За 6 порции:
6 жълтъка
75 гр захр
425 мл сметана 30%
1 шушулка ванилия /или 2 прахчета/
6 с.л. кафява захар
Разбийте жълтъците със захарта на плътен крем докато изсветлеят. Загрейте сметаната заедно с шушулката ванилия и отстранете от огъня малко преди да кипне. Извадете ванилията. При непрекъснато разбиване я добавете на тънка струйка към жълтъците. Прецедете сместа през фина цедка. Ако ще ползвате ванилия на прах - добавете я и разбъркайте.
Налейте сместа в 6 огнеупорни керамични съдчета по 150 мл. Поставете ги в дълбока тава и налейте хладка вода до 3/4-ти от височината на съдчетата.
Загрейте фурната до 120 градуса. Сложете тавата с крема и увеличете температурата на 160 градуса. Изпечете докато краищата на крема стегнат, а средата остане все още треперлива.
Извадете и посипете всеки крем с по 1 с.л. кафява захар. Карамелизирайте я с горелка или върнете под нагорещения грил на фурната.
Сервирайте крема студен.
Източник: 24kitchen
Мариета, много много обичан крем!Благодаря че ни го напомняш, отдавна не съм го правила.Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриване