1 кг ябълки
2 големи яйца
200 г захар + 2 с.л. за поръсване
150 г брашно
7 г суха мая
щипка сол
3 с.л. зехтин
100 мл прясно мляко
1 ванилия
Обелете, почистете ябълките и ги нарежете на кубчета.
Яйцата разбийте до побеляване със захарта, добавете зехтина и брашното, смесено със солта и маята. Прибавете прясното мляко на порции, като след всяка разбърквайте добре
Добавете към тестото ябълките и ванилията. Разбъркайте. Изсипете в тортена форма /диаметър 24 см/, покрита с хартия за печене. Заравнете, поръсете с 2 с.л. захар.
Изпечете тартата за 40 мин в предварително загрята фурна на 180 градуса докато стане златиста на цвят. Проверете готовността с клечка за зъби.
Източник: 50 фантастични празнични десерта/ декември 2010 г
Мариета, чудесна ябълкова тарта се е получила!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Поздрави и успешна седмица!
Обожавам сладкиши с плодове, особено с ябълки как обичам...
ОтговорИзтриванеМариетка, чудно предложение. Изглежда толкова сочно и вкусно.
Поздрави и хубав ден!
Прекрасна е! Сочна и убедена съм - много ароматна!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава, слънчева седмица, Ети!
Чудесен сладкиш,много ми хареса!
ОтговорИзтриванеПредставям си колко е вкусен.
Записвам си рецептата,благодаря!
Поздрави!
Разкошна е, Мариета! Вкусна, ароматна и много красива! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЕто това е една уникална тарта,с неповторим аромат на ябълки и превъзходна текстура!Страшно ми хареса,Мариетка,отмятам си я за направа!Надявам се ремонта върви по план!Хубав,слънчев и усмихнат месец да ти е!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, след като има мая не трябвали преди печене да удвои обема си?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеНе, не е нужно предварително втасване, тартата набухва леко при самото печене.
Хубав ден!
Благодаря за отговора .
ИзтриванеБлагодаря ви,момичета! Извинете ме и за дългото отсъствие, но съм във вихъра на ремонтните дейности и от няколко дни дори нямам печка...до скоро!
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова крехка и сочна. Направо я усетих по небцето. Имам още ябълки, така че непременно ще се възползвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака става когато готвенето стане страст :)Всичко изглежда много апетитно :)
ОтговорИзтриванеМного ми хареса този ябълков тарт Мариета!Ще се възползвам от предложението ти…поздрави!