На 1 кг плод - 400 гр захар /или на вкус ако сливите са не много сладки/
1 ч. л. лимонена киселина
шепа орехови ядки
2 ванилии
Измитите сливи се разполовяват на две и се почистват от костилките. Засипват се със захарта и престояват една нощ в хладилник. Прехвърлят се в широка тава, долива се 100 - 200 мл вода и се пекат във фурната докато омекнат и сиропът се сгъсти. Прибавят се ореховите ядки /начупени на четвъртинки/ и лимонената киселина, разбърква се, ароматизира се с ванилиите и се разсипва горещ в сухи бурканчета. Затварят се и се обръщат с капачките надолу, за да вакуумират.
Толкова виолетово и сладко!Гребвам си лъжичка слагам на филия с масло и бягам в двора да си поливам цветята!
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден!
Мариетка,чудни снимки!И чудно сладко!С онези твои палачинки,дето още не съм ги опитала,си представям каква наслада ще е!
ОтговорИзтриванеХубави летни дни!
О,о, о, любимият ми! Мама го прави по същия начин, само, че бели сливите и ги оставя във варна вода, за да останат стегнати. На мен все ми липсва време и търпение за тази рецепта, но някой ден ще я направя, защото резултатът е невероятен. Според мен това е конфитюр за избрани хора и специални случаи!Браво, Мариетка!Хубав да ти е денят и много усмихнат!
ОтговорИзтриванеКатерина, Еликсирче, благодаря ви, момичета, много ме радват ласкавите ви коментари!
ОтговорИзтриванеАаа, Гуинет, аз правя и с белените сливи, като на майка ти - вярно, че е голяма играчка, но е божествен.
Той ще е следващият, но нека се върнем от моренце...засега ви казвам "Довиждане"!
Любимото ми сладко от детството :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, Мариета!
Хубаво лято от мен!
Обожавам това сладко, Мариетка :) И тази година ще си направя малко от него :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Мариетка, много апетитно изглежда това сладко. Направо съжалявам, че до сега не съм имала възможност да опитам такова.
ОтговорИзтриванеКогато имаш възможност, една награда те чака при мен.
Спокойна вечер!
Дани, Еос, наистина е страхотно!
ОтговорИзтриванеТаня, горещо ти препоръчвам да опиташ тази година - освен, че е много вкусно се приготвя и бързо! Благодаря зя наградата, трогната съм, като се върна от морето непременно ще я "приема"!
Прекрасно лято на всички!