр захар*
600 мл прясно мляко
2 ванилии



          Стафидите залейте с рома. Намажете с половината масло и с конфитюра от кайсии филиите сух хляб. Нарежете на 4 парчета всяка. С останалото масло намажете дъното и стените на огнеупорна форма. Наредете половината хлебни парчета с намазаната страна нагоре, поръсете с половината от стафидите. Наредете втори ред хляб и поръсете с останалите стафиди. Напръскайте с остатъка от рома.
           Яйцата разбийте със захарта. Добавете топлото мляко и ванилиите. Изсипете върху хлебните парчета половина млечна смес и изчакайте 10 мин, за да се напоят. Изсипете остатъка и печете пудинга 20 мин  на 170 градуса и още 5 - на 190, за да се зачерви отгоре.
          Преди сервиране поръсете с пудра захар.




























           *Намалете или увеличете захарта според предпочитанията си. Не забравяйте да отчетете сладостта на конфитюра.

12 коментара:

  1. Мариета, страхотно предложение, аз все изхвърлям по две - три останали стари филийки. Сега обаче ще знам, че мога да ги използвам. Чудесни снимки!
    Поздарви!

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова апетитно звучи!Браво!И каква коричка ...Чудесни снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Практично предложение, браво! И както изглежда много вкусно! Вече ще знам как да оползотворя стария хляб.

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, ЕдиЛина, наистина е добра идея, вместо да се хвърля, а и става много приятен десерт. Препоръчвам го леко топъл.
    Траяна, Бети, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  5. Така лесничко на прочит,а страхотен резултат!Много идейно!

    ОтговорИзтриване
  6. Ихаааа,че яко е това!Правя подобно,но все в солени варианти,а за сладък не бях се сещала!
    Ееее,добро дручарче си,благодаря,че сподели с нас тази чудна сладост,Мариетка!

    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, благодаря!
    А такаааа, Роси, аз пък солен не съм правила - я издай рецептичката?
    Прегръдки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиво, а и не би ми хрумнало да оползотворя хлябът по този начин.Благодаря, че сподели, Мариета!
    Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  9. Мариета, страхотен пудинг! Придърпвам си една чинийка :). Вкъщи е много любим десерт, а е и чудесен начин за оползотворяване на стар хляб.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е хубав, Мариета! Чудесна идея ми даваш, благодаря!
    Сърдечен поздрав и пожелание за ведри и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Пудинг от хляб не съм правила, но предполагам, че е много вкусен. Ще опитам, благодаря за споделената рецепта, Мариета! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване