неделя, 21 април 2013 г.

Козунак с каймак



Продукти:
600 г брашно
10 г суха мая
3 яйца /отделете 1/2 белтък за намазване/
1/2 ч.ч. каймак/получава се при сваряването на 2 л пълномаслено домашно краве мляко/
100 мл прясно мляко
60 г краве масло
130 г захар
1 ч.л. течен подсладител
кората на 1 лимон
2 ванилии
щипка сол




          Рецептата е пригодена за хлебопекарна, работете на програма тесто. Втасалото тесто извадете, разделете на две части и оформете два козунка. По желание може да направите руло с плънка от мармалад и орехи или течен шоколад.
           Ако желаете може да замесите и по обичайния начин на ръка.




12 коментара:

  1. Чудесен е станал, Ети!
    И рулото, също!
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат страшно апетитни, браво.
    Поздрави, Мариета!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятно пухкав, апетитен и с толкова много конци е, Мариета! Поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ети, страхотен козунак! Прекрасни конци, пухкав и много изкусително изглежда!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Леле, подлудихте ме с тези козунаци! Какви ли не варианти! Прекрасен е този, пухкав, мек, с конци и с абсолютно нова съставка. Взимам си от рулцето и ти пожелавам прекрасна и цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау! Мариета, страхотен козунак, очите ми останаха - пухкав, зачервен и на конци!
    Вземам си парченце от рулото :)
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Мариета, чудесен е!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен козунак, Мариетка!!! И толкова свежи и красиви снимки - вдигнаха ми настроението за деня :)
    Поздрави и усмихната седмица!!

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубав козунак, но би ли споделила последователността на продуктите, които се слагат в хлебопекарната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Последовтателността е следната - леко разбитите с топлото мляко яйца се изсипват в контейнера. Към тях - течният подсладител. Отгоре - пресятото брашно, смесено със захарта, лимоновата кора, ванилиите и солта. Най-отгоре се изсипва маята. Машината се стартира и след като оформи топка тесто - на няколко пъти се добавят разтопеното масло.

      Изтриване
  10. Благодаря ви, момичета! Прекрасни пролетни празници ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Ети,истинска прелест са ти козунаците винаги!Така хубаво сплетени,красиви,с много конци!И блините са много апетитни и интересни с бира,не съм опитвала такива.
    Прегръщам те и пожелавам на цялото семейство отпочиващи,слънчеви и много позитивни празнични дни! :)

    ОтговорИзтриване