неделя, 17 април 2011 г.

Торта "Венче за Цветница"

          Цветница в религиозния календар се отбелязва в неделята преди Великден и се свързва с влизането на Иисус Христос в Йерусалим. При посрещането Му хората го обсипвали с цветя и махали с палмови клонки, за да го приветстват. Символично палмовите клонки у нас са заменени с върбови и за това на Цветница се извършва тържествена молитва, на която се благославят върбови клонки, които хората занасят в домовете си и закичват на портите си.
          Във фолклорната традиция Цветница се свързава с кумиченето, с което звършва цикълът на моминските пролетни игри. Момите, участвали в лазаруването, се събират до река, кладенец, чешма и пускат по течението на водата предварително подготвено венче от върбови клонки.


          Лазаровден и Цветница са празници, свързани с разцъфването на природата, и се включват към поредицата от дни, носещи новото начало на идващата пролет.   Това са и празниците, на които имен ден празнуват всички носещи имена на цветя и растения.


          Днес имен ден празнува и малката Калина. Майка й Кристина ми звънна с молба за една семпла, малка торта с цветя, защото нямаше никакво време - само ден и половина. Сърце не ми даде да откажа и реших да зарадвам момиченцето. Минути след като затворих телефона разбрах каква ще е тортата - венче от сплетени цъфнали клонки с цветя - символ на възраждащия се живот, на новото начало, преплел в себе си изконните български традиции...нежни, прекрасни нарциси, бяла панделка - символ на детската чистота и невинност.






          Една малка калинка наднича между цветчетата и една още по-мъничка пчеличка -специално  желание на Криси със свое значение.

Нежна като токущо разцзъфнал ябълков цвят розова пеперуда е кацнала на венчето - в хармония с панделката и символ на разцъфналия, млад и прекрасен живот.






          Тортата е с какаови блатове, напоени с ароматен вишнев сироп, пухкав ванилово-сметанов крем със сочни захаросани вишни.

Не мога да изразя с думи колко се вълнувах и колко обич и чувства вложих в това нежна венче - надявам се Калина и близките и да ги усетят. Нека в живота им цари вечна пролет, с дъх на разцъфнали цветя, сила на набола трева и устрем на пърхащи пеперудени криле...
 

6 коментара:

  1. Страхотна торта! Носи толкова пролетно настроение! И съвсем в тон с празника. Браво, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  2. Прелестна,приказна,прекрасна торта!Безспорно е била в унисон с малката именничка и е зарадвала детето много!Браво,Мариета!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна пролетна красота! Страшна си!
    Хубава, цветна и усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Р. Ангелова, Нели, Еликсир, благодаря ви за милите думи!
    Може да е нескромно - но и аз много си харесвам тази торта, получи се точно такава, каквато я исках - нежна, семпла, лирична...
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Лулу, благодаря ти! Твоята оценка означава много за мен!
    Хубава, пролетна и слънчева празнична седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване