Продукти:
300 гр брашно
4 яйца
30-40 гр краве масло
10 гр прясна мая
150 мл топла вода
100 гр натрошено сирене
1 каф. л. сол
Разтворете маята в топлата вода докато шупне. Добавете разбитите яйца, солта и натрошеното сирене. Сипвайте по малко брашно и бъркайте с тел докато получите гъста каша / като много гъсто кексово тесто/. Оставете я на топло да втаса.
Намажете с мазнина малка кръгла тавичка /с диаметър около 26-28 см/. Изсипете в нея кашата и оставете да бухне още веднъж. Изпечете в загрята фурна докато се зачерни и докато бодната в центъра клечка излезе суха. Извадете, покрийте с кърпа и оставете да изстине.
* Рецептата е от с. Широка лъка, Смолянско
Източник: Българска национална кухня, Земиздат, 1983 г
Ухае чак тук....:-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за този кашник, който не бях чувала:-)
Мариета,този кашник е от моя край и наистина е много хубав.
ОтговорИзтриванеТвоя е станал превъзходен БРАВО!
Подсети ме за него и аз ще трябва да го направя ,че от отдавна не сме хапвали кашник.:)
ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
Чудесен кашник! Такова наименование срещам за първи път. Много е лесен и явно вкусен! Хубава седмица или край на седмица:)
ОтговорИзтриванеИзглежда превъзходно. Чудна закуска!
ОтговорИзтриванеМного вкусно и ароматно :)
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Заинтригува ме с рецептата, а и изглежда фантастично, Мариета! Сигурна съм, че е много вкусно! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеЗиче, поне на теб ти е познат, иначе и аз не го бях чувала, но тази книга ми е любима и редовно си я чета - толкова хубави български гозби е скътала...
ОтговорИзтриванеМъх, Траяна, Еос, Дани, Ева, да, рецептата не е никак сложна и с малко продукти се получава една вкусна закуска.
Хубава вечер и прекрасен ден ви желая!
Мариета,много лесно звучи за направа,а е невероятно неустоимо привлекателна тази погача,наречена кашник.
ОтговорИзтриванеЩе трябва да я опитаме и ние!
Хубав ден ти пожелавам!:)