Продукти за 20 броя*
400 г бутер тесто
400 г захар
200 мл вода
350 г извара
5 яйца + 3 жълтъка**
кората на 1 лимон /или 1/2 капсула лимонова есенция/
пудра захар за поръсване
Сложете захарта и водата да заврат. Ако ще ароматизирате с лимонова кора - сложете я и нея, нарязана на широки ивици. Когато температурата достигне 103 градуса***, дръпнете от огъня, отстранете лимоновата кора и прибавете на тънка струйка при яйцата, които междувременно разбивате с миксер. Продължете да разбивате 2-3 минути, докато сместа леко се охлади. Претрийте през цедка изварата, добавете я при яйчната смес и разбийте до хомогенност / получава се крем с гъстотата на палачинково тесто/.
Разточете размразеното бутер тесто на тънък, с дебелина 2-3 мм пласт. Пригответе форми за мъфини и изрежете кръгчета от тестото с такава големина, че да запълнят целите гнезда на формите - и дъната, и стените. Притиснете добре тестото по гнездата.
Разлейте яйчния крем в гнездата, напълвайки ги почти догоре. Изпечете за 30 мин в умерена фурна, докато краищата поруменят и пълтежът стегне. Извадете и извадете, когато изстинат. Поръсете с пудра захар.
*От тези продукти приготвих 12 кексчета с диаметър 6 см и един голям сладкиш с диаметър 22 см.
** трите жълтъка ги пропуснах и пак ми се получи крема
***Нямам готварски термометър затова оставих сиропа да поври 3-4 мин преди да го излея при яйцата.
Източник
Мариета, много вкусен и интересен сладкиш ни показваш! Така апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за чудесни есенни дни!
Интересна рецепта!Поздрави,Мариета!
ОтговорИзтриванеБлажен разкош си приготвила,скъпа!Много ми харесват и в двата варианта!Красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав,слънчев ден!
Уау какъв разкошен сладкиш, прекрасно и снимките също!
ОтговорИзтриванеЕти, толкова е апетитен....
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубава вечер!
Непознат, но много интересен и вкусен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ей, че интересна рецепта! Благодаря ти, мила, искрено ме заинтригува да ги опитам! Поздрави и слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Мари! Снимките са толкова....апетитни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеИзглеждат много добре, а че са вкусни знам от опит.
ОтговорИзтриванеСлучайно рецепта за пащел де ната да имаш?
Изглежда чудесно :)
ОтговорИзтриванеМмммм направо ми се напълни устата със слюнка! Ще се робваааа!
ОтговорИзтриване