Продукти за 6 порции:
6 филии сух бял хляб
40 гр краве масло
40 гр стафиди
30 мл ром
3-4 с.л. конфитюр от кайсии
3 яйца
100 гр захар*
600 мл прясно мляко
2 ванилии
Стафидите залейте с рома. Намажете с половината масло и с конфитюра от кайсии филиите сух хляб. Нарежете на 4 парчета всяка. С останалото масло намажете дъното и стените на огнеупорна форма. Наредете половината хлебни парчета с намазаната страна нагоре, поръсете с половината от стафидите. Наредете втори ред хляб и поръсете с останалите стафиди. Напръскайте с остатъка от рома.
Яйцата разбийте със захарта. Добавете топлото мляко и ванилиите. Изсипете върху хлебните парчета половина млечна смес и изчакайте 10 мин, за да се напоят. Изсипете остатъка и печете пудинга 20 мин на 170 градуса и още 5 - на 190, за да се зачерви отгоре.
Преди сервиране поръсете с пудра захар.
*Намалете или увеличете захарта според предпочитанията си. Не забравяйте да отчетете сладостта на конфитюра.
Мариета, страхотно предложение, аз все изхвърлям по две - три останали стари филийки. Сега обаче ще знам, че мога да ги използвам. Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздарви!
Чудесен е! Браво!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно звучи!Браво!И каква коричка ...Чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеПрактично предложение, браво! И както изглежда много вкусно! Вече ще знам как да оползотворя стария хляб.
ОтговорИзтриванеЕлена, ЕдиЛина, наистина е добра идея, вместо да се хвърля, а и става много приятен десерт. Препоръчвам го леко топъл.
ОтговорИзтриванеТраяна, Бети, благодаря!
Така лесничко на прочит,а страхотен резултат!Много идейно!
ОтговорИзтриванеИхаааа,че яко е това!Правя подобно,но все в солени варианти,а за сладък не бях се сещала!
ОтговорИзтриванеЕеее,добро дручарче си,благодаря,че сподели с нас тази чудна сладост,Мариетка!
Сърдечен поздрав от мен!
Нели, благодаря!
ОтговорИзтриванеА такаааа, Роси, аз пък солен не съм правила - я издай рецептичката?
Прегръдки и от мен!
Много красиво, а и не би ми хрумнало да оползотворя хлябът по този начин.Благодаря, че сподели, Мариета!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Мариета, страхотен пудинг! Придърпвам си една чинийка :). Вкъщи е много любим десерт, а е и чудесен начин за оползотворяване на стар хляб.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Много е хубав, Мариета! Чудесна идея ми даваш, благодаря!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за ведри и хубави дни!
Пудинг от хляб не съм правила, но предполагам, че е много вкусен. Ще опитам, благодаря за споделената рецепта, Мариета! Поздрави! :)
ОтговорИзтриване