сряда, 24 октомври 2012 г.

Овесени бисквитки с ленено семе и боровинки - да нахраним душата си

            Този месец съм много щастлива - в моя блог ми гостува още една прекрасна кулинарка, в чиито изключително стилни и обляни в светлина снимки съм влюбена. Да, всички знаем, че човек се храни първо с очите си. А когато погледнеш една аранжирана с много вкус и усет за красота и изящество трапеза, вече си нахранил и душата си.
            Тук, в Храната за душата, ще намерите всичко, което ви е нужно във всеки един момент - вкусни и здравословни ястия, чудесни фотографии, в които дори едно листо може да разкаже цяла приказка, размисли, които те карат да погледнеш дълбоко в себе си...тук е царството на Нели или Гуинет - един никнейм от форум, които загатва за изящната и чувствителна натура на своята притежателка.
            Гуинет показваше красивите си ястия /да, красиви е точната дума/ във форума и аз всеки път на мига разпознавах нейните снимки - от тях наистина струи светлина! Много пъти съм казвала, че съм влюбена в тях и това е самата истина. И най-простичкото ястие тя снима като трапеза на кралска особа. А когато се появи нейният блог, бях много щастлива, защото вече мога когато и колкото си поискам да храня душата си. С красота. С нежност. Със светлина.
          Освен всичко казано дотук, Нели е грижовна и всеотдайна майка, която готви с мисълта за здравето на своето семейство. Щастлива съм, че тя прие моята покана да ми гостува и подбра точно такава рецепта - нещо хем много вкусно, хем здравословно и полезно, шепа енергия за нашите растящи деца.

Нели, за мен е чест, радост и огромно удоволствие да представя на моите читатели една от твоите прекрасни рецепти!


 

Днес имам удоволствието да гостувам в един от любимите ми кулинарни блогове - този на Мариета. В това уютно, вкусно, направено с много любов и умение кулинарно пространство, винаги намирам нещо за себе си - от изпитана и блага рецепта, до трогващи и стигащи до сърцето думи. Тук съм научила много неща - както за готвенето, така и за нещата от живота. И колкото и шаблонно да звучат думите "за мен е чест", те изразяват най-точно чувството, което изпитах при поканата на Мариетка от "Когато готвенето стане страст" .

Няма да скрия, че нейните рецепти винаги са ме вдъхновявали, дори преди да ги събере в този страхотен блог. Но онова, което никога няма да забравя и отвори вратичка в сърцето ми, бе красивата, разтърсваща и така зареждаща с позитивизъм история на рисуваната торта "Сакура" - едно истинско ювелирно произведение на кулинарното и словесно изкуство. След която последваха и други. Защото освен прекрасен кулинар, Мариета е прекрасна, силна, нежна и всеотдайна жена, майка и сестра, човек, чиито сетива могат да откриват хубавото в живота и да го превръщат в страст и любов.

Мари, благодаря от сърце за поканата !




Избрах за гостуването си тази рецепта, защото тези бисквитки станаха любими на дъщеря ми и често я изпращам на училище с няколко бройки в раницата. Моята днешна домакиня и повечето от нас имат деца в училищна възраст и знаят колко е важно храната, която хапват в междучасията, да е полезна и да им дава сили. Тези бисквитки са точно такива, вкусни и ароматни са, а освен това се приготвят изключително лесно.

Необходими продукти:

1 ч.ч. (100гр.) овесени ядки

1/2 ч.ч. (50гр.) гр. ленено семе

90гр. пълнозърнесто пшенично брашно"Грахам"- около 2/3ч.ч.

1 равна ч. л. сода бикарбонат

1 ч.ч.(100гр.) нарязани сушени червени боровинки (или микс от сушени плодове - кайсии, стафиди и други)

70гр. натрошен черен(готварски) шоколад

2 с.л. зехтин

50 гр. меко масло

1 яйце

60гр. кафява захар

1 пак. суха стевия -12гр.

1 ч.л. сметанова ванилия

1/2 ч.л. канела





Начин на приготвяне:


Смиламе с пасатор или в робот овесените ядки и лененото семе до хомогенна зърнеста смес(грубо брашно). Прибавяме ги към пълнозърнестото брашно, содата, канелата, боровинките и натрошения шоколад и разбъркваме добре. В отделен съд разбиваме маслото, зехтина, захарта и стевията. Прибавяме яйцето и ванилията и объркваме заедно сухите и влажните смеси с лъжица до гъста и лепкава хомогенна смес. С мокри ръце оформяме топчета с големина на едър орех, приплескваме ги до кръгла бисквитена форма (трябва да останат дебелички) и ги нареждаме в тава върху хартия за печене, като оставяме разстояние между тях. Печем 12 минути на 175 градуса. При изваждането бисквитите трябва да са меки. Оставяме ги 5 минути в тавата, а след това охлаждаме върху решетка до пълното им изстиване.

Съхранявят се в кутия за бисквити.

Това е - бързо, лесно, вкусно и здравословно!

Предложете ги на малчуганите с чаша топло какао - чудесни са!






Надявам се тази семпла и вкусна рецепта да се хареса както на моята домакиня, така и на нейните многобройни почитатели и приятели.







11 коментара:

  1. Ети, имаш чудесна гостенка!
    Наистина ми храни душата, когато надникна в нейното
    вкусно и красиво местенце!
    И днес Нелка не е изневерила на стила си, поднасяйки ни тези здравословни бисквити!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздрави за гостенката и за домакинята!Бисвитките са разкошни....вземайте ги и Ви чакам на кафенце:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са Мариетче, разкошотия голяма!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Харесват се на гостите и още как :)
    Ети, чудесен избор на гост!
    Подкрепям всичко, казано за нея и нейния блог - наслада за очите и сетивата е всичко там. Имам и лични впечатления аз от предните и бисквитки :)
    Поздрави сърдечни за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  5. О, много ми харесват, Нели! Много крехки бисквитки и богати на вкус и аромат! Много стилно поднесени! Разкошни снимки! Поздравления!
    Мариета, имаш наистина отлична гостенка, отдавна и се възхищавам на уменията и таланта! Не сме се виждали още нито с нея, нито с тебе, но ще ми е приятно да се запозная и с двете ви някой ден! Страхотни сте, момичета!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно преложение! Кой не обича да си похапва бисквитки? А тези определено ме грабнаха като идея:) и толкова красиви снимки!
    Гостенката ти има прекрасен блог!
    Поздравления и за двете ви*

    ОтговорИзтриване
  7. О, дами, колко сте мили! Благодаря на вас за хубавите думи и на Мари за поканата и начинът, по който ме представи на своята аудитория. Не знам дали заслужавам всички похвали, които е събрала за мен, но те ме стимулират да уча още неща за кулинарията и фотографията- две неща, които истински ме забавляват и отморяват... Мари, щастлива съм, че те познавам, макар и виртуално. А всички вас имам желанието да почерпя на живо на чаша кафе с тези бисквитки! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятни бисквити и гостенка, Мариета! Насладата от всяка снимка е подплатена с много вкус и любов. Поздрави и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мариетка,наистина чудесен избор за гост!
    Нели е представила рецептата си по характерния за нея съвършен начин,много красиво поднесени и несъмнено полезни и вкусни бисквитки!
    Две дами с подчертан усет за естетика !
    Сърдечни прегръдки ви изпращам!

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубава рецепта и невероятни снимки .Браво

    ОтговорИзтриване
  11. Анонимен7 юни 2013 г., 12:03

    страхотни и вече любими...

    ОтговорИзтриване