За тестото:
250 гр брашно
125 гр краве масло
2 с.л. захар
3 с.л. леденостудена вода
1 ванилия
За пълнежа:
10-12 кайсии
3 с.л. кайсиев конфитюр
2 обикновени бисквити
3 с.л. захар
3 с.л. натрошени бадеми
40 гр краве масло
Мекото масло нарежете на парченца и прибавете към брашното. Добавете захарта, ванилията и водата. Омесете ронливо маслено тесто и го охладете за 1 час в хладилник.
Разточете масленото тесто върху пекарска хартия, оформяйки кръг с дебелина около 5 мм. Намажете го с конфитюра, посипете с натрошените бисквити и разпределете каисиите, нарязани на полумесеци. Смесете захарта с натрошените бадеми и посипете плодовете. Подвийте краищата на кростата навътре върху пълнежа. Разпределете маслото, нарязано на парченца. По желание намажете ръба с жълтък.
Изпечете до зачервяване в предварително загрята фурна на 200 градуса. Преди сервиране поръсете с пудра захар.
Прекрасен десерт! Ако не съм приключила за днес, щях да стана веднага и да го заформя. Но предвид отношението на моите хора към плодови сладкиши си го запазвам за почивните дни, когато няма да готвя само за тях :)))
ОтговорИзтриванеИ много изкусителни снимки, Мариета!
Хубава (и дано по-прохладна) вечер!
И аз да подкрепя Пепчо-наистина прекрасен!
ОтговорИзтриванеТези дни изобилства от тези чудни и хрупкави плодови кростати и галети,а аз все още не съм правила такъв.
Ето,сега и Мариета изкушава!Чуден е!
Поздрави и спокойна нощ!
Мариета десерта е чудесен и снимките са страхотни.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много,апетитно
ОтговорИзтриванеПрекрасна кростата, Мариетка!! Обожавам плодови сладкиши, а ти си съчетала вкусовете фантастично - представям си колко е вкусно!! А снимките са възхитителни!!
ОтговорИзтриванеПеп-чо, Еликсир, Елена, Нели, Мина, благодаря ви за милите думи, радват ме страшно много!
ОтговорИзтриванеМного хубаво сладкишче си приготвила. Хрупкава коричка, сочнен плодов пълнеж отвътре и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеВесел ден!