четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Кейжáдаш /Queijadas/

            Днес ви предлагам един интересен и много вкусен десерт - "Queijadas" (Кейжáдаш). Думата "queijada" произлиза  от португалската дума "queijo" - (кейжу) сирене. Тези сладкиши са традиционен деликатес в Португалия. Всеки регион на Португалия е известен със своите оригинални кейжáдаш . Най-популярните са от Синтра. Те се наричат ​​"Queijadas де Синтра". Синтра е град, център на община в окръг Лисабон. Градът  и околностите му изобилстват от културно-исторически забележителности, включени в списъка на ЮНЕСКО. Кейжáдаш с право могат да се смятат за една от атракциите на Синтра. Невъзможно е да посетите Синтра и  да не ги опитате. Те са навсякъде! Класическите  "Keyzhadash" се правят с меко домашно сирене.



Продукти за 20 броя*

400 г бутер тесто

400 г захар
200 мл вода

350 г извара
5 яйца + 3 жълтъка**
кората на 1 лимон /или 1/2 капсула лимонова есенция/

пудра захар за поръсване




          Сложете захарта и водата да заврат. Ако ще ароматизирате с лимонова кора - сложете я и нея, нарязана на широки ивици. Когато температурата достигне 103 градуса***, дръпнете от огъня, отстранете лимоновата кора и прибавете на тънка струйка при яйцата, които междувременно разбивате с миксер. Продължете да разбивате 2-3 минути, докато сместа леко се охлади. Претрийте през цедка изварата, добавете я при яйчната смес и разбийте до хомогенност / получава се крем с гъстотата на палачинково тесто/.



          Разточете размразеното бутер тесто на тънък, с дебелина 2-3 мм пласт. Пригответе форми за мъфини и изрежете кръгчета от тестото с такава големина, че да запълнят целите гнезда на формите - и дъната, и стените. Притиснете добре тестото по гнездата.
          Разлейте яйчния крем в гнездата, напълвайки ги почти догоре. Изпечете за 30 мин в умерена фурна, докато краищата поруменят и пълтежът стегне. Извадете и извадете, когато изстинат. Поръсете с пудра захар.






*От тези продукти приготвих 12 кексчета с диаметър 6 см и един голям сладкиш с диаметър 22 см.
** трите жълтъка ги пропуснах и пак ми се получи крема
***Нямам готварски термометър затова оставих сиропа да поври 3-4 мин преди да го излея при яйцата.


          




Източник

11 коментара:

  1. Мариета, много вкусен и интересен сладкиш ни показваш! Така апетитно изглежда!
    Сърдечен поздрав и пожелание за чудесни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна рецепта!Поздрави,Мариета!

    ОтговорИзтриване
  3. Блажен разкош си приготвила,скъпа!Много ми харесват и в двата варианта!Красиви снимки!
    Прегръдка и хубав,слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Уау какъв разкошен сладкиш, прекрасно и снимките също!

    ОтговорИзтриване
  5. Ети, толкова е апетитен....
    Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Непознат, но много интересен и вкусен сладкиш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, че интересна рецепта! Благодаря ти, мила, искрено ме заинтригува да ги опитам! Поздрави и слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесно предложение, Мари! Снимките са толкова....апетитни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат много добре, а че са вкусни знам от опит.

    Случайно рецепта за пащел де ната да имаш?

    ОтговорИзтриване
  10. Ммммм направо ми се напълни устата със слюнка! Ще се робваааа!

    ОтговорИзтриване