понеделник, 7 януари 2013 г.

Пиле с лимоново-джинджифилово масло




1 охладено пиле /около 1,5 кг/
40 г краве масло
1 лимон
парче пресен джинджифил
сол, черен пипер

           Оставете маслото на стайна температура за 1 час, за да омекне. Настържете кората на половинката лимон. Парче джинджифил с размер на лешник обелете и настържете на много ситно. Смесете добре маслото с лимоновата кора и джинджифила.
          Измийте добре пилето и го подсушете с кърпа. С помощта на лъжица отлепете кожата от гърба и гърдите на пилето.




В получените джобове сложете масло и с притискане го разнесете навсякъде.


В коремната кухина поставете половин лимон, посолете пилето.



Увийте плътно пилето в два листа алуминиево фолио, сложете го в тава и изпечете за 1 час на 170 градуса. Отворете фолиото, полейте пилето с отделения сос и запечете до зачервяване.







7 коментара:

  1. Перфектно е изпечено - златиста коричка, сочно и крехко месо. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам аромата на джинджифил!
    Представям си колко е апетитно!
    Поздравления за идеята, Ети!

    ОтговорИзтриване
  3. уаааууу, страхотно печено пиле!
    Представям си и колко ароматно е.
    Нямаш милост, Ети :) Мноооого вкусно понеделнишко начало :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм опитвала с джинджифил и това е ново предизвикателство!
    Ще ползвам и начина ти на отделяне на кожата на пилето! Все се чудех как може да стане по-лесно:)
    Чудесна идея, Ети!

    ОтговорИзтриване
  5. А,този номер с лъжицата не го знаех,ето,че освен,че се възхитих на убийственото пиленце и разкошни снимки почерпих много ценен опит от теб,Мариетка!
    Пожелавам ти уютна и вкусна вечер!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересен начин за приготвяне. Ще го пробвам. Фен съм на пилешкото и джинджифила.

    ОтговорИзтриване
  7. Аз го направих и да кажа честно,по-вкусно пиле не бях яла!

    ОтговорИзтриване