сряда, 20 юли 2011 г.

Охлювчета с кайсии


За тестото:
600 гр брашно
150 мл прясно мляко
150 мл вода
30 гр захар
60 гр разтопено краве масло
щипка сол
1 пакетче суха мая

За крема:
300 мл прясно мляко
80 гр захар
30 гр нишесте ванилия
1 жълтък



кайсии

1 белтък за намазване

ванилена пудра захар за поръсване












          От изброените продукти омесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса за 40 мин и разточете две кори с дебелина 5 мм.
          За крема кипнете млякото, добавете размитото с част от него нишесте и захар и бъркайте до получаването на много гъст крем. Охладете и добавете разбития жълтък.
          Намажете тестените кори с крема и прегънете на две. Нарежете на ивици с ширина 2 см. Усучете всяка ивици, завийте на "охлюв" и наредете в тава с пекарска хартия.



          Измийте и разполовете кайсиите, махнете костилките. В средата на всяко охлювче поставете по една кайсиева половинка с разрязаната страна надолу и притиснете. Намажете охлювчетата с леко разбития белтък. Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса докато се зачервят /около 15 мин/.



           Поръсете с ванилена пудра захар и сервирайте охладени.

11 коментара:

  1. Грабвам си веднага първата!Страхотно изглеждат,ще трябва да се пробват:)Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна хрумка,Мариетка!
    Има ли плодче и кремче,брой ме и мене!Ако е останало някое скрито охлювче де :)!
    Много са красиви!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариетка, прекрасни са! Страшно апетитни и примамващи:)) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно изглеждат :)
    Вкусно тесто с мая и плод -страхотно съчетание!
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта непременно ще я пробвам и то в най-скоро време, имам и кайсии в хладилника ммммммм.....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Катерина, Еликсир, Таня, Дани, Елена, благодаря ви! Наистина е хубава комбинация, ние също харесваме "креместите" сладкиши, а с кайсиите става леко киселко, тъкмо като за горещините...
    Прохладна нощ ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. и гладиоли. Не знам всъщност дали така се казват тези цветя, но ние така ги наричаме и са ми любими - много нежни, много крехки... съвършени.
    Много сочни са тези охлювчета с крема, грабнаха ме :)) Да видя кога ще замеся тесто аз, друго може да правя всеки ден, но месенето на тесто ми е трудна работа лятото. Но кайсии обичам, а ще има още малко време....
    Ама си подстрекател ти!
    Поздрави и :)) лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  8. Аха, точно гладилои са - много ги обичам и аз и всяка година купувам още и още луковици..влизат в употреба де:)
    За месенето - вземай машина и готово - зиме-лете, не се спирам.
    Лека и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно предложение, Мариета.
    Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  10. Очарователни са, Мариета!
    Много интересно и вкусно предложение с кайсии.
    Поздрав и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. изглеждат наистина прекрасно - прекрасна рецепта за лятото - с удоволствие ще ги приготвя при първа възможност - поздрави до всички и до скоро и лек ден ви пожелавам

    ОтговорИзтриване