петък, 22 март 2013 г.

Риба в гювече



За 2 порции:
1 скумрия*
1 тиквичка
1 морков
1 глава жълт лук
1 глава черевн лук
2 скилидки чесън
парче пресен джинджифил
1/2 лимон
100 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус



          Нарежете зеленчуците на полумесеци, джинджифилът - на много ситно. Рибата почистете от главата, вътрешностите и перките и нарежете на шайби.
          На дъното на две гювечета сипете по малко зехтин, пласт от зеленчуците, няколко шайби риба. Посолете, поръсете с наситнения джинджифил. Отгоре покрийте отново със зеленчуци. Сложете шайба лимон, полейте с останалия зехтин и бялото вино.
          Похлупете гювечетата и печете на 170 градуса за 40 мин.

*Може да замените с филе или друга риба /прясна или замразена, но не речна/ по ваш вкус.

6 коментара:

  1. Заинтригува ме с това рибно гювече,Мариетка!А,снимките са повече от чудесни:)!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудих се много тези дни как да си приготвя риба и май така ще е. Звучи и изглежда много вкусно, Мариета.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам всичко приготвено с риба:)
    Това ястие ми звучи много да е вкусно и здравословно!
    Поздрави Мариетка и пролетен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Мариета, чудесно предложение! Има и риба, и зеленчуци! Вкусно и полезно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Празник Благовещение(Благовец),Мариета!
    Желая ти много здраве и щастие! Бъди благословена жена съпруга, майка и баба!
    Не съм правила само риба в гювече, идеята е интересна!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит и благословен празник за цялото ви семейство,мила!

    ОтговорИзтриване