четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Плодов сладкиш с грис

           Сигурно стотици пъти съм поглеждала към тази рецепта в стария ми тефтер, но все съм се чудила какво ли ще се получи с тази суха смес и съм се отказвала. Докато скоро едно сочно, изкусително парче от него ми се усмихна в едно от любимите ми кулинарни местенца - това на Роси. На другия ден пиех следобедното си кафе с този сочен и едновременно хрупкав сладкиш с дъх на есенни плодове и канела. Добавих и дюля при плодовете и мисля, че се получи добре.
Няма защо да съжалявам за дългите години отлагане, защото ще наваксам много бързо - ябълки, круши, дюли, орехи има в изобилие, приготвя се бързо...с две думи - ако още не сте го опитали - не чакайте!

Роси, благодаря за насърчението!
За сухата смес:
1ч.ч. брашно
1ч.ч. грис
3/4-ти ч.ч. захар
1 бакпулвер
2 ч.л. канела
1 ванилия
 
Плодова смес:
2 големи сочни ябълки
2 круши
1 дюля
1 ч.л. канела
1/4 ч.ч. захар*
 
Смес от краве масло и олио, равна на 120 мл /може да е само една от двете мазнини/
едро нарязани орехи /около 3/4-ти ч.ч. или колкото обичате/
 
пудра захар за поръсване
 
          В купа смесете и разбъркайте добре всички сухи съставки. Плодовете измийте, почистете от семенниците и настържете на едро ренде /аз не ги беля. Добавете канелата, захарта и есенцията, разбъркайте.
          Разтопете маслото и добавете олио до общо количество 120 мл
          Застелете с хартия за печене малка тавичка /квадратна - 22х22 см, за да се получи по-висок сладкиш. За по-голям може да увеличите продуктите пропорционално/.
          Намажете с масло съвсем леко хартията в тавичката и посипете равен слой от сухата смес. Покрийте я с плодовата/ отцедения от плодовете сок също разпределете върху сухата смес/. Отново покрийте със суха смес, поръсете с щедро количество орехи и полейте с част от мазнината. Редувайте пластове в този ред. Завършете със суха смес, посипете с орехи и последната мазнина.
          Изпечете сладкиша в предварително загрята до 170 градуса фурна за около 25-30 мин - докато изглежда стегнат на вид. Извадете, оставете да се охлади. Поръсете с пудра захар и нарежете на парчета.
         


* Ако сметнете, че плодовете са достатъчно сладки може да я пропуснете



       



15 коментара:

  1. Не съм го опитвала, признавам си Мариета:) обаче като гледам това което ни показваш , няма да отлагам това за дълго!Срашно апетитни фотоси си направила!
    Честит ден на народните будители и ползотворен ден имаш от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време е да го опиташ, мила, наистина си струва!
      Честит празник и на теб!

      Изтриване
  2. Прекрасни снимки(втората ми е фаворит) и презентация! Имам една рецепта от мама за сладкиш с грис и ябълки, които могат да се заменят и с тиква, и е много любим вкъщи. Непременно ще опитам и този вариант. Поздрави, Мари!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Нели! От майстор с фотоапарата като теб похвалите звучат прекрасно! Ще се радвам ако този вариант на сладкиша ти хареса, а аз пък ще опитам с тиква.
      Хубав, макар и дъждовен, да е денят ти!

      Изтриване
  3. Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.


    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  4. Хайде още едно насърчение за този сладкиш :)))
    Гледах го при Роси, а още не съм го направила. Сега и при теб. Чудесно изглежда, Ети!
    Благодаря и на теб за препоръката :)
    Поздрави и хубави, дано по-слънчеви почивни дни!

    ПП: Честит празник на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами време е да го направиш - може пък и да ви хареса :))

      Честит празник и на теб, много мило!
      Хубав и усмихнат ден ти пожелавам, Пепи!

      Изтриване
  5. Мариетка,и на мен ми харсва това сладкишче-ще взема да си направя.Изглежда толкова вкусно...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Ети, Честит Празник!
    А това сочно изкушение при теб изглежда чудесно!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Ети, чудесно си поднесла този изкусителен и лесен сладкиш!
    Поздравления за прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Удивително вкусен се е получил,скъпа!Аз ти благодаря за доверието и че намина да споделиш отзиви!Изглежда повече от прекрасно и е видимо много сочен!А дюлите са внесли и още един тон колорит и един дъх аромат!
    Само дето го избягвахме толкова време,а?А той си заслужавал определено.
    Но ще наваксаме пропуска,нали?
    Пожелавам на цялото семейство много хубава неделя!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване