Продукти:
2 кг тиква цигулка
2 кг захар
1 л вода
ванилия или 2-3 листа прясно индрише
1 ч. л. лимонена киселина
150 гр хидратна вар
Обелете и почистете тиквата от семето. Нарежете я на по-едри парчета и ги сложете да киснат 1, 5 часа във варната вода / пригответе я като в 5 л вода разтворите 150 гр хидратна вар/. Разбърквайте периодично, за да не се утаи варта. Измийте парчетата тиква с обилно количество вода и отцедете.
Залейте захарта с водата и сложете сиропа да заври. Добавете парчетата тиква и варете рачела 40-45 мин - докато сиропът стане тъмнокафяв на цвят и капка от него, капната върху студена порцеланова чиния, не се разлива. Ароматизирайте, добавете лимонената киселина и дръпнете от огъня. Насипете рачела в чисти, сухи бурканчета, запечатайте и обърнете с капачките надолу, за да се вакуумират.
Мариета, само ако знаеш колко обичам рачел. Върна ме в детството ми, когато прекарвах ваканции и почивните дни на село при баба ми и тя все от някъде вадеше буркан с рачел. Твоят е страхотен, на всяка цена ще се опитам да го направя. Само кажи как да се сдобия с хидратна вар????
ОтговорИзтриванеПоздрави и да ми оставиш парченце от рачела!!!
Еееее, Мариета, тук вече гледам умно и спокойно :)) защото си имам бурканчета с рачел.
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки!
Хубава вечер на теб!
И аз имам рачел:) Твоят е станал перфектен!
ОтговорИзтриванеЕлена, в агроаптеките трябва да има със сигурност, а парченце точно от този буркан вече няма, но от следващия - със сигурност.
ОтговорИзтриванеПеп-чо, Траяна, браво на вас, и вие сте си приготвили...
Хубав ден ви желая!
Този вкус ми е абсолютно непознат,но баща ми често разказва в какво се е състоял десерта им,когато изобщо са имали такъв-рачел с цвекло,петмез и подобни.
ОтговорИзтриванеМного интензивен цвят се е получил,и чудесни снимки отново!
Сърдечен поздрав и хубаво утре,мила!
Забравих да уточня,че разказите му са свързани с неговото детство на село,т.е. преди близо 70 години.
ОтговорИзтриванеОбожавам рачел! Твоя изглежда страхотно!Никога не съм опитвал така приготвен, на баба ми и майка ми ставаше все светъл. Един въпрос - от къде си купувате хидратна вар?
ОтговорИзтриванеОоо, Еликсирче, какви сладки спомени има татко ти...така е, навремето това е било истински лукс и радост за децата. Хубав, топъл и усмихнат уикенд и на теб, мила!
ОтговорИзтриванеПетя, благодаря! Както писах и по-горе хидратна вар има в агроаптеките, тъй като се използва за пръскане на овошките.
Благодаря много, уж четох пък съм го пропуснала това, извинявай. Ще потърся там. Поздрави!
ОтговорИзтриванекакво ли не бих дала да опитам само едно парче... Изглежда божествен! Хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеEви, не ми трябва много - само адрес:)...
ОтговорИзтриванеРачелът не ми се получи така тъмен. Варих го дълго, толкова дълго, че като го разсипвах ми беше трудно да греба с лъжицата, но стана тъмно златист, а не кафяв. Използвах гасена вар и правих двойна доза. Дали няма нещо, пропуснато в рецептата, или снимката е може би от рачел, правен с петмез?
ОтговорИзтриване